Megjelent: 1 éve

Az apasági szabadságra vonatkozó legfontosabb változások

Az Országggyűlés 2022. december 7-én megszavazta az “Egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról” című törvényjavaslatot, amely alapján 2023. január 1-jével jelentősen megváltozott a Munka Törvénykönyve.

Az apasági szabadságra vonatkozó legfontosabb változások-

A munka és magánélet összehangolását biztosító EU irányelvek mellett több új munkajogi szabály is hatályba lépett, melyek szinte minden munkáltatót érintenek – egyes szabályok visszamenőlegesen is. A változások még mindig nagyon frissek, és a legtöbb új szabály értelmezése még korántsem egységes, a gyakorlatban fog a rendelkezések alkalmazása kialakulni.

Cikkünkben most a várva várt apasági szabadság meghosszabbításának feltételeit és szabályait mutatjuk be.

Az apasági szabadság időtartama és igénybevétele

A 2022. évben az apának gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap végéig, 5 munkanap pótszabadság, míg ikergyermekek születése esetén 7 munkanap pótszabadság járt, amelyet kérésének megfelelő időpontban kellett kiadni. A szabadság akkor is járt, ha a gyermek halva született vagy meghalt.

2023. január 1-jétől a fenti szabály úgy változott, hogy az apát a fenti 5 munkanap helyett egységesen 10 munkanap pótszabadság illeti meg, és ez már az örökbefogadó apának is jár – legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő második hónap végéig.

Az apa fenti szabadságát kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben lehet kiadni, és nem lehet arányosítani. Azaz, ha év közben kezdődött a munkaviszony, akkor is 10 munkanap apasági szabadság jár az apának.

A fenti megnövekedett apasági szabadságot visszamenőleg is kell alkalmazni. Azaz a munkavállaló 2022. augusztus 2. és december 31. között született vagy örökbefogadott gyermeke után 2023. január 1-jétől két hónapon belül jogosult igénybe venni az apasági szabadságot, illetve, ha az apa a jelenlegi pótszabadságot már igénybe vette, akkor az apasági szabadság különbözetét veheti igénybe.

Miként alakul az apasági szabadság alatti díjazás?

Az első 5 munkanap és az utolsó 5 munkanap díjazása eltérő. Az apasági szabadság 5 munkanapjára távolléti díj 100%-a, míg a hatodik munkanapjától a távolléti díj 40 %-a jár.

Felmondási védelem

Akár csak a várandósság, vagy a szülési szabadság esetén, felmondási védelem érvényesül az apasági szabadság időtartama alatt. Azaz a munkáltató nem szüntetheti meg „rendes” felmondással a munkavállaló munkaviszonyát az apasági szabadság alatt.

Eljárás a munkaviszony megszűnésekor

Az apa – a gyermek születését követő két hónapon belül – például az új munkáltatójánál is kiveheti a ki nem vett apasági szabadságot. Többek között erre tekintettel érvényesül, hogy az apasági szabadság pénzben nem váltható meg és arról igazolást kell kiadni. Azaz, ha a munkaviszony megszűnik, vagy megszüntetésre kerül, akkor a ki nem vett apasági szabadságot nem lehet pénzben kifizetni, azaz nem lehet megváltani.

Az apasági szabadság átalakítása csak egy a Munka Törvénykönyve számos új szabályozása közül. Az új szabályozások értelmezéséhez és gyakorlati alkalmazásához a BaBér nyújt támogatást egy online webinárium keretében: február 9-én a TB és Munkajogi Klubban Barabás Miklós, HR-közgazdász, társadalombiztosítási szakember és Táborossyné dr. Morvai Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő veszi végig az Mt. változásait.

A tartalomból:

 • Munkaszerződés
 • Tájékoztatási kötelezettség
 • A határidők számításának új szabályai
 • A felmondás új szabályai
 • Szülői szabadság, apasági szabadság – szabályok, díjazás
 • A munkaidő beosztását érintő változások
 • A 30 év alatti anyák kedvezménye, illetve a közös érvényesítés szabályai
 • Az átalányadózó egyéni vállalkozókat érintő szabályok
 • Az egészségbiztosítási pénzellátásokat érintő változások

TOVÁBBI RÉSZLETEK

Időpont: 2023. február 9., csütörtök, 10:00-13:00

Jelentkezés

 

 • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek