Megjelent: 2 hónapja

"Aki Magyarországon tanulni kezd, annak biztosan lesz állása" - megnyílt az Educatio Szakkiállítás

Aki Magyarországon elkezd tanulni, akár a szakképzésben, akár a felsőoktatásban, az biztos lehet benne, hogy lesz állása - hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon csütörtökön a Hungexpon.

megnyílt az Educatio Szakkiállítás -

A miniszter szavai szerint ezt elsősorban az teszi lehetővé, hogy a magyar gazdaság robusztus lábakon áll, mert "az egész világnak bizodalma van bennünk." Tavaly 13 milliárd eurónyi külföldi tőkebefektetés érkezett Magyarországra, a legtöbbet befektető országok Kína, Dél-Korea, az Egyesült Államok és Németország voltak - tette hozzá.

Mint mondta, a világban óriási a bizonytalanság, hiszen két háború is kitört, megnőttek az energiaárak és az élelmiszerárak, de Magyarországon biztonságban vagyunk. "Kordában tartjuk az ügyeinket, megzaboláztuk az inflációt, kordában tarjuk a költségvetési hiányt, miközben a családok és a nyugdíjasok támogatása nem sérül" - fogalmazott.

Csák János rámutatott, hogy a felvételi rendszer átalakításával jelentősen megnőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma. A következő lépésként pedig minden egyetemet arra fognak ösztönözni, hogy növelje a külföldről idejövő oktatók számát - jelezte. "Fontosak a személyes kapcsolatok, ezért mindent megteszünk azért is, hogy minél több külföldi hallgató érkezzen" - fűzte hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány célja úgy változtatni a felsőoktatás rendszerén, hogy a fiatalok előtt álló lehetőség minél szélesebb legyen. "A jövő azon múlik, hogy önök tanuljanak. Önök lesznek a jövő elitje" - mondta a jelenlévőknek a tárcavezető, hozzátéve: a továbbtanuló fiatalok fogják működtetni Magyarország gazdaságát.

Csák János kitért arra is, hogy az Európai Unió méltatlanul akadályozza az Erasmus és a Horizont programokat, de "ezzel se tudták megállítani" Magyarországot. A kormány ugyanis létrehozta a Pannónia programot, amelynek köszönhetően mindenki, aki külföldön szeretne tanulni vagy kutatni, meg fogja kapni az ehhez szükséges ösztöndíjat - mondta.

Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján a fővárosi Hungexpón 2024. január 11-én.
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás megnyitóján a fővárosi Hungexpón 2024. január 11-én

A miniszter arra buzdította a leendő hallgatókat, hogy használják ki a lehetőségeiket. "Jó egyetemeink, jó tanáraink vannak, lehet utazni, tapasztalatcserére menni, lesz munkahelyük, pénzügyi stabilis van, biztonság van, ösztöndíj van" - sorolta, majd Weöres Sándort idézve azzal zárta szavait: "alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra".

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke a megnyitón elmondta: Magyarországon évente 80-90 ezer tanuló végez a köznevelésben. Nekik "az út végére érve" dönteniük kell, hogy a munkaerőpiacon folytatják, szakmát tanulnak vagy a felsőoktatás kínálatából választanak. Mint hangsúlyozta, az Educatio Kiállítást minden évben azért szervezik, hogy a fiatalok minél megalapozottabb, megfontoltabb döntést hozhassanak a jövőjükről.

Hozzátette: a látványos és interaktív elemekkel tarkított háromnapos rendezvény mellett a Felvi.hu honlap, továbbá a diplomás pályakövetési rendszer adatai is fontos információkkal szolgálnak a továbbtanulni vágyók számára, többek között arról, hogy a különböző szakmák, életutak milyen munkaerőpiaci relevanciával bírnak.

Brassói Sándor arra hívta fel a felvételizők figyelmét, hogy ne hagyják az utolsó napra az egyetemi jelentkezést, mert február 15. jogvesztő határidő.

Az Educatio szakkiállítás a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) rendezvénye, amelyen magyar és külföldi felsőoktatási intézmények, szakképző intézmények és gazdasági szereplők mutatkoztak be, hogy a továbbtanulni vágyók első kézből tájékozódhassanak a felvételiről, a képzésekről, a kollégiumi elhelyezésről, ösztöndíjakról, intézményi szolgáltatásokról, továbbá a majdani karrierlehetőségekről is.

MTI

fotó: MTI/Illyés Tibor

Miért céltalanok a mai fiatalok? - elgondolkodtató írás a HR Portal korábbi cikkei közül. 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egységes bértáblát követel a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete a felsőoktatási intézményekben

A szakszervezet szerint a béreket minden évben a nemzetgazdasági átlagjövedelem szintjéhez vagy a minimálbérhez / garantált bérminimumhoz kell igazítani. Teljes cikk

Váci beruházás: itt képezhetik ki az új iparágak számára szükséges munkaerőt

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500... Teljes cikk

Így újul meg 2,6 milliárd forintos támogatással ez a győri technikum

Átadták szerdán Győrben a Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum új háromszintes épületszárnyát, a beruházás 2,6 milliárd forint ráfordításával... Teljes cikk