Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

Bővebben az EU Kék Kártyáról

Az EU Kék Kártya olyan engedély, amely magas szintű képzettséggel rendelkező birtokosát valamely tagállam területén történő tartózkodásra és egyúttal magas szintű képzettséget igénylő, a jogszabályban foglalt feltételek szerinti munkavállalásra jogosítja.

images

EU Kék Kártyát az az Unión kívüli állampolgár kaphat, aki rendelkezik érvényes útlevéllel, hitelt érdemlően igazolja a beutazása és tartózkodása célját, teljes körűen biztosított egészségügyi ellátásokra, valamint személyével szemben nem állnak fenn a törvényben meghatározott kizáró okok. További feltétel még, hogy a kérelmező legalább tizennyolc hónapig jogszerűen tartózkodjon Magyarországon.

Menekültek, befogadottak, kutatók, szezonális valamint bizonyos kiküldetésben lévő külföldi munkavállalók nem kaphatnak EU Kék Kártyát.

Mennyi időre állítható ki az EU Kék Kártya?

Az EU Kék Kártyát legalább egy évre lehet megkapni. Amennyiben a foglalkoztatást igazoló szerződés ennél rövidebb időtartamra szól, akkor az engedélyt a foglalkoztatásra irányuló szerződés szerinti jogviszony időtartamát három hónappal meghaladó időtartamra állítják ki.
Az EU Kék Kártya érvényességi ideje legfeljebb négy év, amely alkalmanként legfeljebb négy évvel meghosszabbítható.

Fontos tudni azonban azt is, hogy az EU Kék Kártya a kiadásától számított két éves időszak alatt kizárólag a kiadását megalapozó munkaviszonyban való, magas szintű képzettséget igénylő munkavállalásra jogosítja a birtokosát, valamint, hogy a kérelmező nyilatkozni köteles arra vonatkozóan, hogy a kérelem elutasítása esetén vállalja-e az Európai Unió tagállamainak területéről történő önkéntes távozást.

Cziczárdi Györgyi, Relocation szakértő
www.expatcenter.hu

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megtartották Münchenben az első magyar építőipari hazatérő börzét

Megtartották csütörtök este Münchenben az első úgynevezett építőipari hazatérő börzét, amelyen új munkatársakat kereső magyar vállalkozások... Teljes cikk

Kivándorló ország lettünk

Még nem tartunk másfél milliónál, de sok százezernél már igen. Az elvándorlás ma az egyik legaggasztóbb társadalmi probléma. Magyarország... Teljes cikk

Sok magyar munkavállaló ingázik naponta Ausztria és Magyarország között

Negyvenezer magyar melós naponta kétszer lépi át az osztrák határt, mert Ausztriában az itthoni bérének a háromszorosát keresi meg - írja az Index. Teljes cikk