Megjelent: 1 éve

Árbeli különbségek a különböző lézeres szemműtét típusok között

Egy lézeres dioptriakorrekciós szemműtét hosszú távú megoldást jelenthetne mind a szemüveget mind a kontaktlencsét viselők számára, ám sokakat megtorpanásra késztet az, hogy a kezelések árai között jelentős eltérések mutatkoznak. Csak a legdrágább a jó, ha arra nincs pénzem bele se vágjak?

Már egy Klinikán belül is igen eltérőek az egyes szemészeti lézeres beavatkozások árai


Ennek okai korán sem misztikusak, inkább gazdasági jellegűek. A kezelések árbesorolása ugyanis főként az alábbi alapokon számolódik:

  • a műtéthez szükséges lézeres gépek műszaki tartalma, beszerzési ára, állapota, azok üzemeltetési, fenntartási és karbantartási költsége, a beszerzéshez felvett esetleges hitel törlesztőrészlete
  • a műtét egyéb (egyszer használatos) eszközigénye,
  • a vizsgálatokat és a beavatkozást végző orvosok, asszisztensek fizetése,
  • a klinika márkaértéke,
  • valamint az egyéb, járulékos szolgáltatások, amelyet az adott klinika nyújt a frissen műtöttek számára.

Ezek közöl a legjelentősebb ármeghatározó nyilván a lézergéppel kapcsolatos költségek. Így érthető is, hogy a kétlézeres, legmodernebb FEMTO beavatkozások ára általában minden klinikán duplája a PRK eljárásénak, hisz az előbbinél két lézer beruházása, működtetése és karbantartása, míg az utóbbinál egy lézergépé kell, hogy megtérüljön a műtétek árából. A lézeres szemműtét ára tehát attól függ, hogy milyen típusú kezelést választunk vagy melyikre alkalmas anatómiailag a szemünk.

A lézeres látásjavító szemműtétek legelterjedtebb típusai


1. Felszíni kezelések: ezek a modern, nagy teljesítményű, prémium kategóriás lézerekkel végzett szemműtétek hámeltávolítással teszik lehetővé, hogy a lézersugár hozzáférjen ahhoz a szaruhártya réteghez, ahol a dioptria korrekció történik.
2. Lebenyes beavatkozások: a megbízható, csúcstechnológiás lézerekkel végzett, lebenyképzéses műtétek jól láthatóan drágábbak, azonban ezek után a szem felszíne gyorsan és minimális kellemetlenséggel regenerálódik, hiszen nem kerül sor hámeltávolításra.

A hagyományos (PRK) a legrégebbi eljárás modern lézerekkel. Jól kipróbált, megbízható beavatkozásnak számít, ám ennek a leghosszadalmasabb a gyógyulási folyamata és a legtöbb fájdalommal is ez jár.

PRK kezelés során az orvos mikrosebészeti eszközzel távolítja el a szaruhártya felső hámrétegét és egy excimer lézerrel a stroma állományban végzi el a dioptria korrigálását. Ezen műtétek ára 220-360 ezer forint között alakul.

A PRK felszíni kezelés érintésmentes verziója a Zero-Touch (találkozhatunk még vele No-Touch, Touch-Free néven is, szerk.) során a szaruhártya legfelső hámrétegének eltávolítására ugyanazon excimer lézerrel kerül sor, mint a dioptriakorrekcióra. A kezelés szuper gyors, hiszen a hámeltávolítás és a látásjavítás egy lépésben zajlik. Ezeknek a kezeléseknek az ára klinikától függően 340-400 ezer forint/két szem körül mozog.

A lebenyképző eljárással történő egylézeres Lasik kezelés során magát a lebenyt egy mikrokeraton nevű precíziós orvosi eszköz alakítja ki, a dioptriakorrekciót pedig ugyanúgy az excimer lézer végzi, mint a felszíni kezelések esetében. Az egylézeres lebenyes beavatkozás ára 300-400 ezer forint/két szem a különböző intézményekben.

A kétlézeres, lebenyes Femto eljárásoknál, a lebeny kialakítását és a dioptriakorrekciót egy-egy speciális lézer végzi el: a FEMTO lézer a lebenyt készíti el, az excimer lézer az egyedi paramétereknek megfelelően korrigálja a dioptriát. Ezután a két lézerrel végzett dioptriakorrekciós eljárás után regenerálódik a leggyorsabban és legkevesebb kellemetlenséggel a szem szaruhártyája. Ennek a beavatkozásnak az ára két szemen elvégezve 450-650 ezer forint.

A kezelés utáni látás nem függ az eljárástól


A végső eredmény (látásélesség) minden eljárás esetén ugyan olyan jó lesz. A különbség az oda vezető útban, vagyis a gyógyulás során tapasztalt kellemetlenségekben van. A drágább kezelések gyorsabban és minimális diszkomfort érzettel, míg az olcsóbb kezelések hosszabban és fájdalmasabban gyógyulnak.

Érdemes tehát anyagi lehetőségeinket is mérlegelni a döntésnél, de azt is vegyük figyelembe, hogy mennyi időnk van lábadozni, milyen hosszan tudunk például kiesni a munkából. Mielőtt azonban nagyon sokat gondolkodnánk, menjünk el egy alkalmassági vizsgálatra, hiszen tervezhetünk akármilyen műtétet, végül úgyis a műszeres mérések döntik el, milyen kezelésre alkalmas a szemünk.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Akár Barbadosról is dolgozhat távmunkában

Turistáknak ajánl 12 hónapra munkavállalói vízumot Barbados. Így akár a trópusi szigetről is lehet távmunkában dolgozni, és ott átvészelni a... Teljes cikk

Bicikliflottával könnyítik a dolgozók visszatérését

Ajándék kerékpárokkal ösztönzi a budapesti iroda dolgozóit a biztonságos és környezettudatos közlekedésre Balogh Levente, a Szentkirályi... Teljes cikk

Több mint 13 millió forintos kártérítést kapott egy férfi, mert unalmas volt a munkája

A francia férfi depressziós lett, miután lefokozták menedzseri pozíciójából. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek