kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 3 éve

Ezt kérdezik a nagy tanácsadócégek állásinterjún

Sokan szeretnének bejutni a legnagyobb könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadással foglalkozó cégekhez, ami azonban nem könnyű, hiszen nagy a verseny, már csak a presztízs miatt is. Így jelentős előnyhöz juthat, aki felkészül a lehetséges kérdésekre, hogy azok ne érjék váratlanul az éles interjúhelyzetben.

Állásinterjú kérdések -
images

images

Aki ezeknél a cégeknél eljut egy interjúig, ott a felkészültség, a háttér, tanulmányok és tapasztalatok valószínűleg rendben vannak, az állásinterjún leginkább azt akarják az interjúztatók tesztelni, hogy vajon hogyan illeszkedik a jelölt a céghez, hogyan viselkedik a társas érintkezés folyamán illetve a kérdések többsége elsősorban a gondolkodás módját, folyamatát hivatott feltárni, nem is a válasz tartalma az elsődleges.

Mit mondjak magamról az állásinterjún?

Néha a legegyszerűbb kérdés a legnehezebb: ilyen például, a „Mondjon valamit magáról?” – vajon honnan érdemes kezdeni, egyáltalán mi lehet fontos egy ennyire általános kérdésnél. Persze azt gondolhatjuk, hogy az interjúztató nem az óvodai élményeinkre vagy a kedvenc állatunkra kíváncsi, hanem sokkal inkább arra, amit az addigi karrierünkben, szakmai életünkben érdekesnek, fontosnak tartunk, és persze nem árt, ha köthető a tapasztalat a cég tevékenységéhez, ahová jelentkezünk. Erre a kérdésre mindenképpen érdemes felkészülni, mert szinte biztosan előkerül, és ott helyben kitalálni rá a választ nem lesz könnyű, és az egész interjút elbizonytalaníthatja, ha rosszul indítunk.

Nem véletlenül tesznek fel számos kérdést a korábbi tapasztalatokra, élményekre, szituációk kezelésére a múltban, ugyanis az ezekben a válaszokban megfigyelhető tendenciákól, információ részletekből vonnak le következtetést a személyiségre, viselkedésre vonatkozóan, hiszen hasonló szituációkban valószínűleg az adott ember később is hasonlóan viselkedik majd.

Történetekkel sem árt előkészülni, hogy korábban hogyan működött a pályázó, ha csapatban kellett dolgoznia, vagy ha komoly felelősség hárult rá. Érdemes ezeket a történeteket jól felépíteni, hiszen a történetmesélés olyan készség lehet, ami megfogja a másik oldalon ülőket. Így mindig könnyebb kapcsolódni, emlékezni egy-egy jelöltre. Fel kell vázolni a szituációt, hogy mi volt a feladat, amit meg kellett oldani, ennek érdekében milyen lépéseket tett, és ezek milyen eredményt hoztak. Fontosak a történet leíró részletei is, hogy minél inkább kijöjjön, hogy a problémamegoldás fontos képessége az illetőnek. Legyen a történet pozitív és konzisztens.

Állásinterjú kérdések

- Mondjon példát, amikor vezetőként kellett viselkednie?
- Mondjon példát rá, amikor le kellett győznie valamilyen akadályt egy cél érdekében?
- Mesélje el, hogyan működik csapatmunkában?
- Mondjon példát arra, amikor egy feladat, projekt kapcsán új megközelítést kellett alkalmaznia! Mit tett, milyen eredménnyel?
- Meséljen egy helyzetet, amikor nagyon gyorsan kellett alkalmazkodnia egy változáshoz! Ez hogyan érintette? Hogyan kezelte?
- Írjon le egy olyan helyzetet, amikor nagy nyomás alá volt helyezve, nagy volt a munkamennyiség, szigorú határidővel, hogyan viselkedett ebben a helyzetben?
- Ha volt tagja olyan csapatnak, ahol voltak kihívások, mondjon példát a felmerült problémákra! Mit tett? Mi történt?
- Mondjon el egy esetet, amikor valami hirtelen megzavarta a munkafolyamatot, amiért felelős volt, hogyan kezelte a helyzetet?
- Mit tett, amikor egy projektre teljesíthetetlennek tűnő határidőt kapott?
- Hogyan használta ki a lehetőséget, amikor újat tanulhatott? Kereste-e ennek módját, alkalmat rá?
- Mit tett, amikor nehezebben elsajátítható új információkkal, eszközzel, technikával került szembe?
- Hogyan küzdött meg egy új helyzettel? Hogyan hasznosította később ezt a tapasztalatot?
- Hogyan reagált, amikor valamilyen etikátlan tettre szerették volna rávenni?
- Mondjon példát helyzetre, amikor morális dilemmába került? Hogyan kezelte?
- Hogyan kezelte az egyet nem értést valami kapcsán a csapatán belül?
- Meséljen el egy esetet, amikor hibát követett el, elbukott, hogyan kezelte a szituációt?
- Milyen eddig elért eredményére a legbüszkébb?
- Mondjon példát, amikor sikerült javítania egy folyamaton vagy kreatív megoldást találni egy problémára?
- Mondjon példát, amikor fontossági sorrendet kellett felállítania a teendői között?
- Mi volt a legnehezebb döntés, amit meg kellett hoznia az iskolában, munkában? Hogyan jutott el a döntésig?
- Meséljen egy esetet, hogyan reagált konstruktív visszajelzésre?
- Mondjon egy példát, amikor összetűzésbe keveredett a vezetőséggel?
- Hogyan mutatta ki az elkötelezettségét a közösség felé?
- Mondjon példát, amikor egy ügyfél érdekében a szokásosnál többet kellett beletennie a munkába?
- Ha a barátainak három szóval kellene jellemezniük, mi lenne az a három szó?
- Mi a véleménye valami éppen aktuális gazdasági történésekről?
- Egyedül vagy csapatban szeret dolgozni?
- Mit szeret a szabadidejében csinálni?
- Mit gondol, hogyan fog illeszkedni a vállalati kultúrába?
- Mit szeretne nálunk elérni?

Mit kérdezzek az állásinterjún?

- Rá lehet kérdezni a munka-magánélet egyensúlyára, vagy hogyan áll a cég a sokszínűséghez? Milyen a visszajelzési kultúra? Mit szeretnének, hogy a jelölt hozzátegyen a vállalathoz, amikor csatlakozik? Mi a cég víziója a csapat számára, amihez csatlakozni fog?

- Rá lehet kérdezni a cégkultúrára és a számukra fontos értékekre, más nagy tanácsadó cégekhez viszonyítva, illetve konkrétabban a munkakör feladataira és az elvárásokra a felvett új kollégával szemben, amennyiben ezt nem mondják el a céges recruiterek maguktól.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk