Megjelent: 2 éve

Állásinterjú

A legfontosabb lépés az új álláshoz vezető úton. Rengeteg tipp, tanács lát napvilágot. Az eszközök, a technológia, a körülmények változnak, a lényeg azonban nem. Legjobb arcodat mutatva kell bemutatkoznod leendő munkaadódnak és győződj meg arról, hogy ez a munkahely és ez a pozíció megfelelő számodra. Áttekintés és impulzusok munkavállalóknak, álláskeresőknek, váltáson gondolkodóknak.

Állásinterjú-
images

images

Aki meghívást kap állásinterjúra, már egy nagy lépést tett az új állás felé vezető úton. Átment az első szűrőkön - a legtöbb esetben egy álláspályázat CV-vel és motivációs levéllel és egy telefonos előszűrő beszélgetés - amely alapján érdemesnek látta a cég egy fél-1 órás beszélgetésre. Nézzük, mire számíthatsz ezután álláskeresőként.

Az állásinterjú formái: online vagy személyes

Kezdjük azzal, mielőtt megszólalunk. Tegeződés vagy magázódás? Általános szabály: csak akkor kezdj tegeződni, ha a munkaadó felajánlja. Még akkor se kezdeményezd, ha korban hasonló HR-es ül veled szemben.

A koronavírusjárvány előtt általános elfogadott volt a személyes beszélgetés. A személyes interjú előnye, hogy felmérheted az irodát, a munkakörülményeket, van szemkontaktus a felek között (online ez nincs meg), aminek az erejét nem lehet alábecsülni. Hátránya, hogy sokkal több időbe telik és ha alkalmazásban vagy, akkor nehezebb időpontot találni rá. Ha személyes interjúra hívnak, akkor inkább érj oda a helyszínre 15 perccel korábban és várj egy kicsit az utcán, mint 10 perccel később. Ha késnél, akkor a másik felet feltétlenül értesítsd.

A Covid azonban átrendezte az állásinterjú műfaját is. A munkaadók egyik pillanatról a másikra átálltak az online állásinterjúkra és ez továbbra is elterjedt. Az online interjún való szereplés speciális felkészülést igényel az álláskeresőktől. Sokan már gyakorlatot szereztek benne, ám aki még nem, neki néhány tanács:

- Csekkolt a technikai hátteret, a net erősségét.
- Egyeztesd a munkaadóval, milyen szoftveren beszéltek (pl. Zoom, Skype, Teams, Google Meet) és akár egy ismerőssel próbáld el, hogy tudod-e jól használni a programot.
- Iktasd ki a zavaró tényezőket a szobádban (szólj a családtagoknak, ne zavarjanak), figyelj a háttérre (vagy állíts meg egy kellemes hátteret).    
- Öltözz fel úgy, mintha személyesen ott lennél.
- Ne a képernyőre, hanem a kamerába nézz, amikor beszélsz.

Az állásinterjú fajtái: általános, szakmai

Az állásinterjú típusát meghatározza, hogy ki van jelen. Ha csak a munkaadó HR-ese (toborzási specialistája), akkor elsősorban általános kérdések kerülnek terítékre. Érintve a szakmai tudást, a jelölt személyisége, motiváltsága, szervezetbe illeszthetősége, a benne rejlő potenciál kerül a fókuszba. Ha az adott szakma képviselője, a leendő vezető is megjelenik (ez egyre gyakoribb felállás), akkor több szó esik szakmai kérdésekről, a korábbi tapasztalatok, eredmények részletesebb bemutatásáról. Kicsit más a helyzet, ha az első állásinterjút a cég kiadja egy személyzeti tanácsadó cégnek és csak a kiválasztás későbbi körében csatlakozik be. A személyzeti tanácsadó a legesélyesebb jelölteket küldi tovább a munkaadónak, de a döntés nem nála születik meg, hanem egy újabb interjúkör után.

Általánosságban elmondható, hogy a cégek próbálnak egyre kevesebb interjúkört szervezni. Főleg azért, mert a legjobb jelentkezők gyorsan leorzsolódnak. A 4-5 interjús kiválasztások egyre ritkábbak, kettőnél több is csak vezetői pozícióknál fordul elő.

Érdemes még megemlíteni az állásinterjú egy speciális formáját, amelyet a multis szaknyelvben assessment centerként (AC) hívnak. Ez egy több órás - kár egy napos - csoportos kiválasztás. A legesélyesebb jelölteket hívják meg, akiknek több feladatot kell részben közösen, részben egyénleg megoldani. A cég képviselői figyelik az együttműködési készséget, a csapatban betöltött szerepet, a problémamegoldó, a prezentációs készséget, a vezetői skilleket. Az AC előnye a munkaadóknak, hogy jobb a beválás, látják élesben dolgozni, dönteni, csapatban működni a jelöltet, hátránya, hogy költséges, ugyanis több vezető, toborzási szakember, külsős tanácsadó is figyeli a megmérettetetést.

Tanácsok az állásinterjúra készüléshez

Nézd át azt a pályázati anyagot, amit elküldtél. Nézd meg, hogy a CV-dből mire kérdezhetnek rá (melyek a gyenge pontok, hol lehetnek kérdőjelek), és készülj válasszal
Olvasd el alaposan az álláshirdetést
Nézd meg a neten, hogy mit lehet a munkaadóról tudni (weboldal, közösségi médiás oldalak, sajtóhírek, Google keresésbe írd be a cég nevét)
Fogalmazz meg két-három kérdést, ami érdekel a pozícióval, a munkakörülményekkel kapcsolatban
Ha nem került szóba, akkor fogalmazd meg bérigényedet, amit el szeretnél érni
Készülj a gyakran előforduló kérdésekre

Gyakori kérdések állásinterjún

Rengeteg cikk született állásinterjún felbukkanó kérdésekről, a jelöltek is gyakran megírják blogokban vagy a közösségi médiában. Vannak szép számmal elrettentő példák is. Most néhány olyan kérdés, ami a legtöbb állásinterjún felbukkan.

Hogyan szerzett tudomást erről az üres pozícióról?
Miért pályázott hozzánk?
Mi keltette fel leginkább érdeklődését cégünkkel vagy a pozícióval kapcsolatban?
Mi az, mi miatt váltásra szánja el magát?
Mi az a 1-2-3 legfontosabb tulajdonság, amit kiemelne önmagáról?
Mit emelne ki korábbi szakmai tapasztalatából?
Mi az, ami különösen fontos az ön számára a munkahelyen, a munkában?
Mi motiválja a legjobban?
Mit tart erősségének?
Miben érzi azt, hogy fejlődnie kellene?
Milyen tervei vannak a következő évekre? Hol képzeli el magát 5 év múlva?
Mit vár el a munkatársaitól és a cégtől?
Milyen szerepet tölt be egy csapatban?
Milyen típusú vezetővel szeret együttdolgozni?
Meséljen egy szakmai sikeréről!
Milyen fizetési igénye van?
Miért érzi azt, hogy önre szabták ezt a pozíciót?
Mikor tudna kezdeni?
Van-e kérdése?

A nagy tanácsadó cégeknél elhangzó interjúkérdésekről itt írtunk.

Elon Musk pedig ezt kérdezi.

Tilos kérdések állásinterjún

Állásinterún elvileg csak olyan téma kerülhet terítékre, ami a munkavégzéssel, a munkával összefügg. Persze előjöhetnek szabadidős kérdések is, ha a munkaadó a CV-ben megnézi, hogy a pályázó mit írt a Hobbi rovatba. Ez általában oldja a feszültséget, mosolyt csal az arcra, a jelöltek erről szeretnek beszélni.

Ami tabu: politikai beállítottság, vallási nézetek, nemi identitás, családi állapot és olyan káros szokásokról sem lehet kérdezni, mint dohányzás vagy alkoholfogyasztás. Nem kérdezhet rá a munkaadó az előző cégre vonatkozó érzékeny üzleti információkra sem pl. fizetés, juttatások, ügyfelek, behozott pénzek. Különösen érzékeny a kérdéskör, ha valaki a konkurenciához akar váltani.

A politikai beállítottságra való rákérdezés csak olyan munkakörben lehet jogos, ami a munkához kapcsolódik. Ha például valaki egy pártpolitikus szakmai asszisztensi pozíciójába pályázik vagy egy párt politikai alapítványánál dolgozna tudományos munkatársként.

Mit lehet tenni, ha ilyen kérdéseket tesznek fel állásinterjún? Ha annyira nem fontos a pozíció vagy unszimpatikus a cég, akkor kikérhetjük magunknak a kérdést, felállhatunk és távozhatunk. Jogi útra is terelhető az ügy (az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóságához lehet fordulni), ám szóbeli interjún, amin nincs rögzített beszélgetés, se tanú, ezt nem könnyű bizonyítani. Ha vonzónak tűnik a munkakör, akkor ügyes kommunikációs megoldásokkal kezelhetőek ezek a kérdések. Például humorral, az érdeklődés hiányával, a kérdés bagatellizálásával.

Mit kérdezz állásinterjún?

Amint a gyakori kérdéseknél is látni lehetett, a munkaadó átdobhatja a labdát és megkérdezheti a jelöltet, mire kíváncsi. Ez arra is alkalmas, hogy felmérje motivációját, mennyire van jelen az interjún, mennyire figyelt az elhangzottakra. Érdemes két-három kérdéssel készülni.

- Rá lehet kérdezni a munka-magánélet egyensúlyára, van-e rugalmas munkavégzére lehetőség, ez konkrétan mit jelent.
- Mi a cég víziója, milyen tervei vannak a következő évekre globálisan és Magyarországon?
- Milyen képzési lehetőségek vannak a cégen belül, ebben a pozícióban milyen tréningeken lehet részt venni?
- Mi a fő elvárás a munkatársakkal szemben, melyek a legfőbb értékek, amelyek mentén működnek?
- Milyen a visszajelzési kultúra, milyen gyakoriak a teljesítményértékelések, milyen belső előrelépési lehetőségek kínálkoznak?

Fizetés igény, bértárgyalás

Álláshirdetésekben - szerencsére egyre ritkábban - de még mindig előfordul, hogy a munkaadó a jelölttől a fizetési igény megjelölését kéri. Mindezt a pozíció és a munkával járó felelősségi kör pontos ismerete nélkül írásban. Ha ez nem szerepel a hirdetésben, akkor állásinterjún kerül terítékre. Érdemes megvárni, hogy a témát a munkaadó hozza szóba. Ha az álláskereső jön elő vele, akkor annak az az üzenete, hogy a pénz a váltás legfőbb mozgatórugója. Az állásinterjúra készülve gondold át, mekkora az a nettó összeg, amiért neked megéri váltani. Ez feltétlenül a havi megélhetési költségek felett legyen és inkább mondj 10 százalékkal többet, hogy lehessen belőle alkudni. Ha a cég mond összeget, akkor pedig reagálnod kell rá. Mindig csomagban gondolkodj, nem minden az alapfizetés. Ha a munkaadó kevesebbet ajánl, akkor kérhetsz mást. Ez lehet tanulmányok finanszírozása, céges autó, albérleti támogatás, cafeteria, heti egy-két nap home office, edzőtermi belépő, hozzáférés a magánegészségügyhöz családtagoknak stb.. Próbáld számszerűsíteni/forintosítani, hogy az egyes elemekkel mennyi nettó bérről tudnál lemondani. Érdemes mérlegelni azt is, hogy mennyi a munkában a fejlődési potenciál, a cég neve / a referencia mennyit dob a karriereden. Sokan hajlandóak fizetésben visszalépni, ha kihívást jelent a munka, nagy a munkaadó presztízse és megalapoz egy későbbi magasabb pozíciót.

Így öltözz fel állásinterjúra

Öltözködésnél a legfontosabb szempont: kicsit elegánsabban menj el interjúra, mint amiben dolgozol. Az állásinterjú valamennyire ünnepnap is, amikor a legjobb arcunkat mutatjuk. A személyes ügyfélkapcsolattal járó munkáknál érdemes még jobban odafigyelni. Itt a cég azt is nézi, hogyan tudná a jelölt a céget képviselni. Vezetői munkakörökre pályázó férfiaknál ki nem mondott elvárás az öltöny, nőknél a kosztüm. Szakértői munkákra férfiaknál elég lehet ing és a farmer, a nőknél blúz, szoknya. A lényeg az ápoltságon és az igényességen van. Ha erre odafigyelünk, akkor azt is sugalljuk, hogy megtiszteljük a másik felet.

Az állásinterjú zárása

Az állásinterjú végén állapodjatok meg a következő lépésről. Ki keres kit és milyen időtávon belül várható válasz. Azért is ajánlatos erről beszélni, mert ha nem jön eredmény, akkor erre hivatkozva lehet keresni a cég képviselőjét. Nem javasolt viszont az interjú végén az esélyekről érdeklődni és arra se kérd az interjúztató, hogy értékeljen téged most.
Az interjú után gondold végig, melyek a legfontosabb váltási szempontjaid és ezt mennyire támogatta mindaz, amit interjún hallottál érzékeltél. Ha személyesen jársz a cégnél, akkor többet látsz, hallasz az irodában. Legyél nyitott, figyelj arra, hogyan beszélnek egymással a munkatársak, mit árul el a cég magáról az irodában, mennyire figyelnek rád, potenciális új munkavállalóra, mennyire válaszolják meg a kérdéseidet, mennyire szimpatikus számodra leendő főnököd. Ezek egy része azért online interjún is átjön. A jövőbeli vezető megítélése azért is fontos, mert a mondás, hogy “céghez csatlakozunk és vezető miatt távozunk” sok esetben a valóságot tükrözi.

Mi a titka a jó szereplésnek?

Mindezek után mi a sikeres állásinterjús szereplés titka? Részben a gyakorlás, sokszor a nyolcadik-tizedik alkalom után kezdesz jó teljesítményt nyújtani. Éppen ezért minél több helyre küldd el a pályázatodat, hogy mielőbb rutint szerezz benne.

A másik “titok” az önazonosság, a hitelesség, amihez elengedhetetlen a jó önismeret. Rossz taktika, ha mondatokat, közhelyeket tanulsz meg kívülről vagy mesterkélten akarsz tökéletesnek mutatkozni. Mutasd a legjobb arcodat, de az legyen a tiéd - gesztusokkal, szóhasználattal, érveléssel, természetes kíváncsisággal. Kell az önbizalom és a büszkeség is hozzá, ugyanis te is értéket képviselsz az álláspiacon, az interjú nem egyoldalú beszélgetés.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk

Így tudják megszólítani a Z generációs munkavállalókat a vállalatok

Az interaktív kommunikáció és a nyitottság is elengedhetetlen, ha egy el szeretne érni egy Z generációs fiatalt. Teljes cikk

Idén a fizetések még az eddiginél is fontosabbak lesznek

Immár harmadik éve készíti el munkavállalói visszajelzések alapján a legjobb munkahelyek – Top Employers – listáját a Munkahelyeink.hu. A ma... Teljes cikk