Mészáros Etelka
Megjelent: 11 éve

Bizalomra és teljesítményre épít a Cisco Magyarország

A bizalomra és ezzel együtt a teljesítményre épül a Cisco Magyarország szervezeti kultúrája, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók rugalmas keretek között, távmunkában is dolgozhatnak. Mindez az éves teljesítményértékelésnek és karrierfejlesztési megbeszéléseknek köszönhetően jól működik - árulta el Pogány Dóra HR menedzser és Sinkó Judit, a közép-kelet-európai régió PR menedzsere annak kapcsán, hogy a kkv-k közül a Cisco lett a Legjobb Női Munkahely pályázat második helyezettje.

images

A Cisco irodába lépve a high tech igazi fellegvárában találtam magam. Olyan videó és okos telefonok, konferenciahívásra, beszélgetésre alkalmas tárgyalótermek vannak, amelyekkel kevés cég büszkélkedhet. A vállalatról való tájékozódás kapcsán olyan programokkal találkoztam, amit a díjazás mellett érdemes az olvasókkal megismertetni.

-Hogyan jutott el a cég a legmagasabb technológiai szintre? Mit takar a Partner Led program és a Cisco Select Partnerség?

- A Cisco több mint 25 éves. Az amerikai Standford Egyetem kutatói alapították a Szilícium-völgyben. A magyarországi iroda 1995-ben kezdte meg a működését, jelenleg kereskedelmi, marketing és műszaki feladatokat lát el. A Cisco Magyarország kereskedői és rendszermérnökei támogatják a magyarországi rendszerintegrátorok, disztribútorok és viszonteladók alkotta több mint 250 vállalat összes Ciscóval kapcsolatos üzleti tevékenységét.

A Cisco egy olyan ökoszisztémát épít ki, hogyha valamelyik cégnél pl. hálózat kialakítási igény merül fel, a Cisco hazai partnerei, a cég mérnökeivel együttműködve ezt megtervezik, majd a kivitelezési részt rábízzák a partner szakembereire, persze megfelelő támogatás mellett. A Partner Led program ehhez kapcsolódik. A regisztrált partnereink között vannak ezüst és arany fokozatú, továbbá úgynevezett premier és select minősítésű cégek. Arany fokozatú partnereink a Magyar Telekomhoz tartozó KFKI Zrt., a Synergon és az S&T. A minősítés többek között attól is függ, hogy hány technológiai területen szerez szakirányú specializációt az adott cég.

Alapvető feltétel, hogy a partnercég a képesítés mögé szakmérnököket rendeljen, és akkor léphetnek be az ezüst vagy arany kategóriába. Olyan szintre fejlesztjük a partnereket, hogy ezek után ők tudjanak kilépni a piacra. A partnerek a Cisco webes rendszerében hozzáférhetnek mélyebb információkhoz, letölthetik a legfrissebb javításokat, ha szükséges, hozzáférhetnek a technikai adatbázishoz, valamint itt regisztrálhatják a felmerülő technikai problémákat, amelyekre szakembergárdánk ad megoldást. A komplex megoldásokra érdekes példa egy olyan hazai fejlesztő csapat, amely a Cisco technológiájára építve teljes contact centereket hoz létre és mostanra már az egész világon sikeresen értékesítik ezeket a központokat, illetve az ezekhez fejlesztett alkalmazásokat.

- Alapvetően a Cisco tevékenysége a számítástechnikához, azon belül is a hálózatokon folyó adat, hang és videokommunikációhoz kötődik. A köztudatban ezek a szakmák inkább férfiakhoz kapcsolódnak. Milyen a női és férfi dolgozók aránya, milyen pozíciókban alkalmaznak női munkavállalókat? Figyelnek-e az esélyegyenlőségre?

- A Ciscónál az IT cégekre jellemző áltagnak megfelelően egynegyed a nők aránya a férfiakhoz képest, és jelentős elmozdulást nem tapasztaltunk e téren az elmúlt években. Cégünknél az esélyegyenlőségen van a hangsúly, azaz a nőkre ugyanolyan figyelmet fordítunk, mint minden más munkatársra. Akit érdekel az informatika vagy az ezekhez kapcsolódó egyéb munkakörök, és megfelel az elvárásainknak, annak megfelelő munkahelyet és karrierlehetőséget jelent a Cisco. A cégünknél majdnem minden területen található női kollega, van mérnök, pénzügyi munkatárs, marketinges, értékesítéssel foglalkozó kolléga, és persze vezető pozícióban dolgozók is.

- Mi ösztönözte Önöket, hogy induljanak a Legjobb Női Munkahely pályázaton?

- A pályázatra a szakmában dolgozó kollégák hívták fel a figyelmünket, ezt követően pedig követtük a jelentkezéshez előírt folyamatot. Ezek alapján megkértük kolleganőinket, hogy név nélkül töltsék ki a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség által kiadott internetes kérdőívet. Emellett egy pályázati anyagot kellett összeállítanunk. Ebben kiemeltük, hogy egy szigorú etikai kódex szerint dolgozunk, amellyel formális tréningek keretében ismerkedhetnek meg a kollégáink. Emellett számos belső szabályzatot használunk a munkavégzés megfelelő feltételeinek megteremtésére. Ilyen például a rugalmas munkaidőt, az önkéntes munkát, a részmunkaidőt, az otthoni munkavégzést, a tanulást, a gyermekvállalást és -nevelést segítő szabályzatok, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A belső kultúránk része, hogy rendszeresen megmérettetjük magunkat, azaz a mostani pályázattól függetlenül is rendszeresen kikérjük kollégáink véleményét. A Legjobb Női Munkahely Pályázaton elért eredményünk azt igazolta vissza, hogy mindennek a munkának mérhető eredménye van.

- A cég imázsa szempontjából van-e valamilyen hozadéka egy ilyen helyezésnek?

- A Ciscónál a saját területük legjobbjai dolgoznak. Egy ilyen díj tovább erősíti a cég presztízsét, ami a cégünk számára azt eredményezi, hogy a legjobbak közül választhatjuk ki új munkatársainkat. Emellett igyekszünk egy jó női IT csapatot létrehozni, akik valóban jó és felelős vállalati polgárok. Az együttműködésünkkel úgy gondoljuk, jó példát mutatunk. Egyre több önkéntes munkát is vállalunk, amennyire az időnk engedi. Csapatépítéseket tartunk, ezek közül egyaránt van kötetlen és kötött program. Legutóbb vízilabda mérkőzést tartottunk, ami nagyon vidámra sikerült. A terveink között most éppen az egészséges életmódot előtérbe helyező programokon dolgozunk, de ezekről most nem beszélnék részletesebben, mert ez még a kollégáim számára is meglepetés lesz.

- A munkatársak lojalitása a cég felé, a munka minősége szempontjából meghatározó, nem mindegy, hogyan érzik magukat a dolgozók. Milyen egyéb kedvezményeket vehetnek még igénybe, illetve kapnak-e támogatást a Cisco központ részéről?

- Kaliforniai központunk teljes mértékben támogat bennünket. Globális alapszabályokat készít és iránymutatást ad, hogy országonként hogyan lehet kihasználni a lehetőségeket. Példaként említem, hogy az egyik kolleganőnk a második gyermek születése után részmunkaidőben jött vissza dolgozni. A hazai törvényi előírásoknak megfelelően -----– és egyben az üzleti szempontok figyelembe vételével -----– dolgoztuk ki a részmunkaidőben való foglalkoztatás feltételeit. A juttatásokat úgy alakítottuk, hogy ne járjon rosszul az, aki részmunkaidős. Hosszú ideje valamennyi munkatársunk egészségügyi támogatásban részesül, amit idén kiterjesztettünk az egész családra. Ha szükséges, a kolleganők terhes és gyermekgondozást vehetnek igénybe. Szerződést kötöttünk egy egészségközponttal, ahová a dolgozóink és családjuk bármilyen problémával fordulhat.

- Említette, hogy rugalmas munkaidő beosztással dolgoznak. Hogyan történik a munkaidő elszámolás, nincsenek visszaélések?

- A Ciscónál feladatok vannak, amelyeket magas szinten kell megoldani, azaz elsősorban nem munkaidőben gondolkozunk. A munkaidő beosztását mindenki saját maga határozza meg. Mindenkinek van okos telefonja, amelyről bármikor el tudja érni az e-mailjeit és minden más, a munkájához szükséges információt. Ez már régóta a Cisco kultúra része, ami a bizalomra, és ezzel párhuzamosan a teljesítményre épít. Munkatársaink tevékenységét évente értékeljük, és ezt összekötjük a karrierfejlesztési megbeszélésekkel.

Cégünk filozófiája, hogy figyelünk és gondoskodunk a dolgozóinkról, megbecsüljük őket. Távmunkát és rugalmas munkavégzést biztosítunk, sportbérletet adunk, életbiztosítást kötünk a számukra. A dolgozók 95 százaléka céges autót kap, amit nemcsak munkába járásra, hanem szabadidőben, családi célra is használhatnak. A támogatások különböző formáit adjuk, folyamatosan követve a jogszabályok biztosította lehetőségeket. Otthonról vagy külföldön ugyanúgy tud bárki dolgozni, mintha az irodában ülne - sokszor nem is tudjuk, hogy éppen hol van az a kollégánk, akivel éppen telefonálunk vagy levelezünk. A támogatásokat folytatva, támogatjuk a szakmának megfelelő továbbtanulást is, sőt graduate programunk is van. A program lényege, hogy annak a pályakezdőnek, aki ebben részt vesz, a tanulmányok elvégzése után munkahelyet biztosítunk.

Az 1990-es évek végén merült fel az a kérdés, hogy miként lehet hálózati gyakorlati tudással rendelkező szakembereket képezni. Létrehoztuk a Cisco Hálózati Akadémiát, ahol nem a Ciscónak képezzük az utánpótlást, hanem iskolák, egyetemek beépíthetik az oktatásba a Cisco által kidolgozott tananyagot és ezt oktatják. A tananyag elméleti tudáscsomagból, egy e-learning tananyagból áll, valamint online és élő laborgyakorlatokat is tartalmaz. Ez a módszer világszerte nagy népszerűségnek örvend és elmondhatjuk, hogy a mienk a legnagyobb, egymillió tanulóval rendelkező virtuális osztályterem.

- A magyarországi kkv-k közül kevesen büszkélkedhetnek a fent említett támogatások ilyen széles tárházával. Ezen kívül meg tudnák fogalmazni, hogy Önök még miért szeretnek a Ciscónál dolgozni?

S.J.: Számomra a cég rugalmassága nagyon vonzó. Az én párom Spanyolországban él és nem számít, ha tíz napot ott töltök, ugyanúgy tudok dolgozni, mintha itt lennék.

P. D.: Én Amerikában kezdtem a Ciscónál dolgozni, ahonnan 9 évvel ezelőtt költöztem haza a cég támogatásával. A vállalatnál töltött 13 év alatt többször próbálhattam ki magam új pozíciókban.
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Miért érdemes visszatérni az irodába?

A munkavállalók 73%-a gyakrabban menne be az irodába, ha tudná, hogy közvetlen munkatársai is ott lesznek - derül ki egy felmérésből. De vajon milyen... Teljes cikk

Az energiakrízis ellenére ragaszkodnak a home office-hoz az IT-szakemberek

A home office lehetősége a legmeghatározóbb szempont munkahelyváltás esetén az informatikai szektorban, derül ki az Országos IT Megmérettetés és az... Teljes cikk

Soha semmi nem változtatta még meg ilyen gyorsan a munka világát

A Covid alapjaiban változtatta meg a távmunkához való hozzáállást a munka világában, mára a munkavállalók csaknem negyede keresne új állást, ha... Teljes cikk