Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 13 hónapja

Ezt kérdezik a nagy tanácsadócégek állásinterjún

Sokan szeretnének bejutni a legnagyobb könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadással foglalkozó cégekhez, ami azonban nem könnyű, hiszen nagy a verseny, már csak a presztízs miatt is. Így jelentős előnyhöz juthat, aki felkészül a lehetséges kérdésekre, hogy azok ne érjék váratlanul az éles interjúhelyzetben.

images

images

Aki ezeknél a cégeknél eljut egy interjúig, ott a felkészültség, a háttér, tanulmányok és tapasztalatok valószínűleg rendben vannak, az állásinterjún leginkább azt akarják az interjúztatók tesztelni, hogy vajon hogyan illeszkedik a jelölt a céghez, hogyan viselkedik a társas érintkezés folyamán illetve a kérdések többsége elsősorban a gondolkodás módját, folyamatát hivatott feltárni, nem is a válasz tartalma az elsődleges.

Mit mondjak magamról az állásinterjún?

Néha a legegyszerűbb kérdés a legnehezebb: ilyen például, a „Mondjon valamit magáról?” – vajon honnan érdemes kezdeni, egyáltalán mi lehet fontos egy ennyire általános kérdésnél. Persze azt gondolhatjuk, hogy az interjúztató nem az óvodai élményeinkre vagy a kedvenc állatunkra kíváncsi, hanem sokkal inkább arra, amit az addigi karrierünkben, szakmai életünkben érdekesnek, fontosnak tartunk, és persze nem árt, ha köthető a tapasztalat a cég tevékenységéhez, ahová jelentkezünk. Erre a kérdésre mindenképpen érdemes felkészülni, mert szinte biztosan előkerül, és ott helyben kitalálni rá a választ nem lesz könnyű, és az egész interjút elbizonytalaníthatja, ha rosszul indítunk.

Nem véletlenül tesznek fel számos kérdést a korábbi tapasztalatokra, élményekre, szituációk kezelésére a múltban, ugyanis az ezekben a válaszokban megfigyelhető tendenciákól, információ részletekből vonnak le következtetést a személyiségre, viselkedésre vonatkozóan, hiszen hasonló szituációkban valószínűleg az adott ember később is hasonlóan viselkedik majd.

Történetekkel sem árt előkészülni, hogy korábban hogyan működött a pályázó, ha csapatban kellett dolgoznia, vagy ha komoly felelősség hárult rá. Érdemes ezeket a történeteket jól felépíteni, hiszen a történetmesélés olyan készség lehet, ami megfogja a másik oldalon ülőket. Így mindig könnyebb kapcsolódni, emlékezni egy-egy jelöltre. Fel kell vázolni a szituációt, hogy mi volt a feladat, amit meg kellett oldani, ennek érdekében milyen lépéseket tett, és ezek milyen eredményt hoztak. Fontosak a történet leíró részletei is, hogy minél inkább kijöjjön, hogy a problémamegoldás fontos képessége az illetőnek. Legyen a történet pozitív és konzisztens.

Állásinterjú kérdések

- Mondjon példát, amikor vezetőként kellett viselkednie?
- Mondjon példát rá, amikor le kellett győznie valamilyen akadályt egy cél érdekében?
- Mesélje el, hogyan működik csapatmunkában?
- Mondjon példát arra, amikor egy feladat, projekt kapcsán új megközelítést kellett alkalmaznia! Mit tett, milyen eredménnyel?
- Meséljen egy helyzetet, amikor nagyon gyorsan kellett alkalmazkodnia egy változáshoz! Ez hogyan érintette? Hogyan kezelte?
- Írjon le egy olyan helyzetet, amikor nagy nyomás alá volt helyezve, nagy volt a munkamennyiség, szigorú határidővel, hogyan viselkedett ebben a helyzetben?
- Ha volt tagja olyan csapatnak, ahol voltak kihívások, mondjon példát a felmerült problémákra! Mit tett? Mi történt?
- Mondjon el egy esetet, amikor valami hirtelen megzavarta a munkafolyamatot, amiért felelős volt, hogyan kezelte a helyzetet?
- Mit tett, amikor egy projektre teljesíthetetlennek tűnő határidőt kapott?
- Hogyan használta ki a lehetőséget, amikor újat tanulhatott? Kereste-e ennek módját, alkalmat rá?
- Mit tett, amikor nehezebben elsajátítható új információkkal, eszközzel, technikával került szembe?
- Hogyan küzdött meg egy új helyzettel? Hogyan hasznosította később ezt a tapasztalatot?
- Hogyan reagált, amikor valamilyen etikátlan tettre szerették volna rávenni?
- Mondjon példát helyzetre, amikor morális dilemmába került? Hogyan kezelte?
- Hogyan kezelte az egyet nem értést valami kapcsán a csapatán belül?
- Meséljen el egy esetet, amikor hibát követett el, elbukott, hogyan kezelte a szituációt?
- Milyen eddig elért eredményére a legbüszkébb?
- Mondjon példát, amikor sikerült javítania egy folyamaton vagy kreatív megoldást találni egy problémára?
- Mondjon példát, amikor fontossági sorrendet kellett felállítania a teendői között?
- Mi volt a legnehezebb döntés, amit meg kellett hoznia az iskolában, munkában? Hogyan jutott el a döntésig?
- Meséljen egy esetet, hogyan reagált konstruktív visszajelzésre?
- Mondjon egy példát, amikor összetűzésbe keveredett a vezetőséggel?
- Hogyan mutatta ki az elkötelezettségét a közösség felé?
- Mondjon példát, amikor egy ügyfél érdekében a szokásosnál többet kellett beletennie a munkába?
- Ha a barátainak három szóval kellene jellemezniük, mi lenne az a három szó?
- Mi a véleménye valami éppen aktuális gazdasági történésekről?
- Egyedül vagy csapatban szeret dolgozni?
- Mit szeret a szabadidejében csinálni?
- Mit gondol, hogyan fog illeszkedni a vállalati kultúrába?
- Mit szeretne nálunk elérni?

Mit kérdezzek az állásinterjún?

- Rá lehet kérdezni a munka-magánélet egyensúlyára, vagy hogyan áll a cég a sokszínűséghez? Milyen a visszajelzési kultúra? Mit szeretnének, hogy a jelölt hozzátegyen a vállalathoz, amikor csatlakozik? Mi a cég víziója a csapat számára, amihez csatlakozni fog?

- Rá lehet kérdezni a cégkultúrára és a számukra fontos értékekre, más nagy tanácsadó cégekhez viszonyítva, illetve konkrétabban a munkakör feladataira és az elvárásokra a felvett új kollégával szemben, amennyiben ezt nem mondják el a céges recruiterek maguktól.

 

  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook