Szilágyi Katalin
Megjelent: 12 éve

Alkalmi munkavállalókat közvetítenek

Hazánkban 2003-tól kezdett el ugrásszerűen terjedni az alkalmi munkavállalás, amellyel, mivel sokkal olcsóbb, mint a munkaviszonyban történő foglalkoztatás, gyakran élnek vissza a munkáltatók. Eredetileg alapvetően a magánmunkáltatók alkalmazhatták, később az őstermelőkre és egyéni vállalkozókra is kiterjesztették ezt a jogosultságot, majd a közszférában és a versenyszférában is megjelent ez az atipikus foglalkoztatási forma.

Elsősorban a kereskedelem, a mezőgazdaság, az építőipar, a vendéglátóipar területén népszerű, de őrző-védő szolgálatra, hirdetési lapok terjesztésére és takarítói munkákra is előszeretettel vesznek fel alkalmi munkavállalókat. A statisztikák szerint 2006-2007-ben több mint 600 ezer ember, vagyis minden hetedik gazdaságilag aktív személy rendelkezett alkalmi munkavállalói könyvvel hazánkban. Idén a vállalatok 35 százaléka tervez létszámbővítést, és a munkáltatók 60 százaléka általában olyan embereket vesz fel új munkaerőként, akiket már kipróbált. Ezt a beillesztési, kipróbálási funkciót töltheti be az alkalmi munkavállalás, vagyis a munkavállaló rövidebb időre "bejáratja magát", így nagyobb esélye van arra, hogy a munkáltató tartós munkaviszonyban is alkalmazza - mondta Kulinyi Márton, a Fővárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht. ügyvezetője a Hétről évre a munkában címmel rendezett szakmai konferencián szerdán.

Megfelelő embert a megfelelő helyre

A szakember szerint az alkalmi munkavállalás jobb menedzselésével elő lehet segíteni, hogy fekete helyett regisztrált munkaviszonyok jöjjenek létre, ezért is dolgozták ki a nonprofit munkaerő-közvetítési rendszert, amelynek célja, hogy bővüljön az alkalmi munkavállalás és hogy ily módon segítsék a tartós foglalkoztatásba való átmeneti időszakot. Mint a konferencián elhangzott, elsősorban a tartós munkanélkülieknek, a hajléktalanoknak, a kisgyermeket nevelőknek, a nagycsaládosoknak, a pályakezdőknek, a megváltozott munkaképességűeknek szeretnének segíteni, de a szolgálatnál bárki jelentkezhet, ahol felkészült szakemberek mutatnak utat az álláskeresésben, a hivatali ügyintézésben, az érdeklődőket pszichológiai és jogi tanácsokkal látják el, valamint a munkaerő-piaci szolgáltatásokról is tájékoztatnak.

A munkáltatók ugyancsak ingyen vehetik igénybe a szolgáltatásokat, így nekik például a toborzásban segítenek, hogy válogatott, felkészített munkavállalókhoz jussanak, tanácsokat, információkat kaphatnak a munkáltatói terheket csökkentő aktuális támogatásokról, az alkalmi munkavállalás előnyeiről, szabályrendszeréről. A fővárosban négy ügyfélszolgálati irodában közvetítenek alkalmai munkavállalókat.

Módosulnak az alkalmi munkavállalás szabályai

Frey Mária, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint szükség van erre a közvetítői hálózatra, mivel nem elég szervezett ez a piac, ráadásul az ilyen módon végezhető tevékenységeknél fontos a felek közötti bizalom, illetve az ügyfelek így garanciát, felelősség vállalást látnak. A szakember úgy látja, a jövőben is szükség lesz erre a foglalkoztatási formára, de jelezte, hogy lesznek e téren változások. A tervek szerint a jövőben alkalmi munkavállalói könyv helyett elektronikus úton, az APEH-nek kell majd bejelenteni az alkalmi jogviszonyt. Így nem lenne lehetőség arra, hogy az alkalmi munkavállalói könyv segítségével alkalmi jogviszonnyá alakítsák át a munkáltatók az egyébként szokásos munkarendben, akár éveken át foglalkoztatott dolgozóik normál munkaviszonyát. Az alkalmi munkavállalói könyveket egyébként az esetek egy részében jogszabályellenesen úgy használják, hogy egy munkaügyi ellenőrzéskor gyorsan beírják az adatokat, beragasztják a bélyeget, mintegy legalizálják a munkaszerződést, az APEH-hez történő bejelentés nélküli foglalkoztatást.

Miért előnyös az alkalmi munkavállalás?

Az alkalmi munkavállalás optimális esetben a munkáltatónak és a munkavállalónak is több szempontból megéri. Az alkalmi munkavállalói könyv alkalmazása munkaszerződésnek minősül, így a jogszerű, munkaviszony keretében történő foglalkoztatás egyik formája. A munkáltatónak nem kell személyi jövedelemadó-előleg meghatározásával, levonásával, igazolásával foglalkozni, mert az összes ilyen kötelezettségét teljesíti a közteherjegy beragasztásával. A közteherjegy értéke kedvezőbb adó- és járulékfizetési szabályokon alapul, és az adott naptári napra kifizetett nettó munkabérhez igazodik. A társadalombiztosítási jogszabályban előírt nyilvántartási és bejelentési kötelezettség nem terheli a munkáltatót, ehelyett csak egy egyszerű nyilvántartást kell vezetnie. A befizetett közteherjegy 75 százaléka pedig csökkenti az összevont adóalap adóját.

A munkavállalók számára azért jelent előnyt, mert a munkanélküli ellátásra való jogosultsághoz szükséges munkaviszonyt akár egy éven belül is meg lehet szerezni, szolgálati időnek minősül, munkanélküli járadékosok esetében annyi nappal tolódik ki a járadék folyósítása, ahány napot dolgozik, ha az alkalmi munkavállaló éves jövedelme kevesebb, mint a munkabér mindenkori legkisebb összegének éves összege, és más bevallásköteles jövedelme nincs, az alkalmai munkával szerzett bért nem kötelező bevallani.

Szilágyi Katalin, HR Portal
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
2 millió új munkahely jöhet létre 2020-ban

A PwC várakozásai szerint a G7 országok körülbelül 2 millió új munkahelyet hoznak létre, amelyen belül öt új munkahelyből négy az Egyesült... Teljes cikk

Szakmunkásokból van a legnagyobb hiány a kkv-szektorban

A cégek csaknem 50 százaléka küzd kisebb vagy nagyobb mértékű munkaerőhiánnyal; ezek a kkv-k elsősorban fizikai és szakmunkásokat keresnek - derül... Teljes cikk

Ez kell a magyar programozóknak - Kutatás

Egy friss kutatás szerint a magyar fejlesztőket leginkább az érdekli, hogy technológiákkal fognak dolgozni. Teljes cikk