Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Alternatívák feketefoglalkoztatás helyett

A gazdasági társaságok vezetőinek kedvezőtlen gazdasági környezetre kell felkészülniük idén: a növekvő adó- és járulékterhek jelentősen rontják a jövedelmezőséget, miközben a belföldi piacok szűkülésével is számolni kell. Mivel a magyar kkv-k főként hazai piacra termelnek, a reálbérek és a fogyasztás valószínű visszaesése további veszteséget okoz. A túlélésre számos cégnek csak a feketefoglalkoztatás adna esélyt, de van más törvényes megoldás.

A vállalkozások többsége megpróbálja a költségeit csökkenteni: legtöbben a fejlesztések elhalasztását választják megoldásul, illetve a bérkiadások visszafogásával próbálják átvészelni a következő éveket. Növekszik az elbocsátások száma, bár általában a dolgozókat feketén tovább foglalkoztatják.

A cégeket a jelenlegi helyzet a láthatatlan gazdaság irányába kényszeríti, pedig vannak legális megoldások is. A hazai nagyvállalatok körében már elterjedt, de a kkv szektorban még nem olyan ismertek az atipikus foglalkoztatási formák, mint a kölcsönzött munkaerő vagy diákmunka alkalmazása - véli Urbán Tibor, a Humán Centrum Kft. ügyvezetője. Ezek a foglalkoztatási formák az előírt leépítési kötelezettségek miatt a
költségvetési intézményeknek is megoldást nyújthatnak.

A munkaerőkölcsönzés törvényes keretek között rugalmas létszámkezelést tesz lehetővé, mialatt a társaság munkaügyi terhei - és ezzel költségei - jelentősen csökkennek. A dolgozók közösen megállapított bérét, járulékterheit és egyéb adminisztrációs költségeit állítja számlába a szolgáltató, melyet a foglalkoztató költségként elszámolhat, a kölcsönzött munkavállaló pedig élvezi a törvényes foglalkoztatás minden előnyét.

Iskolaszövetkezetekek által kínált diákmunkaerő alkalmazása is számos gazdasági előnnyel jár. A diákmunka adminisztratív kötelezettségei és bérterhei lényegesen alacsonyabbak a főállású dolgozókénál. Cégek átmeneti, szezonális létszámigényét gyorsan, alacsony költségvetéssel oldják meg, miközben a rendszer jó merítési alapot jelent a későbbi pályakezdő pozíciók feltöltésénél.

Schneider Ildikó
Humán Centrum Kft.
Follow hrportal_hu on Twitter