kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Allergiás reakciókat tapasztalsz az irodában? Tudnivalók és néhány tipp

A külső légszennyezés komoly egészségügyi probléma. Sok elrettentő adatot lehet olvasni a külső légszennyezésről. A WHO szerint ez a 13. leggyakoribb halálok, ami körülbelül 5,5-7 millió ember haláláért tehető felelőssé a világon. Mindezért elsősorban a levegőben található apró, szálló porok és vegyi anyagok a felelősek, amelyek átmérője kisebb, mint 2,5 mikron, így belélegezve képesek lejutni a tüdőbe és a mélyebb légutakba. Számos tanulmány hozta összefüggésbe a szálló port különböző betegségek kialakulásával, úgymint a krónikus tüdőbetegség, az asztma, az allergia, a szívinfarktus, a szívritmuszavarok vagy éppen a stroke.

Mi a helyzet az irodai levegővel?

Mindennapjaink jelentős részét épületek belsejében töltjük. Nem is gondolunk rá, de a belső terekben, a munkahelyünkön is lehet magas a szálló por koncentrációja. Ez függ a következőktől:

● az iroda földrajzi elhelyezkedésétől
● a szellőztetési lehetőségektől és szokásoktól
● az iroda berendezésétől (nyitott, nagyterű irodák, sok nyitott polc, szálló por megtelepedésére alkalmas padlózat, pl. padlószőnyeg)
● az iroda elrendezésétől (nyomtatók, fénymásolók elhelyezése)
● a légcserélő rendszerek tisztításától, karbantartásától
● a páratartalomtól
● az esetleges huzathatástól
● a dohányzásra kijelölt hely elhelyezkedésétől is.

Milyen egészségügyi hatásai vannak a szennyezett beltéri levegőnek?

Az egészségtelen irodai levegő több negatív élettani hatást és tünetegyüttest eredményezhet, mint például a torok kiszáradása, a köhögés, a fejfájás, a szemszárazság, a kötőhártya-gyulladás, a fáradékonyság, továbbá az allergia, az asztma vagy egyéb légúti betegségek. A klíma nem megfelelő karbantartása, tisztítása vagy a klímaberendezés kondenzvizének pangása következtében a penészgombák, baktériumok jól szaporodhatnak. Gyakran még a jól ismert Legionella baktérium száma is eléri a kóros értéket, ami komoly fertőzések forrása lehet.

Mi áll az irodai légszennyeződés hátterében?

Szakszerű karbantartás és tisztítás nélkül a légtechnikai rendszerek elszennyeződnek, a penész- és élesztőgombák, valamint az atkák telepeket képeznek a berendezések belsejében. Ezek anyagcsere termékei, valamint a lerakódott por, építési- és/vagy szigetelő anyagok maradványai a levegő áramlása révén a munkahelyi terekbe kerülnek, ahol betegségeket okozhatnak.

A különböző légtechnikai eszközök gyakran nem juttatnak megfelelő mennyiségű friss levegőt a helyiségekbe, hanem csak forgatják azt (az energiamegtakarítás egyik formájaként). Az irodai levegőben így például akár a fénymásolók, nyomtatók működése során keletkező ózon, vagy a kilélegzett szén-dioxid is elszaporodhat, és bár az egészségre káros határértéket természetesen nem éri el, csökkentheti koncentráló képességet, vagy irritálhatja a légutakat.

Mit tehet a munkahely?

A munkáltatónak minden lehetséges intézkedést meg kell tennie a munkavállalóinak védelmében. Ilyenek lehetnek például a legagresszívabb allergén anyagok kevésbé veszélyesekkel történő kiváltása, a munkahely levegőjének javítása, az elszívó berendezések, a szellőztetés hatékonyabbá tétele, az expozíciós idő csökkentése, a munkavédelmi szabályok betartása, a megfelelő munkavédelmi eszközök (pl. szájmaszk használata) sokat segíthet.

Azon dolgozók számára, akik a foglalkozási allergiás betegségek szempontjából a leginkább veszélyeztettek, gondoskodni kell a rendszeres orvosi kontrollról, ennek alkalmával a mellkas röntgenről, légzésfunkciós vizsgálatról. Amennyiben a kiváltó okok és így a dolgozók tünetei nem szüntethetőek meg, a dolgozó munkakörből való kiemelése is szükségessé válhat.

Mit tehet a munkavállaló?

Néhány egyszerűbb tippnek köszönhetően nem kell percenként a papírzsebkendőért nyúlni, hiszen segítségükkel könnyen mérsékelhetők az allergiás tünetek.

Növények az irodában

Legyen minél több növény az irodánkban! Azon túl, hogy a növények növelik a mentális komfortérzetünket és csökkentik a stresszt, javítják a beltéri levegő minőségét is. Minden egyes szobanövény miniatűr ökoszisztémaként működik, mivel a levelek, a gyökerek, sőt még a talajbaktériumok is részt vesznek a levegő tisztításában. Saját életfolyamataikhoz (fotoszintézis) felhasználják az általunk „elhasznált” levegőt, így csökkentik a szén-dioxid koncentrációját. Képesek a páratartalmat optimális szinten tartani.

Antihisztamin

Mivel allergia esetén a szervezet - tévesen - hisztamint kezd termelni, ezért a leghatékonyabb a tünetetek mérséklésére, ha képesek ezt az anyagot semlegesíteni. Erre van az antihisztamin. Számtalan fajtája kapható. Receptre és recept nélkül is találunk a patikában, drogériákban, és érdemes ezzel is kísérletezni. Nemcsak azért, mert egyes fajtái az emberek egy részénél álmosságot okoznak, és akkor jó, ha megtaláljuk azt a készítményt, ami nem okoz ilyen gondot, hanem azért is, mert van, amelyik jobban csillapítja a tüneteket, és van, amelyik kevésbé. Nem vagyunk egyformák, nem reagálunk egyformán a hatóanyagokra.

Napi többszöri arcmosás hideg vízzel

Aki még nem próbálta, meg fog lepődni, milyen sokat javít a közérzeten. Persze nőknél sminkelt arccal kissé nehezebben kivitelezhető, de ha van az embernél alapozó, akkor felfrissíthető az arcmosás után a smink. A kéz, a felkar, a nyak, akár a ruházat hideg vizes vagy legalábbis nedves kézzel való áttörlése is nagyon sokat segíthet.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire vágynak a dolgozó anyák?

Mindenekelőtt figyelni kell a nőkre és meg kell hallgatni őket. Ez a hozzáállás inspirálta a Mars nemzetközi #HearToBeHeard kutatását, amely 2021... Teljes cikk

Íme néhány meglepő trend a munkahelyi étkezéssel kapcsolatban

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a... Teljes cikk

Hogyan hat az ingázás a dolgozók mentális egészségére?

A reggeli csúcsforgalom okozta bosszankodás mellett számos tényező nehezíti meg a mindennapjait azoknak, akik ingáznak a munkahelyükre. A szakértő... Teljes cikk