Megjelent: 6 éve

Bővebben az EU Kék Kártyáról

Az EU Kék Kártya olyan engedély, amely magas szintű képzettséggel rendelkező birtokosát valamely tagállam területén történő tartózkodásra és egyúttal magas szintű képzettséget igénylő, a jogszabályban foglalt feltételek szerinti munkavállalásra jogosítja.

EU Kék Kártyát az az Unión kívüli állampolgár kaphat, aki rendelkezik érvényes útlevéllel, hitelt érdemlően igazolja a beutazása és tartózkodása célját, teljes körűen biztosított egészségügyi ellátásokra, valamint személyével szemben nem állnak fenn a törvényben meghatározott kizáró okok. További feltétel még, hogy a kérelmező legalább tizennyolc hónapig jogszerűen tartózkodjon Magyarországon.

Menekültek, befogadottak, kutatók, szezonális valamint bizonyos kiküldetésben lévő külföldi munkavállalók nem kaphatnak EU Kék Kártyát.

Mennyi időre állítható ki az EU Kék Kártya?

Az EU Kék Kártyát legalább egy évre lehet megkapni. Amennyiben a foglalkoztatást igazoló szerződés ennél rövidebb időtartamra szól, akkor az engedélyt a foglalkoztatásra irányuló szerződés szerinti jogviszony időtartamát három hónappal meghaladó időtartamra állítják ki.
Az EU Kék Kártya érvényességi ideje legfeljebb négy év, amely alkalmanként legfeljebb négy évvel meghosszabbítható.

Fontos tudni azonban azt is, hogy az EU Kék Kártya a kiadásától számított két éves időszak alatt kizárólag a kiadását megalapozó munkaviszonyban való, magas szintű képzettséget igénylő munkavállalásra jogosítja a birtokosát, valamint, hogy a kérelmező nyilatkozni köteles arra vonatkozóan, hogy a kérelem elutasítása esetén vállalja-e az Európai Unió tagállamainak területéről történő önkéntes távozást.

Cziczárdi Györgyi, Relocation szakértő
www.expatcenter.hu

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter