Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Botrány az orvosi kamarában: visszahívnák a vezetőséget

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségének visszahívását kezdeményezi a köztestület felügyelőbizottsága a február elejére összehívott rendkívüli országos küldöttközgyűlésen - mondta a MOK országos felügyelőbizottságának (fb) elnöke csütörtökön. Ezt Éger István elnök puccsnak minősítette.

Bánki Magdolna közlése szerint erre a lépésre azért van szükség, mert az fb álláspontja szerint több ponton is sérül a kamara jogszerű működése, az elnök és az elnökség továbbra sem tisztázta a gazdálkodás ellenőrzése során felmerült visszásságokat, és folyamatosan ellehetetlenítik a felügyelőbizottság munkáját.

Az fb elnöke az MTI-nek elmondta, az általuk készített jelentés több ponton elmarasztalta a MOK vezetését, egyebek mellett úgy szedtek emelt tagdíjakat az orvosoktól, hogy az emelés tényét nem a küldöttgyűlés szavazta meg.

Ezzel kapcsolatban Bánki Magdolna úgy vélte, a nem jogszerűen megállapított, emelt összegű tagdíj különbözetét a kamarának vissza kell fizetnie az orvosoknak, ami 200-300 millió forintot is jelenthet.

Emellett a kamara gazdálkodásában is több szabálytalanságot tapasztaltak, ezért a számvevőszékhez, az adóhatósághoz és az adatvédelmi hivatalhoz fordultak. Utóbbihoz azért, mert véleményük szerint a kamara úgy kötött az orvosokra csoportos életbiztosítást, hogy adataik átadásához nem kérte beleegyezésüket.

Bánki Magdolna beszámolt arról, hogy az ellenőrzések során számos akadályba ütköztek, a kért adatokat nem, vagy hiányosan kapták meg az elnökségtől, amely a kamarához tartozó kft.-k gazdálkodásába való betekintést többszöri kérésükre folyamatosan, szóban és írásban is megtagadta.

Az fb-elnök úgy látja, az alapszabály szerint nincs akadálya annak, hogy a felügyelőbizottság küldöttközgyűlést hívjon össze, amelyet február 8-ára hirdettek meg.


A miniszternél is intézkedtek: felügyelőbiztos kinevezését kértékLevélben kérte Bánki Magdolna azt Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől, hogy segítse elő a kamara jogszerű és szabályos működésének helyreállítását. "Kérjük, hogy gyakoroljon törvényességi felügyeletet, és a folytatólagos visszaélések kivizsgálása és megszüntetése érdekében kezdeményezze a bíróságnál felügyelőbiztos kinevezését" - fogalmaz.


MOK-elnök: a felügyelőbizottság valótlanságokat állítÉger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a kamara felügyelőbizottsága (fb) valótlanságokat állít a kamara gazdálkodásával kapcsolatban - írta az elnök csütörtökön a felügyelőbizottság közleményére reagálva.


A felügyelőbizottság meghekkelte a MOK ellentámadásátA kamara elnöksége és a területi szervezetek tanácsa már jóval korábban határozott arról, hogy február 15-re alapszabályszerűen küldöttközgyűlést hívnak össze, amelynek napirendjén a felügyelőbizottság visszahívása és az alapszabály módosítása szerepel.

Az elnök véleménye szerint az általuk február közepére tervezett küldöttközgyűlés időpontja már tudható volt, vélhetően az fb ezért választott egy korábbi időpontot az általa kezdeményezett ülésre.

Éger István kiemelte, az fb-nek nincs jogosítványa arra, hogy küldöttközgyűlést hívjon össze, a kezdeményezést pedig puccsnak minősítette. "A közgyűlés összehívása tételesen sérti az alapszabályt" - fogalmazott, hozzátéve, az fb csak kezdeményezhet, de nem hívhat össze küldöttközgyűlést.

Az alapszabály szerint országos küldöttközgyűlést a kamara elnöksége a területi szervezetek tanácsának egyetértésével hívja össze. Ezt meg is tették, február 15-re - emelte ki Éger István.

Mint mondta, az fb meg sem kísérelte bizonyítani az állításait, az ellenőrzéseket úgy folytatták le, hogy az ellenőrzött szerv képviselője jelen sem volt.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Mi az, és miért éri meg a munkavállalói résztulajdonosi program?

A munkavállalói résztulajdonosi program (MRP), egy több, mint 20 éve létező eszköz, amellyel munkavállalóinkat motiválni, és ösztönözni lehet. A... Teljes cikk

Vezetőként a világ egyik legdrágább országában: jó fizetésért a szakértelemből is könnyebb válogatni

Egy éve dolgozik vezetőként és fejleszt jövőálló szervezetet Popovics László, informatikai szakember a Bahamákon. A cég, ahol dolgozik az elmúlt... Teljes cikk

Mi várható a HR-ben a következő 3 évben? Kihívások és válaszok

Tehetségpiacok létrehozása, belső információáramlás, súrlódásmentes digitalizáció – három lehetőség a HR területek számára, hogy... Teljes cikk