kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Beindultak a közmunkák: szinte az összes új munkahely támogatott

Javult a foglalkoztatási helyzet márciusra: a zárónapon 8,3 százalékkal kevesebb munkakeresőt regisztrált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) mint egy hónappal korábban. A februári mélypont után helyrerázódott a betöltetlen munkahelyek száma is, miután közel 142 ezer új munkalehetőség jelent meg a rendszerben, azonban ennek több mint kilencven százaléka támogatott álláshely volt. A tavaly márciusinál majdnem 29 ezerrel többen kerestek munkát.

images

A 2013. márciusi zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 620,1 ezer álláskereső szerepelt, 8,3 százalékkal kevesebb mint az előző hónapban. A legtöbb álláskeresőt továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találjuk, e két megye a teljes állomány 21,4 százalékát adta.

A férfi álláskeresők száma a márciusi zárónapon mintegy 324,8 ezer fő volt, az állástalanokon belül 52,4 százalékot tettek ki. Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 255,4 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 41,2 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú végzettséggel 333,3 ezer (53,7 százalék), felsőfokúval pedig 31,5 ezer fő (5,1 százalék) rendelkezett. A tárgyhónapban 292,0 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, közel egynegyed részük álláskeresési ellátásban, a többség pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Márciusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 13,9 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 9,4 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye rendelkezik, emellett megemlíthető még Budapest, Vas és Pest megye is. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ŐLO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2012. december - 2013. februári mozgó negyedévben 501,9 ezer főt tett ki, amely 11,6 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

Egyre nehezebben találnak munkát a pályakezdők

2013. márciusban a nyilvántartásban 73,9 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 11,9 százalékot jelentett. A pályakezdők helyzete sokat romlott tavaly óta: számuk 26,5 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván, de e két megye mellett még jelentős a Hajdú-Biharban regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. Megyék között jelentős szóródás tapasztalható az arány vonatkozásában, a legalacsonyabb a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Zala, míg a legmagasabb Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Tolna megyékben volt. A pályakezdő álláskeresők zárónapi száma a következőképpen oszlik meg a megszerzett legmagasabb iskolai végzettség szerint: 36,6 százalékuknak legfeljebb 8 általános, 19,9 százalékuknak szakiskolai, szakmunkásképző, 14,8 százalékuknak gimnáziumi, 22,1 százalékuknak szakközépiskolai, technikumi, 6,6 százalékuknak felsőfokú iskolai végzettsége volt.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma a zárónapon 178,1 ezer fő volt, az összes állás nélkülihez viszonyított arányuk 28,7 százalékot tett ki.

A tartós álláskeresők arányának legkisebb értékével Győr-Moson-Sopron és Komárom- Esztergom megye rendelkezett a tárgyhónapban. Márciusban a 25 éven aluli korosztályba 98,0 ezer álláskereső tartozott, az 50 éven felüli állástalanok száma 155,9 ezer fő volt. A fiatalabbak 15,8 százalékot, az idősebbek pedig 25,1 százalékot tettek ki az álláskeresők között. A fiatalok közül minden negyedik Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt regisztrálva.

Az idősebb korosztály állás nélkülieken belüli jelenléte leginkább a fővárosra, legkevésbé Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére jellemző.

A regisztrált állástalanok közül minden második (314,5 ezer fő) - iskolai végzettség szerint - szakképzetlen volt. Az országos, 50,7 százalékos szakképzetlenségi szintnél kisebb érték tizenegy megyében mutatkozott.

Kevesebb az először regisztrált munkanélküli

A belépők száma egy hónap alatt 27,7 százalékkal 55,8 ezerre csökkent. Ennek az állománynak egyötödét a főváros és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kirendeltségein jelentkezettek adták.

A belépők között az első alkalommal nyilvántartásba kerültek 6,2 ezres létszáma 11,1 százalékot jelentett. Ez az arány a megyék esetében 6,6 és 19,9 százalék között mozgott.

Az új munkahelyek zöme közmunka

A márciusi hónap folyamán a foglalkoztatók összesen 141,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely az előző hónaphoz képest több mint hatszorosára, az előző év márciusához viszonyítva pedig két és félszeresére növekedett. A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéből érkezett, e három területi egység esetében megjelenő álláslehetőségek a teljes kínálat közel 40 százalékát tették ki.

Így összesen 2013. márciusban 167,7 ezer munkaerőigény állt rendelkezésre közvetítésre, amelyből a zárónapon 73,7 ezer állás maradt üres, betöltetlen.

Az újonnan bejelentett munkaerőigények között ismét a támogatott álláshelyek domináltak (91,9 százalék). A vizsgált hónapban az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 130,3 ezer volt, amely mind az előző, mond az előző év azonos hónapjához képest jelentős emelkedést mutatott. A legtöbb támogatott munkaerőigényt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében találjuk. Kivétel nélkül minden megyében nőtt mindkét bázishoz képest a támogatott állások száma.

A munkáltatók által igényelt 11,5 ezer fős nem támogatott munkaerőigény mennyisége lényegében azonos nagyságrendű volt, mint az előző hónapban. A legtöbb ilyen jellegű munkaerőt Budapesten és Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom megyében igényelték a foglalkoztatók.

A legtöbb munkaerőigény a feldolgozóipar, a kereskedelem, gépjárműjavítás és az építőipar nemzetgazdasági ágból érkezett a tárgyhónapban. A feldolgozóiparon belül továbbra is az élelmiszer-, ital-, dohánytermék gyártás volt a nagyobb számosságú ágazat az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek vonatkozásában.

Kevesebb a csoportos létszámleépítés

Márciusban tovább csökkent a foglalkoztatók által bejelentett csoportos létszámcsökkentésben érintett munkavállalók száma. A tárgyhónapban 1036 fő volt érintve a döntésbejelentések során, amely az előző hónaphoz képest 9,6 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 71,9 százalékkal mérséklődött.

A leginkább érintett e tekintetben Pest és Budapest megye volt a tárgyhónapban. Egy eves távlatban Budapest esetében figyelhetünk meg szignifikáns visszaesést. A foglalkoztatók tevékenysége szerint a legtöbb munkavállalót a feldolgozóiparban és a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban találjuk.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk