kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 éve

Ezt kérdezik a nagy tanácsadócégek állásinterjún

Sokan szeretnének bejutni a legnagyobb könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadással foglalkozó cégekhez, ami azonban nem könnyű, hiszen nagy a verseny, már csak a presztízs miatt is. Így jelentős előnyhöz juthat, aki felkészül a lehetséges kérdésekre, hogy azok ne érjék váratlanul az éles interjúhelyzetben.

Állásinterjú kérdések -
images

images

Aki ezeknél a cégeknél eljut egy interjúig, ott a felkészültség, a háttér, tanulmányok és tapasztalatok valószínűleg rendben vannak, az állásinterjún leginkább azt akarják az interjúztatók tesztelni, hogy vajon hogyan illeszkedik a jelölt a céghez, hogyan viselkedik a társas érintkezés folyamán illetve a kérdések többsége elsősorban a gondolkodás módját, folyamatát hivatott feltárni, nem is a válasz tartalma az elsődleges.

Mit mondjak magamról az állásinterjún?

Néha a legegyszerűbb kérdés a legnehezebb: ilyen például, a „Mondjon valamit magáról?” – vajon honnan érdemes kezdeni, egyáltalán mi lehet fontos egy ennyire általános kérdésnél. Persze azt gondolhatjuk, hogy az interjúztató nem az óvodai élményeinkre vagy a kedvenc állatunkra kíváncsi, hanem sokkal inkább arra, amit az addigi karrierünkben, szakmai életünkben érdekesnek, fontosnak tartunk, és persze nem árt, ha köthető a tapasztalat a cég tevékenységéhez, ahová jelentkezünk. Erre a kérdésre mindenképpen érdemes felkészülni, mert szinte biztosan előkerül, és ott helyben kitalálni rá a választ nem lesz könnyű, és az egész interjút elbizonytalaníthatja, ha rosszul indítunk.

Nem véletlenül tesznek fel számos kérdést a korábbi tapasztalatokra, élményekre, szituációk kezelésére a múltban, ugyanis az ezekben a válaszokban megfigyelhető tendenciákól, információ részletekből vonnak le következtetést a személyiségre, viselkedésre vonatkozóan, hiszen hasonló szituációkban valószínűleg az adott ember később is hasonlóan viselkedik majd.

Történetekkel sem árt előkészülni, hogy korábban hogyan működött a pályázó, ha csapatban kellett dolgoznia, vagy ha komoly felelősség hárult rá. Érdemes ezeket a történeteket jól felépíteni, hiszen a történetmesélés olyan készség lehet, ami megfogja a másik oldalon ülőket. Így mindig könnyebb kapcsolódni, emlékezni egy-egy jelöltre. Fel kell vázolni a szituációt, hogy mi volt a feladat, amit meg kellett oldani, ennek érdekében milyen lépéseket tett, és ezek milyen eredményt hoztak. Fontosak a történet leíró részletei is, hogy minél inkább kijöjjön, hogy a problémamegoldás fontos képessége az illetőnek. Legyen a történet pozitív és konzisztens.

Állásinterjú kérdések

- Mondjon példát, amikor vezetőként kellett viselkednie?
- Mondjon példát rá, amikor le kellett győznie valamilyen akadályt egy cél érdekében?
- Mesélje el, hogyan működik csapatmunkában?
- Mondjon példát arra, amikor egy feladat, projekt kapcsán új megközelítést kellett alkalmaznia! Mit tett, milyen eredménnyel?
- Meséljen egy helyzetet, amikor nagyon gyorsan kellett alkalmazkodnia egy változáshoz! Ez hogyan érintette? Hogyan kezelte?
- Írjon le egy olyan helyzetet, amikor nagy nyomás alá volt helyezve, nagy volt a munkamennyiség, szigorú határidővel, hogyan viselkedett ebben a helyzetben?
- Ha volt tagja olyan csapatnak, ahol voltak kihívások, mondjon példát a felmerült problémákra! Mit tett? Mi történt?
- Mondjon el egy esetet, amikor valami hirtelen megzavarta a munkafolyamatot, amiért felelős volt, hogyan kezelte a helyzetet?
- Mit tett, amikor egy projektre teljesíthetetlennek tűnő határidőt kapott?
- Hogyan használta ki a lehetőséget, amikor újat tanulhatott? Kereste-e ennek módját, alkalmat rá?
- Mit tett, amikor nehezebben elsajátítható új információkkal, eszközzel, technikával került szembe?
- Hogyan küzdött meg egy új helyzettel? Hogyan hasznosította később ezt a tapasztalatot?
- Hogyan reagált, amikor valamilyen etikátlan tettre szerették volna rávenni?
- Mondjon példát helyzetre, amikor morális dilemmába került? Hogyan kezelte?
- Hogyan kezelte az egyet nem értést valami kapcsán a csapatán belül?
- Meséljen el egy esetet, amikor hibát követett el, elbukott, hogyan kezelte a szituációt?
- Milyen eddig elért eredményére a legbüszkébb?
- Mondjon példát, amikor sikerült javítania egy folyamaton vagy kreatív megoldást találni egy problémára?
- Mondjon példát, amikor fontossági sorrendet kellett felállítania a teendői között?
- Mi volt a legnehezebb döntés, amit meg kellett hoznia az iskolában, munkában? Hogyan jutott el a döntésig?
- Meséljen egy esetet, hogyan reagált konstruktív visszajelzésre?
- Mondjon egy példát, amikor összetűzésbe keveredett a vezetőséggel?
- Hogyan mutatta ki az elkötelezettségét a közösség felé?
- Mondjon példát, amikor egy ügyfél érdekében a szokásosnál többet kellett beletennie a munkába?
- Ha a barátainak három szóval kellene jellemezniük, mi lenne az a három szó?
- Mi a véleménye valami éppen aktuális gazdasági történésekről?
- Egyedül vagy csapatban szeret dolgozni?
- Mit szeret a szabadidejében csinálni?
- Mit gondol, hogyan fog illeszkedni a vállalati kultúrába?
- Mit szeretne nálunk elérni?

Mit kérdezzek az állásinterjún?

- Rá lehet kérdezni a munka-magánélet egyensúlyára, vagy hogyan áll a cég a sokszínűséghez? Milyen a visszajelzési kultúra? Mit szeretnének, hogy a jelölt hozzátegyen a vállalathoz, amikor csatlakozik? Mi a cég víziója a csapat számára, amihez csatlakozni fog?

- Rá lehet kérdezni a cégkultúrára és a számukra fontos értékekre, más nagy tanácsadó cégekhez viszonyítva, illetve konkrétabban a munkakör feladataira és az elvárásokra a felvett új kollégával szemben, amennyiben ezt nem mondják el a céges recruiterek maguktól.

 

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A világ legjobb projektmenedzsere lett a Magyar Zene Háza projektvezetője

A Világ Legjobb Projektmenedzsere díjat nyerte el Pém Attila, a Liget Budapest Projekt részeként, a Városliget Zrt. irányítása alatt megvalósult... Teljes cikk

Kiderült, kik a privátbanki, a vagyonkezelési és a prémium banki szakma legjobbjai

A privátbanki és vagyonkezelési szakma 2023-ban ismét megválasztotta a legkiemelkedőbb teljesítményű szolgáltatókat és szakembereket a Blochamps... Teljes cikk

Itt áll Magyarország a munka minősége szempontjából a nemzetközi toplistán

Hazánk a 27 tagú EU-ban a 14. helyre került a megszerezhető 100 pontból 51,3 pontot elérve. A legrosszabb értékelést a kollektív érdekképviselet... Teljes cikk