kapubanner for mobile
Szerző: Vámos Éva
Megjelent: 13 éve

Az olimpiára tréningeztetik a szolgáltatásban dolgozókat

Idei első lapszemlénkből kiderül, hogy a németek nem tudnak lazítani és úgy vélik, a fekete gazdaság ellen nem munkapolitikai intézkedésekkel kell küzdeni, Nagy-Britanniában speciális tréningen készítik fel a szolgáltató szektor dolgozóit az olimpiára érkezők megfelelő kiszolgálására. Olvashatnak arról is, mi borzolja a kedélyeket Ausztráliában, és miért nehéz Kínában jó vezetőt találni.

images

Az alkalmazottak fele karácsony és szilveszter között is elérhető volt Németországban, hiába voltak szabadságon - állítja a BITKOM tanulmánya a www.bildungspiegel.de portálon megjelent cikkben. Minden második alkalmazott válaszolt a telefonhívásokra, és reagált minden negyedik az e-mailjeire. Minden hatodik a két ünnep között sem ment szabadságra, és ugyanúgy dolgozott, mint máskor. Mindössze 29 százalék volt azok aránya, akiket sem telefonon, sem interneten nem lehetett elérni. "Évről évre emelkedik azoknak a száma, akik még ilyenkor sem lazítanak. Ez arra utal, hogy teljesen azonosulnak a munkájukal, pedig nem jó, ha ennyire összefonódik a munka és a magánélet. Néha muszáj kikapcsolódni" - mondta a BITKOM elnöke. Azok aránya, akik mindig elérhetőek, a vállalkozók és a szabadfoglalkozásúak között a legmagasabb: 60 százalékos.

Ez veszélyes lehet, hiszen a BAuA legújabb, több mint 50 ezer kérdőív kiértékelésével készült tanulmánya bebizonyította, amit eddig is lehetett sejteni: közvetlen összefüggés van a hosszú munkaidő és bizonyos egészségügyi károsodások, például az alvászavar, a hátfájdalom és a szívbetegségek között. A több műszakos munka, a nem állandó időbeosztás és a rosszul tervezhető munkaidő csak ront a helyzeten. A fizikai hatásokhoz ráadásul az abból fakadó szorongás is hozzáadódik, hogy az érintett munkavállaló a családjával sem tud elég időt eltölteni, és a szabadidős aktivitásokkal sem tudja feldobni magát. Ez az állapot a hatékonyság csökkenéséhez, rosszabb esetben pedig a betegségek miatt kifizetett magasabb bérköltségekhez vezethet - írja a www.bildungsspiegel.de.

A német VGB biztosító ugyanezen a portálon azzal kapcsolatban ad tanácsot, hogyan próbáljuk csökkenteni a munkahelyi stresszt. Eszerint érdemes a munkába rövid szüneteket beiktatni, amikor valami egészen mást csinálunk, mint addig. Amit muszáj, azt azonnal el kell intézni, az apróságokat nem szabad halogatni, a szükségtelen dolgokat viszont könyörtelenül a papírkosárba dobni! Hatékonyan kell telefonálni, ami azt jelenti, hogy előre át kell gondolni a beszélgetés célját és időtartamát. Azoknak, akik szellemi munkát végeznek, sok mozgásra van szükségük, és az elv fordítva is igaz: nehéz testi munka után például az elmélyült olvasás vezeti le a stresszt.

Kell-e küzdeni a feketegazdaság ellen?

A feketegazdaság elleni harcot drágának és hatástalannak minősítette a www.bildungsspiegel.de portálon megjelent egyik cikk. Azzal érvel, hogy a fekete gazdaság aránya sokkal kisebb - egyes vélemények szerint csak 3 százalékos - Németországban, mint ahogy azt korábban gondolták. A német pénzügyminisztérium viszont kitart a korábbi álláspont mellett: legfrissebb állásfoglalásában a fekete gazdaság okozta károkat évi 70 millió euróra becsülte, ami a GDP 15 százalékának felel meg.

A jelenség megszüntetésére évi 500 millió eurót fordítanak, de ez nem foglalja magába a jogi eljárások költségeit és az egyéb kedvezőtlen hatások okozta károkat. Ezt a summát arra hivatkozva csökkentenék, hogy a tapasztalatok szerint a fekete gazdaság elleni harcban a szociális faktoroknak sokkal nagyobb szerepük van, mint a munkapolitikai intézkedéseknek. Az OECD ország tanulmányok ugyanis azt mutatják, hogy minél elégedettebbek az emberek az életszínvonalukkal, és minél jobban bíznak munkahelyi főnökeikben és a politikusokban, annál inkább kisebb a korrupció és a fekete gazdaság aránya.

Németországban a dolgozó kockázata, beér-e a téli hóban, fagyban is a munkahelyére. Erre az időszakra legfeljebb abban az esetben kaphat fizetést, ha az erről szóló megállapodást rögzítik a munkaszerződésében. A munkáltatók általában úgy oldják meg ezt a problémát, hogy a kieső napokra szabadságot adnak, a késés miatt elmulasztott órákat pedig le lehet csúsztatni. Más a helyzet, ha az alkalmazott például egy vihar okozta áramkimaradás vagy nyersanyaghiány miatt nem tud dolgozni: ebben ez esetben jár neki a fizetés.

Még egy érdekes jelenség Németországból: a statisztikai hivatal nemrég publikált adatai szerint 2009-ben a nők 36 százaléka és a férfiak 49 százaléka olyan szakmában dolgozott, ahol a saját nemének aránya meghaladja a 80 százalékot. Érdekes, hogy ez az arány 2000 óta alig változott: akkor a nők 34 százalékára és a férfiak 52 százalékára volt igaz ez a megállapítás. Tipikusan női foglalkozásnak számít a kozmetikus, az óvónő és az idősgondozó. Szinte kizárólag férfiak a kőművesek, a villanyszerelők és a nehézgép-kezelők. Viszonylag kevés olyan szegmens van, ahol kiegyenlített a nemek aránya, mint például a biztosítási és bankszakmában. Még a fiatalabb korosztályban is csak azokban a foglalkozásokban emelkedik a nők száma - például az orvosok, ügyvédek vagy közgazdászok - között, amelyekhez egyetemi végzettség szükséges.

Nagy örömre nincs ok

Nagy-Britanniában az önkormányzatokhoz tartozó munkavállalók tízezreit fenyegeti a munkanélküliség réme, mert az intézmények komoly deficitjük miatt igyekeznek leépíteni a nélkülözhető embereket - áll a www.personneltoday.com portálon megjelent cikkben. A GMB szakszervezet szerint több, mint 87 ezer ember állása került veszélybe az egész országban. "Nem azokat fogják elküldeni, akik a bajt okozták, hanem a szociális munkásokat, a konyhás néniket, az otthoni ápolókat, az ételkiszállítókat és a fiatalokkal foglalkozókat" - mondta a szakszervezet egyik vezetője, aki azt is hozzátette, hogy ezeknek az embereknek nincs sok reményük új munkát találni. A TUC nemrég arról számolt be, hogy Nagy-Britanniában már most 250 ezer olyan ember van, akinek több mint egy éve nincs állása, és arra is figyelmeztetett, hogy a kormánynak nincs értékelhető terve a probléma megoldására.

Spanyolországban javul a helyzet, de lehetne jobb is: 20,1 százalékról 19,8 százalékra esett a munkanélküliség 2010 harmadik negyedévében - derül ki a www.expatica.com cikkéből. A dolog jelentőségét az is mutatja, hogy a munkanélküliség csökkenésére 2007 második féléve óta nem volt példa. Spanyolországban a munkanélküliségi ráta kétszerese az Európa Unió átlagának. Elképzelhető, hogy a teljes év adatai rosszabbak lesznek, ha eltávolítják belőle a szezonálisan alkalmazottak adatait.

Hollandiában sem túl rózsás a helyzet, ahol az idén átlagban 10 százalékkal emelkedik az alap egészségbiztosítási díj, a kiegészítő biztosítás díja pedig 9 százalékkal lesz magasabb, mint volt. Ez családonként átlagban 250 eurós pluszkiadást jelent. A CZ nevű egészségbiztosító például nemrég jelentette be, hogy 2011-ben havi díját 10,75 euróval 104,5 euróra emeli.

Oroszországban a szakmunkáshiány okoz problémát. Az orosz Duma előtt lévő törvénytervezet megkönnyítené a szakmunkások számára, hogy munkát vállaljanak az országban. Az egyéni munkavállalók számára is lehetővé teszi például, hogy munkavégzésre is jogosító vízumot kapjanak úgy, hogy még nincsen munkahelyük: bekerülnek egy adatbázisba, ahol megtalálhatják őket a munkaadók. Azoknak a cégeknek, amelyek magasan képzett külföldi munkásokat alkalmaznak, nem kell a bevándorlási kvótákkal törődniük, és még a munkások házastársai is megkaphatják a munkavállalásra jogosító vízumot.

A határokat feszegetik a fiatal londoniak

Nagy-Britanniában nem elégedettek azzal, ahogyan a vendégekkel bánnak a szolgáltatók, ezért a brit turisztikai szervezet, a Visit England kampányt indított, amelynek keretében felkészítenének mintegy 200 ezer a vendéglátásban és a turizmusban dolgozó személyt a megfelelő viselkedésre a 2012-es londoni olimpia és paralimpia alatt - írja a www.hrmagazine.co.uk. A program azon a rendszeren alapul, amelyet a vancouver-i téli olimpia bonyolítását végzők kiképzése során dolgoztak ki. Többek között olyan cégek vették ezt be a saját fejlesztési programjukba, mint a McDonald's, a Flybe fapados légitársaság, valamint a London Eye és a Brit Open golftorna személyzete.

Idővel a többi szektor - kereskedelem, utasszállítás, sport és fitnesz - képviselőire is kiterjesztik a programot. "A 2012-es olimpiával és a paralimpiával kapcsolatos infrastruktúra fejlesztése központi kérdés, de kevésbé figyelnek arra, megvannak-e a személyzetnek azok a képességei, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a vendégek jól érezzék magukat Nagy-Britanniában" - mondta az egyik szakértő. A Visit London becslése szerint várhatóan 2 milliárd fontnyi bevételt generálnak majd az olimpiára Londonba érkező látogatók.

Az egyik londoni night club, a Swisticming felmérést készített weblapján arról, hogyan dolgoznak vendégei, miután elhagyták a bárt, amit aztán a www.hrmagazine.co.uk portálon publikáltak. A 21-26 éves munkavállalók körében végzett felmérésből az derül ki, hogy mintegy 20 százalékuk úgy jelent meg másnap a munkahelyén, hogy még nem volt józan. Huszonöt százalékuk azt mondta, hogy munka előtt csak négy órát aludt, 8 százalék pedig egy percet sem. "Az sokunkkal előfordul, hogy kicsit spiccesen megyünk dolgozni és napközben nem nyújtjuk a legjobb teljesítményt, de úgy tűnik, sokan ennél is tovább mennek, és úgy mennek dolgozni, hogy majdnem teljesen használhatatlanok - mondta Veli Aghdiran, a Swisticming vezetője.

Idejétmúlt munkabiztonsági előírások az USA-ban

A világ eddigi legambíciózusabb és legdrágább - 65 millió dollárból készülő - musicale, a Spider-Mann: Turn Off the Drak brodway-i musical próbáján bekövetkezett baleset, amelynek híre az egész világsajtót bejárta, rámutatott az amerikai munkabiztonsági előírások hiányosságaira - írja a www.workforce.com. Sok szakértő szigorúbb szabályozást követel a színházi előadásokkal kapcsolatban, míg mások azt mondják, hogy nehéz keretszabályozást kialakítani olyan produkciókra, mint a Pókember, amelyben 38 légi manőver van, és amelyben színészek kötélen lógva, a levegőben verekednek. A most hatályban lévő szabályozást 1953-ban alkották, úgyhogy valószínűleg több produkciónál előjön majd ez a probléma.

Több szakértő azon a véleményen van, hogy a színházakban eddig is gyakoriak voltak a balesetek, és most csak azért volt nagyobb a visszhang, mert a produkció eleve ki van téve az állandó médiafigyelemnek. A happy end remélhetőleg nem marad el: a főhőst játszó Christopher Tierney, aki azon a bizonyos próbán 20 lábnyit zuhant, gyógyul, a Pókember próbáin megszigorították a biztonsági előírásokat, és a musicalnek is jót tett a hírverés: a februári bemutatóra és a következő előadásokra elkapkodták a jegyeket, úgyhogy a produkció már most 250 ezer dolláros jegybevételnél tart.

Tavaly a diszkrimináció miatt indított perekben ítélték meg a legtöbb pénzt az USA-ban a munkaügyi perek közül - írja a www.workforce.com. A tíz legnagyobb ügyben összesen 346,4 millió dollárról volt szó, ami több, mint négyszerese a 2009-ben mért 84,4 millió dolláros értéknek. Összesen 848 pert indítottak tavaly diszkrimináció miatt, közülük a legnagyobb - 175 millió dolláros - a Velez és társai kontra Novartis ügy, amelyben azzal vádolták a svájci székhelyű gyógyszergyárat, hogy a fizetést és az előléptetést illetően is hátrányosan különböztette meg 5600 jelenlegi és korábbi női értékesítőjét. 2009-ben a fizetéssel és munkaidővel kapcsolatos - általában csoportos - perek száma döntött rekordot. Ezeknek a pereknek a száma tavaly 7,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az ezekben az ügyekben megítélt összeg 336,5 millió dollár volt.

A munkaadóknak is stresszes az állásinterjú

A lassan a világ vezető hatalmának számító kínai gazdaság az olcsó bérű munkások gyűjtőhelyéből egy szolgáltatásközpontú gazdasággá alakul át, méghozzá hipersebességgel - írja a www.hreonline.com. Ez hatalmas változás, ami a HR-t és a szárnyaikat bontogató vezetőket is új kihívások elé állítja, akár helyiek, akár külföldiek. Egy Los Angeles-i fejvadász cég azt állítja, nagyon kevesen vannak, akik tudják, mi kell a sikerhez ebben a helyzetben. A helyi vezetők legnagyobb hiányosságait többek között abban látja, hogy nyugati kollégáikhoz képest kevésbé tudják motiválni és fejleszteni a beosztottjaikat, nem jól kezelik a konfliktusokat, nem elég kreatívak, nem gondolkoznak stratégiákban és nem tudják kezelni a paradoxonokat.

A külföldi vezetők ezekben jobbak lehetnek, de drágák: a fizetésük háromszor vagy ötször akkora, mint a helyieké. Emellett nekik is vannak problémáik, az egyik legnagyobb, hogy nem beszélik a nyelvet, így a szervezet alsóbb szintjeivel gyakorlatilag nem tudnak kommunikálni. Még nagyobb a probléma, ha regionális feladataik is vannak, és különböző kultúrákat kell összeegyeztetniük. A külföldi igazgatók kinevezése azért is veszélyes lehet, mert elveszi a helyiek kedvét a fejlődéstől, hiszen azt gondolják, úgyse juthatnak a legfelső pozícióba. Különös hangsúlyt kell fektetni a tréningre, de ez nem egyszerű: a tanácsadó cég szerint összesen hat év kell a szükséges képességek elsajátításához, ami azért is gond, mert az ázsiai HR sincs pillanatnyilag a topon. A szakértők úgy gondolják, érdemesebb a helyi vezetők fejlesztésébe fektetni.

Ausztráliában nemrég az borzolta a kedélyeket, hogy a munkaadók oda nem illő kérdéseket tettek fel a jelölteknek az állásinterjúk során - derül ki az EOC (Egyenlő Lehetőségek Bizottsága) jelentéséből, amit a szervezet azzal magyarázott, hogy a meghallgatások a munkaadók számára is stresszesek - írja a www.hrtopics.com. Az egyik pályázót például a családjáról kérdezték, és mivel azt mondta, hogy nehezen tudná átköltöztetni családtagjait egy másik városba, nem kapta meg az állást. Az EOC azonban megalapozottnak találta a panaszát, és a 6140 dolláros kártérítéshez mégiscsak hozzájutott. Egy másik jelölt arra panaszkodott, hogy rákérdeztek a rokkantságára - a vállalat később bocsánatot kért, és 1500 dolláros kártérítést fizetett neki. Az EOC szakembere azt javasolja a cégeknek, állítsanak össze egy listát azokról a kérdésekről, amelyeket fel lehet tenni az interjú során. Ezek nem vonatkozhatnak többek között arra, hogy a pályázó mikor született, vagy van-e gyereke.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk