Megjelent: 4 éve

Az emberek nyernek a gépekkel szemben?

Összesen több mint 40 napot készül repülőgépen tölteni a világ legnagyobb internetes boltja, a kínai Alibaba alapítója, Jack Ma, hogy körbejárva a Földön figyelmeztesse a világ vezetőit a következő 30 év fejlődésének óriási veszélyeire - írja a napi.hu.

Jack Ma, a világ legnagyobb online áruháza, Alibaba alapítója tavaly 800 órát töltött repülőgépen, hogy körbejárja a világot és 2017-ben ezer órát (több mint 41 napot) szán erre - kezdi a kínai üzletemberrel készült beszélgetés ismertetését a CNBC. Ma közel 42 milliárd dolláros vagyonával Ázsia leggazdagabb, a világ 14. leggazdagabb embere a Bloomberg gazdaglistájának júniusi adatai szerint.

A világsztár vállalkozó Föld körüli útján részben rendkívül jól működő elektronikus platformjának csinál propagandát, részben a globalizáció és a mesterséges intelligencia terjedésében lévő lehetőségekről és veszélyekről beszélget a világ legbefolyásosabb embereivel.


Lejtőre kerülnek a multikA világ legnagyobb tőzsdén jegyzett cégei, az Apple, az Alphabet és az Amazon olyan dominánssá váltak saját területükön, hogy sokan attól tartanak, monopóliummá válva felosztják a világpiac egyes szegmenseit. Ma nem osztja ezt a félelmeket: szerinte az óriásvállalatok lejtőre kerülnek, miközben a kisebb cégek egyre jobban kihasználják az internetet.

Régen a nagy tömegű gyártás volt a biztos üzleti modell, a jövő azonban a személyre szabott, egyedi igények kiszolgálásáról szól majd. Amikor januárban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel kijelentette, hogy az Alibaba egymillió munkahely létrejöttét akarja segíteni az USA-ban.

Ezek az állások kis- és középvállalatoknál jöhetnek létre - erre már ma fel kell készülni a kkv-k értékesítésének támogatásával. Ha ezt elmulasztjuk, nagyon húzós lesz a következő 30 év.


Made in AmericaAz elmúlt időszakban, különösen Trump felemelkedésével nőtt a feszültség az USA és Kína között, amelynek gyökere a két ország eltérő gazdasági és politikai rendszerében keresendő. Az elnök szerint nem fenntartható a kínai oldal jelentős külkereskedelmi többlete az USA-val szemben, miközben ott magas a munkanélküliség.

Mának nincs baja azzal, hogy sokkal több terméken szerepeljen a Made in America felirat. Ezeket minden bizonnyal szívesen vásárolnák a növekvő kínai középosztály tagjai. Az üzletember példának hozott egy az USA-ban készült, kétmillió darabos rúzsszállítmányt, amelyet 15 perc alatt adtak el Kínában.


"Akkor kell a tetőt megjavítani, amikor még nem roskadt be"Jack Ma küldetésének tartja, hogy figyelmeztesse a világ kormányait és politikai vezetőit: ne halogassák a felkészülést a globalizáció további terjedéséből és a mesterséges intelligencia erősödéséből fakadó kihívásokra. Akkor kell a tetőt megjavítani, amikor még nem roskadt be - fejtegette az üzletember.

A mesterséges intelligencia hozhat jót is. A következő 30 év során napi négy órára csökkenhet a munkaidő és talán négy napra a munkahét. A vállalkozó nagyapja még 16 órát gürizett a földjén, ma már általános a 8 órás munkanap, így valójában egyenes vonalú fejlődésről beszélünk. Manapság 30 helyet kereshet fel az átlagember az életében, ami a jövőben 300-ra nőhet.


Harmadik világháború jöhetAz üzletember ugyanakkor figyelmeztető jelnek tartja, hogy az első ipari forradalom elvezetett - a piacok és az erőforrások felosztásáért vívott - első világháborúhoz. A második technológiai forradalom a második világháborúba torkollott és most éljük a harmadik ipari forradalmat. Ez ismét megkérdőjelezheti a nemzetek helyét a világ gazdasági-politikai rendszerében, amiből kirobbanhat a harmadik világháború.

Ma, aki végzettségét tekintve tanár, felhívja a világ vezetőinek figyelmét az oktatás kulcsfontosságú szerepére. Ez az, ami segíthet az automatizáció terjedésével járó gondok, elsősorban a munkahelyek megszűnésének kezelésében. Szerinte nem olyanná kell tenni a gépeket, mint az emberek, hanem olyanná, hogy megoldhassák azokat a feladatokat, amelyeket az emberek nem tudnak.

Jack Ma úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia soha nem lesz képes olyan bölcsességre, a tapasztalatok olyan hasznosítására, amilyenre az ember képes. Emiatt az emberek fognak nyerni a gépekkel szemben.

napi.hu
  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hibrid munkavégzés, avagy vissza a jövőbe

A hibrid munkavégzés - amikor tartósan, egyes kollégák otthonról, mások pedig az irodában dolgoznak - új szokásokat és rendszereket igényel.... Teljes cikk

Túlhajszoltság, stressz és elhidegülés - Ezt hozta a koronavírus a munkaerőpiacra

Globálisan a munkavállalók 73 százaléka szeretne a járványhelyzet után is rugalmas feltételekkel, leginkább otthonról dolgozni, ugyanakkor a... Teljes cikk

Felelős vezető így dönt most a távmunkáról

Akinek csak lehet, biztosítsák a távmunka lehetőségét - kéri a munkáltatókat és a vezetőket a kormány. Ez most a felelős és biztonságos magatartás. Teljes cikk