Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Botrány az orvosi kamarában: visszahívnák a vezetőséget

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségének visszahívását kezdeményezi a köztestület felügyelőbizottsága a február elejére összehívott rendkívüli országos küldöttközgyűlésen - mondta a MOK országos felügyelőbizottságának (fb) elnöke csütörtökön. Ezt Éger István elnök puccsnak minősítette.

Bánki Magdolna közlése szerint erre a lépésre azért van szükség, mert az fb álláspontja szerint több ponton is sérül a kamara jogszerű működése, az elnök és az elnökség továbbra sem tisztázta a gazdálkodás ellenőrzése során felmerült visszásságokat, és folyamatosan ellehetetlenítik a felügyelőbizottság munkáját.

Az fb elnöke az MTI-nek elmondta, az általuk készített jelentés több ponton elmarasztalta a MOK vezetését, egyebek mellett úgy szedtek emelt tagdíjakat az orvosoktól, hogy az emelés tényét nem a küldöttgyűlés szavazta meg.

Ezzel kapcsolatban Bánki Magdolna úgy vélte, a nem jogszerűen megállapított, emelt összegű tagdíj különbözetét a kamarának vissza kell fizetnie az orvosoknak, ami 200-300 millió forintot is jelenthet.

Emellett a kamara gazdálkodásában is több szabálytalanságot tapasztaltak, ezért a számvevőszékhez, az adóhatósághoz és az adatvédelmi hivatalhoz fordultak. Utóbbihoz azért, mert véleményük szerint a kamara úgy kötött az orvosokra csoportos életbiztosítást, hogy adataik átadásához nem kérte beleegyezésüket.

Bánki Magdolna beszámolt arról, hogy az ellenőrzések során számos akadályba ütköztek, a kért adatokat nem, vagy hiányosan kapták meg az elnökségtől, amely a kamarához tartozó kft.-k gazdálkodásába való betekintést többszöri kérésükre folyamatosan, szóban és írásban is megtagadta.

Az fb-elnök úgy látja, az alapszabály szerint nincs akadálya annak, hogy a felügyelőbizottság küldöttközgyűlést hívjon össze, amelyet február 8-ára hirdettek meg.


A miniszternél is intézkedtek: felügyelőbiztos kinevezését kértékLevélben kérte Bánki Magdolna azt Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől, hogy segítse elő a kamara jogszerű és szabályos működésének helyreállítását. "Kérjük, hogy gyakoroljon törvényességi felügyeletet, és a folytatólagos visszaélések kivizsgálása és megszüntetése érdekében kezdeményezze a bíróságnál felügyelőbiztos kinevezését" - fogalmaz.


MOK-elnök: a felügyelőbizottság valótlanságokat állítÉger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a kamara felügyelőbizottsága (fb) valótlanságokat állít a kamara gazdálkodásával kapcsolatban - írta az elnök csütörtökön a felügyelőbizottság közleményére reagálva.


A felügyelőbizottság meghekkelte a MOK ellentámadásátA kamara elnöksége és a területi szervezetek tanácsa már jóval korábban határozott arról, hogy február 15-re alapszabályszerűen küldöttközgyűlést hívnak össze, amelynek napirendjén a felügyelőbizottság visszahívása és az alapszabály módosítása szerepel.

Az elnök véleménye szerint az általuk február közepére tervezett küldöttközgyűlés időpontja már tudható volt, vélhetően az fb ezért választott egy korábbi időpontot az általa kezdeményezett ülésre.

Éger István kiemelte, az fb-nek nincs jogosítványa arra, hogy küldöttközgyűlést hívjon össze, a kezdeményezést pedig puccsnak minősítette. "A közgyűlés összehívása tételesen sérti az alapszabályt" - fogalmazott, hozzátéve, az fb csak kezdeményezhet, de nem hívhat össze küldöttközgyűlést.

Az alapszabály szerint országos küldöttközgyűlést a kamara elnöksége a területi szervezetek tanácsának egyetértésével hívja össze. Ezt meg is tették, február 15-re - emelte ki Éger István.

Mint mondta, az fb meg sem kísérelte bizonyítani az állításait, az ellenőrzéseket úgy folytatták le, hogy az ellenőrzött szerv képviselője jelen sem volt.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Már nem lehet szabadság alatt kizárni a munkát - Rátkai Balázs, Delta Csoport

Csak újabb stresszfaktor, ha görcsösen ki akarjuk zárni nyári szabadság alatt a munkát - mondja Rátkai Balázs, az IT-ben működő Delta Csoport HR... Teljes cikk

Ezért éri meg megváltozott munkaképességűeket felvenni

Kis odafigyeléssel és nyitottsággal szinte bármelyik vállalatnál lenne mód megváltozott munkaképességű kollégák foglalkoztatására. Bár már... Teljes cikk

A céges kultúra részévé tették a szexuális zaklatást és a megtorlást, egymillió dollárra büntették őket

A New York-i Emberi Jogi Bizottság 1 millió dollárra bírságolta a Fox News tévécsatornát, amiért megsértette a szexuális zaklatás és a munkahelyi... Teljes cikk