Szilágyi Katalin
Megjelent: 12 éve

Alkalmi munkavállalókat közvetítenek

Hazánkban 2003-tól kezdett el ugrásszerűen terjedni az alkalmi munkavállalás, amellyel, mivel sokkal olcsóbb, mint a munkaviszonyban történő foglalkoztatás, gyakran élnek vissza a munkáltatók. Eredetileg alapvetően a magánmunkáltatók alkalmazhatták, később az őstermelőkre és egyéni vállalkozókra is kiterjesztették ezt a jogosultságot, majd a közszférában és a versenyszférában is megjelent ez az atipikus foglalkoztatási forma.

Elsősorban a kereskedelem, a mezőgazdaság, az építőipar, a vendéglátóipar területén népszerű, de őrző-védő szolgálatra, hirdetési lapok terjesztésére és takarítói munkákra is előszeretettel vesznek fel alkalmi munkavállalókat. A statisztikák szerint 2006-2007-ben több mint 600 ezer ember, vagyis minden hetedik gazdaságilag aktív személy rendelkezett alkalmi munkavállalói könyvvel hazánkban. Idén a vállalatok 35 százaléka tervez létszámbővítést, és a munkáltatók 60 százaléka általában olyan embereket vesz fel új munkaerőként, akiket már kipróbált. Ezt a beillesztési, kipróbálási funkciót töltheti be az alkalmi munkavállalás, vagyis a munkavállaló rövidebb időre "bejáratja magát", így nagyobb esélye van arra, hogy a munkáltató tartós munkaviszonyban is alkalmazza - mondta Kulinyi Márton, a Fővárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht. ügyvezetője a Hétről évre a munkában címmel rendezett szakmai konferencián szerdán.

Megfelelő embert a megfelelő helyre

A szakember szerint az alkalmi munkavállalás jobb menedzselésével elő lehet segíteni, hogy fekete helyett regisztrált munkaviszonyok jöjjenek létre, ezért is dolgozták ki a nonprofit munkaerő-közvetítési rendszert, amelynek célja, hogy bővüljön az alkalmi munkavállalás és hogy ily módon segítsék a tartós foglalkoztatásba való átmeneti időszakot. Mint a konferencián elhangzott, elsősorban a tartós munkanélkülieknek, a hajléktalanoknak, a kisgyermeket nevelőknek, a nagycsaládosoknak, a pályakezdőknek, a megváltozott munkaképességűeknek szeretnének segíteni, de a szolgálatnál bárki jelentkezhet, ahol felkészült szakemberek mutatnak utat az álláskeresésben, a hivatali ügyintézésben, az érdeklődőket pszichológiai és jogi tanácsokkal látják el, valamint a munkaerő-piaci szolgáltatásokról is tájékoztatnak.

A munkáltatók ugyancsak ingyen vehetik igénybe a szolgáltatásokat, így nekik például a toborzásban segítenek, hogy válogatott, felkészített munkavállalókhoz jussanak, tanácsokat, információkat kaphatnak a munkáltatói terheket csökkentő aktuális támogatásokról, az alkalmi munkavállalás előnyeiről, szabályrendszeréről. A fővárosban négy ügyfélszolgálati irodában közvetítenek alkalmai munkavállalókat.

Módosulnak az alkalmi munkavállalás szabályai

Frey Mária, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint szükség van erre a közvetítői hálózatra, mivel nem elég szervezett ez a piac, ráadásul az ilyen módon végezhető tevékenységeknél fontos a felek közötti bizalom, illetve az ügyfelek így garanciát, felelősség vállalást látnak. A szakember úgy látja, a jövőben is szükség lesz erre a foglalkoztatási formára, de jelezte, hogy lesznek e téren változások. A tervek szerint a jövőben alkalmi munkavállalói könyv helyett elektronikus úton, az APEH-nek kell majd bejelenteni az alkalmi jogviszonyt. Így nem lenne lehetőség arra, hogy az alkalmi munkavállalói könyv segítségével alkalmi jogviszonnyá alakítsák át a munkáltatók az egyébként szokásos munkarendben, akár éveken át foglalkoztatott dolgozóik normál munkaviszonyát. Az alkalmi munkavállalói könyveket egyébként az esetek egy részében jogszabályellenesen úgy használják, hogy egy munkaügyi ellenőrzéskor gyorsan beírják az adatokat, beragasztják a bélyeget, mintegy legalizálják a munkaszerződést, az APEH-hez történő bejelentés nélküli foglalkoztatást.

Miért előnyös az alkalmi munkavállalás?

Az alkalmi munkavállalás optimális esetben a munkáltatónak és a munkavállalónak is több szempontból megéri. Az alkalmi munkavállalói könyv alkalmazása munkaszerződésnek minősül, így a jogszerű, munkaviszony keretében történő foglalkoztatás egyik formája. A munkáltatónak nem kell személyi jövedelemadó-előleg meghatározásával, levonásával, igazolásával foglalkozni, mert az összes ilyen kötelezettségét teljesíti a közteherjegy beragasztásával. A közteherjegy értéke kedvezőbb adó- és járulékfizetési szabályokon alapul, és az adott naptári napra kifizetett nettó munkabérhez igazodik. A társadalombiztosítási jogszabályban előírt nyilvántartási és bejelentési kötelezettség nem terheli a munkáltatót, ehelyett csak egy egyszerű nyilvántartást kell vezetnie. A befizetett közteherjegy 75 százaléka pedig csökkenti az összevont adóalap adóját.

A munkavállalók számára azért jelent előnyt, mert a munkanélküli ellátásra való jogosultsághoz szükséges munkaviszonyt akár egy éven belül is meg lehet szerezni, szolgálati időnek minősül, munkanélküli járadékosok esetében annyi nappal tolódik ki a járadék folyósítása, ahány napot dolgozik, ha az alkalmi munkavállaló éves jövedelme kevesebb, mint a munkabér mindenkori legkisebb összegének éves összege, és más bevallásköteles jövedelme nincs, az alkalmai munkával szerzett bért nem kötelező bevallani.

Szilágyi Katalin, HR Portal
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 140 ezer munkahely megtartását vállalták eddig a cégek

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták -... Teljes cikk

Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk