Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 6 éve

Bejgli helyett beosztás, avagy ki dolgozik karácsonykor?

Ahol sorsolnak

Csébi-Pogány Gergely, hadnagy hét éve dolgozik tűzoltóként. Dolgozott már szilveszterkor, karácsonykor és még szenteste is. Mindez nem okozott gondot, amíg nem volt családja. De most, hogy már két gyermeke van több szervezést igényel a karácsonyi munka. "A feleségem bár nem szereti, megérti - ő már így kapott, amikor megismerkedtünk, akkor is tűzoltó voltam. A gyerekeim még kicsik, ezért például amikor két évvel ezelőtt éppen december 24-re voltam beosztva, akkor megoldottuk azzal a dolgot, hogy az egész karácsony estét áttettük 23-ára" - mondja Gergely.

"Ha már nagyobbak lesznek, akkor nem tudom miként fogjuk tudni megoldani." A tűzoltóságnál az ünnepi beosztás sorsolással készül, az idei húzás már novemberben megvolt. Az, hogy ki családos, ki nem, nem számít - mindenki belekerül a kalapba. Gergely azt mondja, a sorsolás után pár hétig téma a karácsonyi beosztás, de aztán mindenki belenyugszik. Persze arra is figyelnek, hogy aki karácsonykor szolgálatban van, annak szilveszterkor ne kelljen bejönnie - így a karácsonyra kihúzottak nem kerülnek bele a másik kalapba. Van olyan is, hogy valaki magára vállalja az ünnepeket: nincs családja, ezért nem jelent problémát bejönni - de ez a ritkább eset. "Meg aztán ott van a pénz is: az ünnepekre dupla pótlék jár, ma már ez sem elhanyagolható szempont - van, aki emiatt vállalja ezeket a napokat." - mondja Gergely, aki ha maga döntene, akkor hazaküldené a családosokat ezeken a napokon. "Nem problémamentes ez az egész, mert azzal morognak, aki szervezi a szolgálatot."

Munka egyébként nem sok akad karácsonykor, legalábbis nem több mint egy átlagos hétvégén. Ugyanis a hagyományos karácsonyfatüzek inkább később lobbannak fel, amikor a fa már kellően kiszárad. Karácsony estéjén inkább az adventi koszorúk szoktak lángba borulni, melyek már hetek óta száradoznak a lakásban. Gergely azt mondja, a karácsony esti lakástűz lelkileg a tűzoltókat is megviseli: éppen ezen az estén látni leégni valakinek az életét különösen nehéz. Ha nincs riasztás, akkor közösen főznek, sütiznek a szolgálatban lévő tűzoltók. A szilveszter már rosszabb: kukába dobott tűzijátékok, petárdák okoznak tüzet, ilyenkor sok a munka.

Férfiak túlerőben

A Főgáznál sem állhat le az élet csak azért, mert ünnep van. A szolgáltatónál a földgázellátás biztosítása és a biztonságos üzemeltetés érdekében a nap 24 órájában - függetlenül a hétvégétől, ünnepnapoktól - bizonyos munkakörökben munkavégzési kötelezettség van, mondja Patai Ágnes, a Főgáz HR-igazgatója.

Karácsonykor a nappali műszakokban összesen 19 fő dolgozik, diszpécser, művezető, műszaki előkészítő, szerelő munkakörökben további 4 fő készenlétben van, ugyanez a létszám az éjszakai műszakban 12 fő és 4 fő készenlétben.

És hogy kiknek kell dolgozni ezeken a napokon? "A műszaki területen szolgálatot teljesítő munkakörökben elsősorban férfiak dolgoznak, kivétel egy fő: a rendszerirányító diszpécserek egyike hölgy. Karácsonykor a beosztás az egyéni igények figyelembe vételével történik, amennyiben ez nem sérti a biztonságos üzemelés szempontjait" - mondja Patai Ágnes. "Az évnek ebben az időszakában megnő a szabadságra menni kívánók száma. Az ünnepek körül elsősorban azok vehetik ki szabadságukat, akik előző évben dolgoztak és fordítva. Családi körülményeket csak kivételes esetekben tudunk figyelembe venni, hiszen szinte mindenkinek van családja, kisgyereke. Emiatt nem kerülhetnek rendszeresen hátrányba azok, akik gyermektelenek."

A cég irodái az adventi időszakban karácsonyi hangulatú terekké válnak, ahol adventi koszorúk, gyertyák, illatmécsesek jelzik a munkatársak készülődését a szeretet ünnepére. És persze rendezvényekkel is készülnek erre az időszakra. "Már negyedik alkalommal rendezünk Mikulásváró rendezvényt a cégcsoport munkatársainak gyermekei részére: a program célja, hogy a gyerekek lássák szüleik munkahelyét, ahol anya-apa dolgozik, és a valóságban találkozhassanak az otthon elmesélt történetek helyszíneivel, személyekkel. A gyesen lévő szülők számára ez egy jó lehetőség, hogy újra közvetlen kapcsolatba kerüljenek a munkáltatóval, és persze az utódok bemutatásának is kiváló helyszíne" - mondja a HR-igazgató.

Emellett éves karácsonyi záróünnepséget szerveznek a teljes munkavállalói kör részére, ahol az évértékelésen túl, elismerést kapnak a kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó kollégák, és közös, szórakoztató játékokkal, zenével, tánccal ünneplik meg az évet. "Kiemelt figyelmet szentelünk ilyenkor a rászorulók megsegítésének is. A cég egyik ingatlanjában évek óta hajléktalanszálló működik a Máltai Szeretetszolgálat üzemeltetésében. Karácsonykor házi készítésű süteményekkel, a munkatársak adományaiból szponzorált hasznos holmikkal, ajándékozzuk meg a szálló lakóit, akik számára érezhetően nagy jelentőséggel bír ez a fajta gondoskodás" - mondja Patai Ágnes.

Megjelent, mint egy angyal

Bálint Sándor, aki 40 éven át dolgozott szülészorvosként, viszonylag kevés karácsonyt töltött munkával, mivel három gyerek édesapja - helyette általában szilveszterre osztották be ügyelni. De ha a kismama, aki őt választotta orvosául, karácsonykor szült, akkor bizony menni kellett. " Egy ízben a szentestei vacsora mellől mentem be a kórházba, és miután minden rendben lezajlott, kellemes karácsonyt kívánva egymásnak, hazamentem és elértem még az ünnepi nagy családi vacsora végét. A másik esemény igen fontos volt. Nemcsak a karácsony miatt, nemcsak azért, mert egy új élet, egy új család született, hanem mert a Szent Imre Kórház éppen megnyitott alternatív szülőszobájában ez volt az első szülés. Mint a mesében: 1995. dec. 25-én a mentő behozott egy vajúdó asszonyt, akit nem tudtak tovább vinni a választott kórházba. Félhomály, gyertyafény, halk zene és a baba gátmetszés nélkül született meg. Először szülő asszonynál abban az időben ez nem volt gyakori. A hangulat csodálatos volt, igazi ünnepi áhítat járt át mindent. Az asszony másnap - egészséges babájával hazament. Soha többé nem találkoztunk. Megjelent, mint egy angyal, átélhettük a születés misztériumát, ahogy az abban a bizonyos betlehemi istállóban történhetett. Nagyon hálás vagyok neki, hogy megajándékozott bennünket ezzel a csodával, igazi karácsonyi ajándékkal" - emlékszik vissza a doktor.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
13 tipp teljesítményértékelő beszélgetésre

A megtartás és a motiválás szempontjából is nagy a tétje ennek a műfajnak. Aki jól csinálja, ott nő az elkötelezettség és javul a teljesítmény,... Teljes cikk

Tényleg munkaerőhiány van? Vagy elavultak a megoldásaink?

Alapvető változások tapasztalhatók a munkaerőpiacon, amelyek szerint a vállalati vezetőknek fokozottabb figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalói... Teljes cikk

Ezek a kifogások a munka és a felelősség hárításakor

Változatos kifogások születnek a munka és a felelősség hárítására. A rút kifogások mint Jancsira és Juliskára leselkedő vasorrú bába ugranak... Teljes cikk