Megjelent: 1 éve

Akár 14 százalékkal is nőhet a nyugdíjas munkavállalók bére

Régóta cikkeznek róla a lapok és régóta gondolkodik a kormány a nyugdíjasokban, amikor a munkaerőhiányt próbálja valamilyen módon orvosolni velük. Egy jövő évi adóváltozás miatt így többet is kereshetnek, ettől pedig azt várja az állam, hogy a kkv-szektorban magasabb lesz a nyugdíjasok száma.

images

2019. január 1-től a saját jogú nyugdíjasnak minősülő munkavállalók kikerülnek a biztosítottak köréből, ami konkrétan azt jelenti, hogy a munkaviszonyban álló nyugdíjas munkavállalók munkabéréből csak 15 százaléknyi személyi jövedelemadót vonnak le - írja a Világgazdaság.

A lap idézi a Saldo Zrt. adószakértőjét, aki hangsúlyozta, miután 2018-ban a nyugdíjasok munkabérét a személyi jövedelemadó mellett 10 százalék nyugdíjjárulék és 4 százalék egészségbiztosítási járulék is terheli, így a 2019. január 1-től életbe lépő új szabályozásnak köszönhetően a nyugdíjasok nettó jövedelme 14 százalékkal nő.

Kissné Horváth Marianna ugyancsak a fontos változások között említette, hogy a nyugdíj mellett munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók munkabére után a munkáltatót sem terheli 2019. január 1-től a 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség.

A nők 40 éves jogosultsági idejében is változás lesz, ugyanis amennyiben a nyugdíj mellett munkaviszonyban állnak, a munkabérük nem fog beleszámítani keresetkorlátba, miután a munkaviszonyuk alapján nem lesznek biztosítottak.

Világgazdaság
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter