Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 5 éve

Adjuk el a főnök veséjét - kreatív agyrobbanáson jártunk

Sokat írtunk már tréningekről, de közösen, csapatban még sosem próbáltunk ki egyet sem. Most ezen változtattunk: a HR Portál csapata a RESTART kreativitás-beindító programján vett részt. Trénereink Kiss Péter és Pach Gabi coachok voltak. Az ő segítségükkel „agyrobbantottunk”. A helyszínt a Business Coach Kft. adta, a Városliget közeli irodában a képzés szüneteiben seregélyek százait csodálhattuk a kert fáin.

images

Csapatként érkeztünk, így ismertük egymást és valamilyen szinten trénereinket is, ezért a bemutatkozás helyett azonnal a közepébe vágtunk: POINTS OF YOU® kártyák közül kellett azt az egyet kiválasztani, ami leginkább kifejezi azt, amit várunk ettől a naptól. Volt, aki játékos kutyát, biciklit, vidám gyerekeket választott - játszani, kiszakadni jöttünk a mindennapokból, ez világos volt a fotók alapján. Egy-egy rövid mondatban foglaltuk össze elvárásainkat - ezek a mondatok a választott képpel együtt elénk kerültek a földre és délutánig barátkozhattunk velük.

ponts of viewMég nem tudtuk, mit rejtenek a kártyák

Aztán arról beszélgettünk, hogy kinek mit jelent a kreativitás, párokban dolgoztunk a saját definíciónkon - kiderült, hogy korántsem azonos a jelentése. Kinek szabad asszociációt, szárnyalást, másnak önmaga árnyékán való átlépést és a félelmet, hogy előadja az ötleteit. Beszéltünk gátló tényezőkről, ahol véletlenszerű képeket húzva, azon keresztül kellett megfogalmazni, hogy kinek mi akadályozza a szárnyalását.

Miután tisztáztuk a kreativitás fogalmát egyénekre szabva, elkezdtünk dolgozni azokon a témákon, melyek a munkánkban kreativitást igényelnének. Együtt, csapatként választottuk ki azt az egyet, amin dolgoznánk ezen a napon.

Időnként „szüneteltünk”, de ez nem kávét, teát jelentett, hanem kikapcsolást, zenehallgatást, csukott szemeket, jelenben levést. (Persze volt hagyományos szünet is.)

VictoryA Victory-póz jót tesz a liftben

A szünet mellett jót tesz a kreativitásnak a Victory-érzés (karokat a magasba, miénk a világ) és a Wonderwoman-póz is - ha egy fontos tárgyalás előtt ezeket bevetjük titokban a liftben vagy a mosdóban, jobb esélyekkel indulunk.

wonder womanA wonder woman póz

Ebéd előtt még elmondtuk egymásnak, hogy mit nyújtunk és mit kérünk egymástól, amivel segíteni tudjuk egymás kreativitását. Nekem ez volt az egész tréning legfontosabb része - kimondásra és elfogadásra kerültek korábban kerülgetett témák és problémák. Az itt elhangzott ígéretekből lehet tovább építkezni, egymást szelíden figyelmeztetni: ebben maradtunk, még kezet is fogtunk rá.

A kreativitás nem tehetség, hanem működési forma.

Mindenkiben ott van a kreatív potenciál. TUDATOS KREATIVITÁS programunk arról szól, hogyan lehet lehet ezt kibontani egyéni-, és csapat szinten. A HR Portál csapatánál a csapat együttműködésén volt a hangsúly, de volt alkalmuk egyénileg reagálni elakadásaikra.

Hogy tudunk kiszabadulni a dobozból?

1. A mindennapi életünkben, különösen munka közben domináló logikus gondolati sémák helyett hagyjuk „ugrálni”, laterálisan működni az agyunkat. Logikus felnőtt üzemmódból, játékos gyerekbe váltunk.
2. Nyíltan kommunikálunk egymással, ezzel megteremtjük a pszichológiai biztonsángunkat. Ahol nincs bizalom, ott lefojtódik a kreativitás, mert mindenki fél kimondani, amit a játékos agya kigondolt.
3. A cégeknél jellemzően sok szabályzó van, de a kreatív működést semmi sem szabályozza. A TUDATOS KREATIVITÁS program eredménye az a JÁTÉKKÖNYV, amit a csapat kezd el megírni. Ezek azok az együttműködési játékszabályok, mechanizmusok, amik garantálják, hogy a kreatív működés beépüljön a mindennapokba, és a csapat illetve a csapatot alkotó egyének használják mindennapi problémáik megoldásánál, és korszakalkotó ötleteik megszületésénél egyaránt.


Az ebédünk elfogyasztása közben az iroda ablakából a seregélyek (melyekről másnap kiderült, hogy valójában fenyőrigók) populációját tanulmányoztuk.

kreativitásMunkában a trénerek

Majd jött az agyrobbanás. „Nincs olyan, hogy rossz ötlet” - kaptuk a felszólítást és 100 olyan ötletet kellett együtt összeírnunk, ami a HR Portál fejlődését szolgálhatná. Nemsokára egyet-kettőt talán viszontlátnak az olvasók az oldalunkon, mindenestre az ötletek kb. 70 százaléka valódi agyrobbanás volt, teljesen elszakadva a realitásoktól, melyben segítettek minket véletlen szavak, fényképek, vagy akár az hogy egy három éves kisgyerek szemszögéből adtuk az ötleteket. Péterék visszajeleztek: az eleinte tipródó, nehezen oldódó társaság, láthatóan magában kontrollálta a kimondott ötleteit - a végén már csak közös röhögés és egyre vadabb ötletek hangzottak el. Amikor átszakad a gát és nincs a belső kontroll, ott kezdődik a kreativitás. (lásd a cikk címe) Nyilván utána át kell menni a realitás talajára és visszaszűkíteni az ötleteket, de ehhez az kell, hogy minden kijöjjön belőlünk és mondjuk ki a leghülyébbnek tűnő ötleteket is.

kreativitásA csapat egy része munkában

Beszéltünk még a kreativitás megölőiről is: a céges belső szabályzókról, a munkahelyi környezetről, a bizalmatlanságról és saját hiedelmeinkről, amik miatt nem merünk megnyílni. Módszereket kaptunk ezek legyőzésére, többek között a sajt játékkönyvünk összeállítására, amiben saját szabályainkat, kéréseinket összegezhetjük. A nap végén ennek összeállításába kezdtünk bele, ám a munkát még folytatni kell…


  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Alakítsd kedvedre a blended folyamaTHOD!

A jövő a blended megoldásoké. A blended fejlesztés egy olyan folyamat (“blended learning journey”), amelyben a személyes vagy virtuális kontakt... Teljes cikk

Egy valóban jó online program felveszi a versenyt a személyes tréninggel

Kényszerűségből szinte minden átkerült az online térbe az elmúlt időszakban, így a tréningek is. Persze a régi megszokásokat és előítéleteket... Teljes cikk

Inkluzív vezetés

A vezetés tudományát minden évtizedben felfrissíti egy-egy új megközelítés, trend, irányzat. És bár a vezetés egyidős az emberiséggel, ezek a... Teljes cikk