Megjelent: 1 hónapja

Barbara története

A munkaképességet is csökkentheti a neuropátia, a cukorbetegség gyakori szövődménye - Személyre szabott infúziós terápia segít az érintetteknek.

Egy-egy rövid ideig tartó, gyorsan múló betegség nagy valószínűséggel nem sodorja veszélybe a munkahelyi helytállásunkat, és attól sem kell tartanunk, hogy hosszabb ideig kimaradunk a munkából, amely hátrányosan érint bennünket és munkaadónkat egyaránt. Az olyan krónikus betegségek esetén azonban, amelyek akár komoly szövődményekkel járhatnak, sajnos ezekkel is számolnunk kell.

Ez történt Barbarával is, akinél a harmincas évei elején derült ki: 2-es típusú cukorbetegségben szenved. „Amikor az orvos kimondta, hogy cukorbeteg vagyok, nagyon megijedtem - attól féltem, hogy a diabétesz mostantól beárnyékolja a mindennapjaimat és a betegség miatt semmi sem lesz már olyan, mint korábban. Ez azért elég nyomasztó volt 32 évesen” - avat be a történetébe Barbara, aki a kezdeti rémület után megtanult együtt élni a betegségével.

„Féltem, hogy új munkahely után kell néznem”Nem csoda, hogy Barbara úgy érezte, kirántották a talajt a lába alól: boldog párkapcsolatban élt, nem csak szerette, de sikeres is volt a munkájában, és barátaival sokat utazott: „Bár alapvetően pozitív gondolkodású vagyok, akkor cserben hagyott az optimizmusom. Attól tartottam, hogy a betegség tönkreteszi a házasságomat, féltem, hogy új munkahely után kell néznem és azt is nehezen hittem el, hogy ugyanúgy járhatom majd a világot, mint azelőtt.”

A szükséges kontrollvizsgálatokon mindig részt vett, kiválóan össze tudta egyeztetni azokat a munkahelyi elfoglaltságokkal. A kezdeti nehézségek után belejött abba is, hogy munkaidőben se vegye félvállról azokat az új, leginkább étkezési szabályokat, amelyeket a cukorbetegség hozott az életébe. „Szerencsére a főnököm és a kollégáim is nagyon jól reagáltak a helyzetemre: nem kezeltek betegként, de nagyon odafigyeltek rám és igazán segítőkészek voltak. Biztos vagyok benne, hogy az ő hozzáállásuknak is nagy szerepe van abban, hogy visszanyertem a jókedvemet és a rám bízott feladatokat gond nélkül el tudtam látni” - mondja hálával a szemében Barbara, aki természetesen tudott arról, hogy a cukorbetegség olyan komoly szövődménnyel is járhat, mint például a neuropátia.

Mi az a neuropátia?A fiatal cukorbetegnek is ez volt az első kérdése, amikor az orvosától ezt a kifejezést hallotta. A szakember ekkor részletesen elmagyarázta, hogy a neuropátiában szenvedők gyakran éreznek idegi eredetű (neuropátiás) fájdalmat. A neuropátiával járó kellemetlen tünetek megjelenését az idegek roncsolódása okozza. „Ma már saját tapasztalatból is tudom, hogy azok, akik neuropátiában szenvednek, általában égő, zsibbadó, bizsergő érzésre lesznek figyelmesek, amihez társulhat hőre érzékenység is. Vannak, akiknél a neuropátiás fájdalom csak időszakosan jelentkezik, a kevésbé szerencsések azonban tartósan érzik a fájdalmat” - részletezi Barbara.

Sajnálatos tény, hogy a magas vércukorszint visszafordíthatatlan károkat okozhat a szervezetben, az idegeket és az azokat ellátó ereket sem kímélve. Ha bekövetkezik az erek károsodása, romlani kezd az idegek vérellátása, amelynek következtében a gerincvelőből és az agyból kilépő idegrostok sem jutnak elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. Ez amellett, hogy számottevően ronthatja a működésüket, akadályozhatja az idegrendszer és a testtájak közti zavartalan kommunikációt, ami a végtagokban érzéskiesést, érzészavart eredményezhet. A neuropátia tünetei nem múlnak el maguktól, a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók csak rövid időre szüntetik meg a panaszokat. Megfelelő kezelés nélkül a neuropátia súlyosbodhat, és egyre fokozódó fájdalmat okozhat.

-----------------------------------------------------------------------------------

Nem csak a cukorbetegeket érinti!Bár a neuropátia kialakulását gyakran a cukorbetegséggel kapcsolják össze, fontos tudni, hogy kialakulását a diabétesz mellett más krónikus betegség is előidézheti.
-----------------------------------------------------------------------------------

A munkára is kihat a neuropátiaBarbara elkövette azt a hibát, hogy közel egy évtizedes cukorbeteg múlttal a háta mögött azt gondolta, már nem szükséges olyan gyakorisággal mérnie a vércukor-értékeit, mint kezdetben, már csak azért sem, mert a szúrópróbaszerű mérések során mindig biztató eredményeket kapott. „Most már tudom, hogy nagyon elbíztam magam. Ha rendszeresen kontrolláltam volna a vércukorszintemet, jóval hamarabb kiderült volna, hogy az értékeim mégsem olyan fényesek, mint ahogy gondoltam. A diabétesz nagyon alattomos betegség, amit a szakemberek nem győznek elégszer hangsúlyozni. Nem azért mondják el olyan gyakran, mert ijesztgetni akarják az érintetteket, hanem azért, mert tényleg így van!” - folytatja Barbara, aki a saját kárán tanulta meg a leckét, mert azt hitte, vele ilyesmi nem fordulhat elő.

Kezdetben gyakran érezte hidegnek a lábfejét és egyre többször tapasztalt tűszúrásra emlékeztető zsibbadást a lábában. A kínzó tünetek éjszaka felerősödtek, emiatt Barbara egyre kevesebbet tudott pihenni. „A gyötrelmes éjjelek után fáradtabban ébredtem, mint ahogy este lefeküdtem, így egyre nehezebb volt helytállnom a munkahelyem. A kialvatlanság miatt nehezen tudtam összpontosítani, figyelmetlenné és ingerültté váltam, egyre nehezebben viseltem ezt az ördögi körnek tűnő helyzetet. Több recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót is kipróbáltam, de csak ideig-óráig segítettek, végül a gyógyszerész tanácsára orvoshoz fordultam” - emlékszik vissza Barbara, akinél a vizsgálatok is megerősítették, hogy neuropátia áll a tünetei hátterében.

Segített az infúziós terápiaA diabéteszes neuropátiás fájdalom nagymértékben csillapítható infúziós terápiával

, amelyet az esetek többségében diabetológus szakorvos javasol. Barbara orvosa is komolyan vette páciense tüneteit, és személyre szabott infúziós terápiával enyhítette az egyre erősödő neuropátiás fájdalmát.

● A kezelések során enyhül a fájdalom és az érzészavar is megszűnik, ráadásul a csökkent keringésű területek tápanyagellátása is sokat javul.
Az infúziós kezelés időtartama az infúzió típusától függ, általában 30-120 perc. A készítmény típusát a kezelőorvos határozza meg, továbbá azt is, hogy hány alkalom szükséges a terápia sikeréhez.
A kezelés megkezdését minden esetben belgyógyászati kivizsgálás előzi meg, amelyet a Doktor24 Váci úti rendelőjében a kezelőorvossal szoros együttműködésben végez el a belgyógyász szakorvos.
● Az infúziós kúra a hatóanyagtól és a páciens állapotától függően 3, 5 vagy 10 alkalmas.

A Doktor24 Egészségközpont neurológus szakorvosai biztos szakértelemmel és nagy tapasztalattal várják a pácienseket!Foglaljon időpontot a +36 1 696 1230-as telefonszámon, jelentkezzen be online vagy e-mailben: vipegeszseg@doktor24.hu  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így jött ki a válságból nyertesen a munkaerő-kölcsönző - esettanulmány

2019-ben zakatolt a gazdaság, a munkaerőhiány jelentette az egyik legnagyobb kihívást. Idén márciustól, a koronavírus terjedésével változott a... Teljes cikk

Munkával a jövőbe fektetni - A Brain Bar rendhagyó állásbörzéjéről

A Brain Bar jövőfesztivál idén már negyedik éve egészül ki a Future Jobs kezdeményezéssel, amely a megszokott állásbörzék újfajta... Teljes cikk

Szerezzen piacképes HR-végzettséget a Kodolányi János Egyetemen!

A NEXON szakmai támogatásával 2020 őszén a HR-szakma új minőségét kínáló, szakirányú továbbképzés indul a Kodolányi János Egyetemen. A... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek