kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Amerikai nyári idénymunka fiataloknak

Némi zsebpénz, nagy kaland és nyelvtanulás. Egyebek mellett ilyen haszna van a nyári egyesült államokbeli idénymunkának, amelyet egyetemisták, főiskolások illetve fiatal tanárok számára hirdetnek meg évről évre. Aki nyáron menne, már most el kell kezdenie a pályázás elindítását.

images

Bár jelenleg még bokáig gázolunk a hóban, egyetemistaként, főiskolásként nem árt előre gondolkodni és már most elkezdeni a nyár megtervezését. Aki a nyarat egy egyesült államokbeli gyermektáborban felügyelőként vagy oktatóként szeretné eltölteni, annak már tanácsos most érdeklődni.

Több cég is foglalkozik ilyen jellegű munka közvetítésével. Igaz, piacuk az utóbbi években csökkent, az USA Work, és az ICCP pedig lehúzta a rolót. Ehhez nagyban hozzájárultak az utóbbi pár év fontosabb történései - így az EU csatlakozás és az angliai munkaerőpiac megnyitása a kelet-európai munkavállalók előtt. Amióta a fiataloknak már Európában is lehetőségük nyílik próbára tenni magukat angol nyelvű környezetben, nem utaznak ezért feltétlenül a tengerentúlra. Persze ez a hozzáállás sem mindenkire jellemző - sokan még mindig inkább az USA-ba vágynak, ha már világot akarnak látni és fejlesztenék nyelvtudásukat.


Az utazás miatt is vonzó



Van azonban közvetítő, ahol nagy érdeklődésről érkeznek hírek. "Már január elején le kellett zárni a jelentkezéseket, akkora volt az érdeklődés a tábori kisegítő és a sportoktatói állások iránt"- mondja Gyuricza Izabella, a mindössze 2007 óta üzemelő Camp Leaders ügyvezetője. Mint megtudtuk: egyáltalán nem minden fiatalról mondható el, hogy pusztán az angoltanulás fejlesztése és a pályakezdőknél állásinterjúkon igen csak jól csengő külföldi munkatapasztalat megszerzése miatt vállalkoznának a nagy kalandra. "Ezeket a hangzatos szempontokat nagyjából minden, a programra jelentkező fiatal felsorolja és valóban fontosnak is tartják. De ne feledjük, az utazás ténye maga legalább ennyire izgalmas a számukra. A fiatalok a program során, munkájuk mellett eljuthatnak akár New Yorkba, Mexikóba, Puerto Rico-ba vagy Peruba is - ami nem mindennapos élmény. Pláne azért a 120-140 ezer forintért, amennyi önerővel ki lehet jutni" - magyarázza.

Ugyancsak a Camp Leaders-éhez hasonló nyári álláskínálattal várja a nappali tagozatos, angolul jól tudó fiatalokat a CCUSA. Igaz, itt is egyre gyorsabban fogynak a szabad helyek, de február 20-ig még lehet regisztrálni a cég honlapján.


Március 2.: állásbörze regisztráltaknak



A regisztráltak ezt követően március 2-án egy budapesti állásbörzén ismerkedhetnek meg az álláskínálattal és a munkaadókkal. Support staff-ként (ez itt konyhai éttermi munkatársat, hotel, vidámpark dolgozóját takaró elnevezés - a szerk.) vagy sport, kézműves oktatóként dolgozhatnak a fiatalok. A nagy terveket szövögetőknek mindenesetre nem árt tudni: az amerikai nyári munkából meggazdagodni nem lehet. 9 hétre mindössze 1290 dollár (átszámítva 200-220 ezer forint) üti a fiatalok markát. Igaz, ezért az összegért szállást és teljes ellátást is kapnak.


Mérik az angoltudást



A jelentkezéshez az amerikai elvárásoknak megfelelően személyigazolvány-képre, nappali tagozatos iskolalátogatási igazolásra (az oktatóknál ez nem okvetlenül szükséges, nekik viszont állandó bejelentett munkahellyel kell rendelkezniük) és további három angol nyelvű referenciára lesz szükség egy korábbi oktatótól. Mérik a nyelvtudást is. A szervezők tapasztalatai szerint az oktatóknak erős angol közép-és felsőfok közötti nyelvtudásra lesz szükségük, míg a többi munkakörben erős kommunikációs szinten is el lehet boldogulni.


Aki 16 éve részt vesz



Nem árt arra sem jó előre felkészülni, hogy élményekben gazdag mégis embert próbáló nyár vár a jelentkezőkre. A táborban dolgozni vágyóknak szinte az egész nyarat a programra kell szánniuk. "A legtöbb nyári gyermektábor július elején-közepén veszi a kezdetét és augusztus végéig tart"- magyarázza Rasovszky Miklós programvezető, aki még 1994-ben, tanítóképzős főiskolásként, vívásoktatóként került a californiai Santa Cruz-ba. A programvezető azóta annyira rákapott a munka ízére hogy minden nyáron újra "kiáll a pástra". Rasovszky Miklós azért hozzáfűzte: bár a sportoktatói állások a jelentkezők körében a legvonzóbbak, ezekre a munkalehetőségekre a válság miatti állástalanság következtében rengeteg amerikai is pályázik. Így idén nyáron várhatóan kisegítői pozícióból lesz több.

Néhány szervezet, amely amerikai nyári munkára toboroz: Student Work, CCUSA, Campleaders, Apex, Explore USA, Bron-y-Aur.

Takács Gabriella
monster.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk

Melyek a legnépszerűbb diákmunkák és mennyit lehet keresni?

60 ezer látogatóval minden rekordot megdöntött a januári Educatio oktatási kiállításon résztvevők száma. A vágyott diploma azonban rengetegbe... Teljes cikk