Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 10 éve

Átlagosan 5-10 ezer forintért békéltetnek a mediátorok

A mediátor egymással rossz viszonyban levő felek között próbál békét teremteni. Általában jogi, pszichológus vagy szociológus végzettségű, ám igazi alkalmasságuk élesben mutatkozik meg. Átlagosan 5-10 ezer forintért békéltetnek és országosan legfeljebb 2500-an lehetnek.

images

Wágner János a Partners Hungary Alapítvány szociológus végzettségű elnöke főként roma programok és konfliktuskezeléssel foglalkozó tréningek révén került először kapcsolatba a mediációval és a civil szervezettel 1996-ban. Mediációval illetve szakmai továbbképzésekkel foglalkozik. Jó mutatókkal büszkélkedhet: amióta a szakmában van, csaknem 100 alkalommal közvetített a vitás felek között és az esetek közel 90 százalékában sikerült is megtalálniuk a feleknek a megfelelő megoldást.

Nem tolakodó, inkább támogató

A mediáció - azaz az egymással konfliktusban álló felek vagy szervezetek álláspontjainak közelítése és felek navigálása a megegyezés és az optimális megoldások irányába - egyre divatosabb tevékenységnek számít. A mediátor gyakran válófélben lévő, a gyermekelhelyezésen és a vagyonmegosztáson vitatkozó egykori házasfeleknek, gazdasági ügyeken összekülönböző cégeknek és üzleti partnereknek segít. A variációk tárháza azonban végtelen - szinte az élet bármely területén előadódhatnak a mediációt szükségessé tevő események. Gyakran még politikai nézetkülönbségek miatt hajba kapó családok, szerelmespárok és jó barátok között is vállalnak közvetítést. A cél rendszerint az, hogy a mediátor nem tolakodó, inkább támogató - részvétele mellett a felek maguktól is dűlőre jussanak, közösen mindkettőjük számára elfogadható megoldást találjanak és elkerüljék a pereskedést.

"A mediátor abban is támogatást nyújt, hogy a felek valóban egymás helyzetébe beleérzően, békés úton - ez alatt nem pusztán a veszekedés és a durva hangnem mellőzését, hanem a problémamegoldás egy magasabb, európai színvonalát értem - jussanak el a megoldásra. A hazai társadalmi környezetben ez bizony gyakran komoly feladatot jelent - ezért is szeretem annyira ezt a munkát"- magyarázza Wágner János.

A közvetítéshez elsősorban nagy élettapasztalatra, kiemelkedő empátiás készségre, konfliktuscsillapító, megnyugtató személyiségre van szükség. Mediátori tevékenységet a törvény szerint kizárólag azok folytathatnak, akik az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium jegyzékén szerepelnek.

A mediátor nem "megmondóember"

A Partners Hungary alapítvány elnöke azt is elárulta: a szakma elsajátítása egyáltalán nem ördöngösség. A mediátorok többsége diplomás - sokan közülük ügyvédek, jogászok, pszichológusok, szociológusok vagy a családsegítés területén dolgozók. A betanulásnál azonban gyakran jelenthet gondot, hogy a leendő mediátorok kezdetben "nem tudnak eléggé kibújni a bőrükből" és kevéssé képesek elvonatkoztatni saját, előzőleg tanult szakmájuktól.

"Az ügyvéd gyakran mediálás közben is ügyvédként, míg a pszichológus pszichológusként szeretne viselkedni. Megszokták, hogy számos helyzetben"megmondóemberként" kell fellépniük; állást kell foglalniuk, mi számít jó vagy rossz megoldásnak és meg kell fogalmazniuk, ők miként döntenének adott szituációban. A mediátor szerepe azonban nem erről szól. Neki finoman terelnie kell az eseményeket és hagynia, hogy a felek közösen dűlőre jussanak"- magyarázza. A konfliktusoktól az átlagosnál jobban tartó, azokat szélsőségesen kerülő- vagy épp ellenkezőleg - minden helyzetben "megmondóemberként", túlságosan határozottan viselkedő személyeknek tudatosan hangsúlyt kell fektetni az ilyen magatartás korrigálására, ha mediátorként sikereket szeretnének elérni.

80 ezer forintba kerül a tanfolyam

A mediátorképzésekre rendszerint diplomás jelentkezőket várnak. Az internetes kínálat feltérképezéséből az is kiderült: egy általános mediációs, egy társkapcsolati és válási, továbbá egy 60 órás gazdasági és üzleti mediációs képzés külön-külön 80 ezer forintba kerül. Emellett a három szakterületet külön modulokként tárgyaló mediátor mesterképzéseken is el lehet sajátítani a szakmai alapokat: ez 300 ezer forint körüli áron érhető el. Wágner János azonban leszögezi: a szakmában hatványozottan érvényesül a "gyakorlat teszi a mestert " alapelv. "Több, a mediátorok szakmai pályafutását és sikerességét vizsgáló amerikai kutatás jutott arra a megállapításra, hogy nem a papír határozza meg a sikert: a tapasztalat szerint minél több megoldott esetet tudhat maga mögött a mediátor, annál rutinosabb és sikeresebb."

5-10 ezer forintos óradíj

És hogy milyen az elhelyezkedési esély? " Vannak ugyan segítségnyújtást igénylő ügyek szép számmal az élet minden területén, de még így is viszonylag kevesen fordulnak problémás ügyeikkel mediátorhoz. Magyarországon jelenleg 2000-2500 ember tartja magát mediátornak: ám közülük hozzávetőlegesen 150-200 ember foglalkozik ténylegesen a területtel "- tájékoztat Krémer András, az Országos Meditációs Egyesület szociológus végzettségű elnöke.

A szakemberek óradíjai is változóak. Általában 5-10 ezer forint körüli óradíjért vállalnak el egy-egy megbízást. Ez alól csupán az üzleti élet szereplői között felmerülő vitás helyzetek képezik a kivételt - mivel itt esetenként milliós nagyságrendű összegek foroghatnak kockán a felek kompromisszumképtelensége miatt. Itt értelemszerűen az óradíjak is magasabbak lesznek. Ezek az összegek azonban - hasonlóan a sztárügyvédek megbízási díjaihoz - titkosak. Krémer András azért hozzáfűzte: a mediátoroknak nem áll szándékában mesterségesen elnyújtani azt az időszakot, míg a felek közösen eljutnak a számukra optimális megoldásig. Mint mondja, a vitás esetek 90 százalékánál elegendő 1-3, alkalmanként 3 órás ülés a megegyezéshez.

Takács Gabriella,
Monster.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
3 tipp a munkavállalók motiválására

Egy olyan munkahelyen, ahol az egyén nem érez megbecsülést, nem érzi magát nélkülözhetetlen, fontos elemnek, ott a csapatmunka motivációja is... Teljes cikk

7 készség, amit nem veszélyeztetnek a robotok

Az automatizációrót, a robotok térhódítását gyakran „mumusként” emlegetjük, amelyek elveszik a munkát, azonban a helyzet azért ennél jóval... Teljes cikk

Így építhetjük tudatosan énmárkánkat az online térben

A METU szakértői összeszedtek öt olyan tippet, melyeknek segítségével a legelőnyösebb képet alakíthatjuk ki magunkról a munkáltatók előtt az online világban. Teljes cikk