Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 hónapja

Az év eleji emelések látszódtak az áprilisi béradatokban, de jön a visszaesés

A koronavírus-járvány gazdasági hatása kétségtelenül lassítja a keresetek növekedési ütemét, a megmaradt növekedés még az év eleji béremelésekből maradt vissza - állapították meg elemzők a KSH statisztikáját kommentálva.

images

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint áprilisban 7,8 százalékos a keresetek éves emelkedése és a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt a növekedési ütem lassult az előző év azonos időszakában mért 9 százalékhoz képest.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy ítélte meg, hogy a koronavírus munkaerőpiaci hatása egyelőre mérsékelten jelentkezett a bérkiáramlásban, de a bérnövekedés üteme áprilisban lassult az első negyedévben mért átlagos 9 százalékos ütemhez képest.

A versenyszférában az elbocsátások nem feltétlenül csak az alacsonyabb keresetűekre vagy nem csak az átlagnál alacsonyabb átlagkeresetű szektorokra koncentrálódtak. A költségvetési szférában ezzel szemben a bérrendezések hatására gyorsult a keresetek emelkedése, e mögött elsősorban a közigazgatásban dolgozók béremelése húzódhat meg.

AZ ING Bank elemzője úgy látja, hogy az év eleji bérrendezések hatását a koronavírus munkaerőpiacra gyakorolt befolyása mérsékli. Habár a gazdaság újranyitása révén ismét emelkedhet a betölthető álláshelyek száma, a munkavállalók közti verseny lefelé nyomhatja a bérnövekedési ütemet. A következő hónapokban tovább lassulhat a bérdinamika és az idei év egészében 6-8 százalék között alakulhat a mutató - vélekedett Virovácz Péter.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője is a koronavírussal magyarázza a bérdinamika áprilisi lassulását és a megmaradt növekedést szerinte is az év eleji béremelkedések okozták.

Az ING bank szakértőjével ellentétben fontosnak tartja azonban, hogy a növekedés egy része az összetételhatásból ered: az átlagosnál alacsonyabb keresetű ágazatokban (pl. turizmus, vendéglátás) történtek jelentősebb leépítések, illetve nagyobb arányban bocsátották el az alacsonyabb végzettségűeket.

A koronavírus a béreket elsősorban a prémiumok visszaesése és a túlórák elmaradása révén fogja vissza. Regős Gábor hangsúlyozta, a bérek emelkedésének újraindulása akkor várható, ha a foglalkoztatás ismét visszatér korábbi magas szintjére és a gazdasági növekedés is tartósan újraindul. Előbbi a munkaerő iránti magas kereslet fenntartásához, utóbbi a megnövekvő bérköltség kitermeléséhez szükséges - tette hozzá.

Horváth Andrásnak, a Takarékbank vezető elemzőjének várakozásait felülmúlta a bruttó bérek áprilisi emelkedése. A világgazdasági dekonjunktúra - a bázishatás mellett - már az év első hónapjaiban is éreztette hatását a bérdinamikán és ez most áprilisban el is érte a mélypontját, bár nemzetközi összehasonlításban továbbra is dinamikus a növekedés, főként, hogy lassuló inflációval társul - állapította meg.

A bérek lefelé meglehetősen rugalmatlanok, emlékeztetett, így véleménye szerint a munkaerő kínálat megugrása láthatóan az eddigi jelentős bérnövekedési dinamikát némileg lassítja, de a fordulatnak minimális az esélye.

Becslése szerint a 8 százalékot megközelítő lehet az idei éves növekedési ütem és számos tényezőt sorolt fel, amelyek az idei teljes év bérdinamikáját együttesen meghatározzák. Ilyen a munkaerőkínálat növekedése és az új belépők gyengülő alkupozíciója, a bizonyos szektorokban továbbra is meglévő erős kereslet, a jogszabályi kötelezettségekből és megállapodásokból eredő béremelési kötelezettség, és az erősen forgalomérzékeny szektorokban a kiesés miatt átmenetileg csökkentett bérszint.
  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Svájci vasútikocsi- és fogkrémtubusgyártó cég is létszámot bővít Magyarországon

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 14 milliárd forint összértékben 220 új munkahelyet létrehozó magyarországi beruházási... Teljes cikk

MaSzSz: Ingyenes tesztekre van szükség, enélkül ma már nem lehet munkát kapni

A gazdaság újraindításának elengedhetetlen feltétele az ingyenes koronavírusteszt, amelyet minden magyar állampolgár számára biztosítani kell a... Teljes cikk

A szezonális ágazatok a munkanélküliek nagy részét felszívják a kormány szerint

A veszélyhelyzeti intézkedések feloldása és a szezonális ágazatok termelésének újraindulása az álláskeresők jelentős részét felszívhatja -... Teljes cikk