Megjelent: 11 éve

Az irodai munka veszélyei

A motoros futárokhoz vagy az építkezésen dolgozókhoz képest szinte paradicsomi körülmények között érezhetik magukat az irodai dolgozók. Ám az ő egészségükre is sok veszély leselkedik. Milyen egészségügyi problémák jöhetnek elő az irodai munkában? Hogyan lehet ezeket kikerülni, kezelni?

Kisebb-nagyobb fizikai és lelki eredetű panaszok egész tárháza csökkentheti az irodai dolgozók komfortérzetét és okozhat különféle egészségügyi problémákat. "Az irodai munkát végzők jelentős részénél rendszeresen előfordulhatnak a tarkó-, fej-, nyak-, hát- és gerincfájdalmak. Az okok az egész napos ülőmunka mellett a rossz testtartásban is keresendők. Az egy helyben hosszabb ideig ülők háta jellemzően gömbölyű formát vesz fel. Derekukat is görbén tartják - nyakuk ugyancsak előretolódott helyzetbe kerül, ezzel a vállat is rossz irányba húzva" - vázolja fel röviden a panaszok hátterét Relle Éva, a Magyarországi McKenzie Intézet vezető gyógytornásza. A szakember hozzátette: a nála megfordulók túlnyomó része küzd az ülőmunka következtében kialakult panaszokkal.


Irodai dolgozók a gyógytornász ügyfeleiSzerencsére van megoldás, ám ehhez a testtartásra törekvésen túl több testmozgásra van szükség. Mint Relle Éva sietve hozzátette: bár a testmozgás hallatára a legtöbb embernek a konditeremben eltöltendő hosszú és kimerítő órák rémképe ugrik be, igazából rossz irányba tapogatóznak. "Nem kell rögtön teljesíthetetlen követelményekre gondolni vagy célokat kitűzni. Már az is rengeteget használ, ha - kifejezetten a helytelen testtartás korrigálása céljából - az íróasztal felett görnyedő munkavállaló óránként felemelkedik a székéből, kinyújtózik, homorít. Esetleg tesz néhány lépést az irodában."


Szerezzünk be derékpárnátIdőt erre egyébként jogszabály is ad. Egy egészségügyi miniszteri rendelet szerint a folyamatos, képernyő előtti munkavégzést a munkáltatónak úgy kell tudni megszerveznie, hogy azt óránként 10 perces, egymással össze nem vonható szünetek szakítsák meg. Emellett a képernyő előtti munkavégzés napi időtartamának sem szabad többnek lennie 6 óránál. Megoldást jelenthetnek derékfájósoknak a kényelmes derékpárnák is: ezek már alig néhány ezer forinttól elérhetőek és a szék támlájára húzhatóak.


Az úszás használ, a súlyemelés nemEmellett az esetleg komolyabb fizikai aktivitásra is vágyóknak javasolt körültekintően sportot választani. "Egyáltalán nem minden mozgás használ a testtartás korrigálására és a panaszok enyhítésére. Egy teljes munkanapon át a computer előtt görnyedő munkavállalónak nem célszerű bicikliznie vagy hol fekve, hol pedig épp ülve súlyokat emelgetnie - hiszen épp a rengeteg ülés káros következményeit szeretné valahogyan visszaszorítani. Ezek helyett érdemesebb inkább futni, úszni, esetleg tornászni vagy valamilyen labdajátékot választani." Relle Éva mindenesetre hozzáfűzte: komolyabb fájdalmak vagy régebb óta tapasztalható problémák esetén okvetlenül javasolja gyógytornász felkeresését.

Az "íróasztalhoz láncolt" dolgozók egészségi állapotát munkakörnyezetük is rontja, mint például a nem megfelelő ergonómiájú iroda, ahol rosszul tervezettek a bútorok vagy nem megfelelően világítottak a helyiségek. A negatív hatások nem csupán a koncentrálóképességet, a kreativitást gyengítik, hanem a szív- és keringési rendszernek sem tesznek jót, ezáltal pedig csökken a szellemi és a fizikai teljesítmény is.


Egérbaj: ha zsibbad az alkar, a csuklóEhhez társulhat még, hogy az éveken át tartó billentyűzet- és egérhasználata is okozhat problémát. Például egy idő után a kéz megmozdítása is komoly fájdalommal jár és szinte lehetetlenek a legegyszerűbb kézmozdulatok is. "Világszerte több millióan szenvednek az RSI szindrómában (Repetitive strain injury), amelynek tünete lehet a gyakori hát- vagy karizom-fájás, de a zsibbadás, bizsergés, izomgörcs, csukló- és ujjfájás, illetve a kar és a csukló erőtlensége is. További árulkodó jel, ha a dolgozó szempanaszokról, koncentráció-csökkenésről és fáradtságérzetről számol be" - magyarázza Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) főigazgatója.


Megelőzés: óránként 10 perc felállásAz RSI- szindróma kiküszöbölésére is ugyanaz érvényes, mint a rossz testtartásra. Célszerű és fontos a törvényi rendeletben előírt, képernyő előtt töltendő idő mennyiségére vonatkozó szabályokat betartani, azaz óránként 10-10 percet felállni a gép mellől és gimnasztikával a teljes testizomzatot átmozgatni, de különösen az arc, a nyak, váll és a hát izmait nyújtani, lazítani. Segít, egy falra kiragasztott "súgó", egy gimnasztikai gyakorlatokat bemutató plakát. A legjobb megoldás, ha közösen, többen, együtt végezzük - humorral - a gyakorlatokat.


Kapcsoljuk ki a stresszforrásokatAz irodai léthez köthető egészségi problémák kialakulásáért természetesen a munkahelyi stressz is nagyban felelős. Egy légterű, nagy irodában zavaró lehet, hogy szinte, mindig van, aki éppen telefonál. Érdemes figyelni az iroda megvilágítására is. Fárasztó a félhomály és stresszes is lehet. Tehát a legjobb megoldás egy általános fényforrás mellett több, kisebb helyi lámpával is gondoskodni a világításról. Komfortosabbá tehető a munkahely akkor is, ha van mód egy kisebb privát zóna kialakítására magunk körül. Például kisebb tárgyakkal, egy-egy szobanövénnyel, poszterrel vagy fotóval rögtön otthonosabbá - ezzel együtt stressz-mentesebbé - tehető a saját irodarész.


Ha az irodai étkező koszos...Figyeljünk az együttélés szabályaira is! "Nemrégiben előadást tartottam egy cégnél. Néhány kérdésből hamar kiderült, mennyi minden okozhat feleslegesen stresszt a dolgozónak. A hozzászólók többsége a fizetésen és a vezetői hozzáálláson túl, az iroda berendezésén, a közös helyiségek tisztántartásán - például a közös konyhai tűzhelyről a frissen főtt kávé maradványainak eltakarításán, pontosabban ennek hiányán - változtatott volna. Sokan sérelmezték például azt is, hogy nincs lehetőség elkülönülnie dohányzóknak és nem dohányzóknak"- sorolt fel néhány jellemző stresszet kiváltó rizikófaktort Gábor Edina.


Pénzbe kerül a cégnek a túlzott stresszA munkavégzéssel összefüggésbe hozható problémák több mint 136 milliárd euróba kerülnek évente az európai cégeknek. Az Egyesült Királyágban a táppénzes esetek 40 százaléka bizonyíthatóan a stressz és a lelki megterhelés következménye - ez évente összesen 60 millió euró kiesést okoz. A német nők 40 százaléka rendszeresen szenved stressz miatti fejfájástól és szed is rá fájdalomcsillapítót - hangzott el a "Munka: Lélekre hangolva" egészséges munkahelyekért kampány nyitórendezvényén.

Takács Gabriella
monster.hu
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter