Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 11 éve

Cafeteria: csökkenő juttatások, vitatott elemek

images

A cégek kétharmada jövőre is ugyanakkora cafeteria költségkerettel tervez, mint ebben az évben. Ez azt jelenti, hogy a kedvezményes adózású elemek esetén a dolgozók többsége ötödével kevesebb juttatásban részesül az új évben, vagyis az adóval csökkentett értéket kapja - derül ki a Sodexo Pass Akadémián publikált felmérésből. Nincs jelentős eltérés az állami és magán szektor béren kívüli juttatási stratégiájában, közel azonos mértékben (79 százalék - állami, 72 százalék magán) döntöttek úgy, hogy 2010-ben nem változtatják a ráfordítás mértékét. Egy kicsit magasabb arányban marad változatlan a közszférában.

A felmérésből kitűnik, hogy a cégek negyede a kedvezményes elemeket preferálja, vagyis megszünteti a normál adózású elemeket a cégek háromnegyede - tette hozzá Bessenyey Bálint, a Sodexo Pass ügyvezető igazgatója. Kiemelte: az adóváltozások ellenére nem kell temetni a cafeteriát.

Nem tudni mekkora lesz a veszteség

Jelenleg még nem látszik pontosan, de a változások nyilvánvalóan igen nagy, hozzávetőlegsen 20 százalékos forgalomcsökkenéssel fognak járni a cafeteria szolgáltatónál és valószínű, hogy az arra épülő iparágaknál is. A HR Portal azon kérdésére, hogy ez mekkora elbocsátással és más lépésekkel fog-e járni, Bessenyey Bálint elmondta: egyelőre nem lehet pontosan meghatározni a következményeket, csak márciusban lehet teljesen tisztán látni, húszezer ember foglalkoztatása függ ettől.

Megadóztatják a béren kívüli juttatásokat

Az idén nyáron elfogadott szabályozás értelmében 2010. januárjától már a természetbeni juttatásokat is megadóztatják. A törvény három csoportba sorolta a juttatásokat: adómentes maradt az internetutalvány, 25 százalékos adó terheli az úgynevezett kedvezményes adózású elemeket, így a melegétel utalványt, az iskolakezdési támogatást, a helyi közlekedési bérletet, az üdülési csekket és a pénztári befizetéseket. Míg a normál adózású elemeket 97, 89 százalék adó sújtja. Ez utóbbi csoportba olyan mindezidáig igen közkedvelt elemek kerültek, mint a hidegétkezési utalvány, az ajándékutalvány valamint a kultúrautalvány.

Bessenyey Bálint egy pozitívumot említett meg a változásokkal kapcsolatban, még pedig azt, hogy a kormány által tervezett, mintegy 100 százalékos adóteher helyett 25 százalékos adókulcsot szavazott meg az országgyűlés a melegutalványokra.

Cafeteria: a keret marad, a juttatás csökken

A Sodexo Pass a januárban életbe lépett változások kapcsán készített felmérést partnerei körében, hétezer döntéshozót kérdeztek meg. Ezek közül csupán 1300 cég üzemeltet valódi cafeteria rendszert, őket vették alapul a felmérésnél. Az ügyvezető igazgató elárulta, hogy a változásokra adott első céges reakciók nem voltak túl bíztatók. A döntéshozók azonban racionálisan végiggondolva úgy határoztak, megtartják a cafeteria rendszert. A cégek 96 százaléka döntött így.

A változások után a cégek alapvetően három lehetőséget vettek fontolóra. Az első, hogy nem növeli a költségeket az előző évihez képest, és a dolgozó nettó juttatása az adó összegével csökken. A mintegy 1300 cafeteriával rendelkező cég megkeresésén alapuló kutatás szerint a munkáltatók 66 százaléka ezt a megközelítést tartotta a legoptimálisabb lépésnek. A vállalatok 16 százaléka azonban úgy döntött, hogy megtartja nettó értéken az eddigi juttatást, és az adó összegének megfelelően, vagy akár afelett is növeli a költségeket. A romló gazdasági környezet hatására pedig a munkáltatók 18 százaléka kénytelen csökkenteni a cafeteria mértékét.

A Napi Gazdaság számításai szerint, ha a cég egy átlagos keresettel rendelkező alkalmazottnál továbbra is a juttatás mellett dönt, akkor havi 18 ezer forint melegutalványnál több mint 123 ezer forintot spórolhat évente, ez 31 százalékkal kevesebb bér jellegű költséget jelent. Ezzel jobban jár a dolgozó is, hiszen 31 százalékkal magasabb összegű juttatásban részesülhet a bérfizetéshez képest. Más a helyzet a normál adózású juttatásoknál. Ezeket akkor éri meg adni, ha a dolgozó jövedelme magasabb bruttó 250 ezer forintnál.

Számoljunk! Mikor éri meg? Vegyünk alapul egy bruttó 180 ezer forintos fizetést, és a kedvezményes adózású (25 százalékos) melegétel utalványt, melyet ebben az évben 12 ezer forint értékben lehetett adni adómentesen. Több lehetőség közül választhat a cég. 1. Megtartja nettó összegén a juttatást és az adó mértékének megfelelőn növeli a költségeket. Így a munkáltató költsége 15 ezer forinttal nő, azonban a dolgozó továbbra is 12 ezer forint értékben kap juttatást. Ha ezt az összeget inkább bérben fizetné ki, akkor a dolgozó 8080 forintot tehetne zsebre. 2. A munkáltató nem növeli a cafeteria keretét, így azonban a dolgozó zsebében az adó mértékével kevesebb összeg marad. A munkáltató költsége 12 ezer forint, amiből a dolgozó 9600 forintot kap. Ha ezt a 12 ezer forintot bérben fizetné ki a cég, akkor a dolgozó 6480 forintot kapna kézhez. 3. A vállalat dönthet úgy, hogy megemeli a korábbi juttatás nettó értékét. Ebben az esetben a munkatársak nettó juttatása 15 ezer forint lesz. Így a munkaáltató összköltsége egy főre havonta 18750 lesz adóval együtt.


Miért sláger a melegutalvány?

2010-től több népszerű juttatás is a normál adózású elemek közé fog kerülni, így azok juttatása igen költséges lesz, ez tovább növeli a melegétel utalvány népszerűségét. Erre reagálva a Sodexo Pass nemcsak számszerűen növeli az elfogadóhelyek számát, hanem elérhetővé tesz új felhasználási lehetőségeket, így azon dolgoznak, hogy a melegétkezési utalványt oktatási intézményekben, kávézókban, cukrászdákban és látványpékségekben is elfogadják a jövőben. Igaznak bizonyul az a szóbeszéd is, miszerint ezt az utalványt a frissensülteket árusító henteseknél is beváltják a dolgozók legnagyobb örömére. Hogy miért éri meg?

A teljes ráfordított összegből a munkavállaló utalvány esetén 80 százalékot, míg bérben kifizetve a munkáltató költségének csak az 54 százalékát kapja meg. Annak ellenére, hogy a melegétel utalvány havi értékhatárát jövőre felemelik 12 ezer forintról 18 ezer forintra, a cégek többsége marad az idei érték mellett. Ennél a juttatási formánál minimális eltérés figyelhető meg a cég mérete szerint. A kis- és középvállalatok közel 75 százalékban maradnak az idei költségnél ennél a juttatási formánál is.

Miből finanszírozható a megemelt keret?

Jó hír, hogy öt százalékponttal csökkennek a munkabért terhelő járulékok. Ez a megtakarítás átcsoportosítható erre a célra. Vagyis továbbra is van lehetőség cafeteriát adni, nem kell lemondani erről a rendszerről.

Sodexo Akadémia - kerekasztal-beszélgetés

Üdülési csekk: adható közeli hozzátartozónak

Több kérdés is érkezett a közönség részéről a Sodexo Akadémián előadó szakemberekhez. Mochlár Orsolya, a PricewaterhouseCoopers Adótanácsadási üzletág vezető menedzsere kifejtette: 2010-ben is részesülhet a dolgozó közeli hozzátartozója ajándék és kultúrautalványban, üdülési csekk is adható, azonban az 54 százalékban adózik és 27 százalékos ehot is rá kell számolni. Tehát lehet adni 2010-ben is, csak adózni kell utána.

Éves BKV bérlet: még az idén átadjuk?

A PwC szakembere kifejtette: 2010. január 15-éig lehet kiadni az előző évről maradt cafeteriát, ez a jövő évi keret terhére elszámolható.

2010. januárjától tehát a helyi bérlet is adózik, így jogosan merül fel a kérdés, hogy mikor érdemes azt megvásárolni és átadni, mire ad lehetőséget a jogszabályi környezet. Mochlár Orsolya szerint itt az a kérdés, hogy a munkáltató vagy a munkavállaló vásárolja-e meg, ha a cég, akkor a bérlet átadásának időpontja a meghatározó, vagyis adómentesnek minősül a jövő évi bérlet, ha ebben ez évben történik a vásárlás és annak a kiosztása. A közönség soraiból felszólaló HR-es szerint egy nagyobb cégnél ez nem kivitelezhető. Egy másik résztvevő viszont arról tájékoztatta a publikumot, hogy náluk sikerült ezt megvalósítani az elmúlt évben. A Magyar Telekom is azt tervezi, hogy még decemberben lebonyolítják az éves bérletek megvételét. Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy a BKV-nál még egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerül jövőre az éves bérlet. A különbözetet kénytelenek lesznek levonni a dolgozó béréből, mondta el a HR osztályvezető.
A TEVA is ebben az évben kívánja rendezni ezt a kérdést, de a BKV-hoz hasonlóan a Debreceni Közlekedési Társaság sem hozta nyilvánosságra a jövő év bérletárakat, így az ország különböző pontjain hasonló problémák merülnek fel, számolt be Majorné Kelsánszky Mária HR vezető.

Béremelést béren kívül
A nyár végén a BDO Forte könyvvizsgáló cég partnere, pénzügyi igazgatója portálunknak kifejtette, hogy valószínűsíthetően azok a dolgozók, akiknek a fizetését utalványokkal pótolták ki - illegálisan -, bércsökkenéssel számolhatnak.(www.hrportal.hu/hr/allasok-szunhetnek-meg-a-cafeteria-szolgaltatoknal) Bár egyesek szerint nem lesz akkora veszteség a cafeteria szolgáltatóknál, mivel még így is jobban megéri a cégeknek béren kívülit adni, csak éppen béren belül. Sok munkáltató választja ugyanis azt az illegális módot, hogy a bér egy részét, vagy a fizetésemelést készpénz helyett utalványban fizeti ki. Így érthető, ha egyes munkahelyeken nem rajonganak a dolgozók a juttatásokért, hiszen akármennyire szeretnénk is, az utalvány még mindig nem készpénz.


Mi lesz a kölcsönzött, kiszervezett dolgozók juttatásaival?

A TEVA HR igazgatója kifejtette, hogy a törvényi előírásokat betartva a kölcsönzött munkavállalók - a bedolgozás idejének függvényében - ugyanabban a juttatásban részesülnek, mint a belsős dolgozók. Más a helyzet a kiszervezett dolgozókkal, akik jogutódlással viszik magukkal a juttatási rendszert. Ezt az állapotot egy évig kell fenntartani - hangsúlyozza Kelsánszky Mária, hozzátéve: három évig tart az "inkubációs" időszak, addig kaphatják a béren kívüli juttatásokat a kiszervezett dolgozók. A HR vezető kihangsúlyozta: érdemes megtartani a cafeteriát ezen időszak lejárta után is, mivel úgy tapasztalják, nagy kárt okoz a megvonása, a dolgozói elégedetlenség ugyanis a fluktuáció növekedéséhez vezet.

Hideg és meleg - mehet párhuzamosan!

A 2010-es jogszabályok szerint párhuzamosan adható a hideg és a melegétkezési utalvány a dolgozónak, csak az adó mennyisége nem mindegy. Előbbi után 54+27 százalék, utóbbi után csak 25 százalékos adó fizetendő.

Ami korlát nélkül adható

A PwC szakembere kiemelte: korlát nélkül adhatók a normál adózású elemek, mint a hidegétkezési utalvány, az ajándékutalvány valamint a kultúrautalvány, ugyanakkor rögzíteni kell mértékét a cafeteria szabályzatban.

A dolgozó motivációja a legfontosabb

Csépai Martin, a Hewitt Humán Tanácsadó Kft ügyvezetője, vezető tanácsadója szerint nem az a lényeg, hogy minél több béren kívülit kapjon egy dolgozó, hiszen azzal fognak küzdeni, hogy értelmesen elköltsék. Szerinte a magasabb adósávba eső vezetők más formában is kaphatnának pénzt, mivel nagyobb motivációt eredményez például a bónusz vagy bérkorrekció. Motiváció nélkül nem lehet megtartani kulcsembereket - emelte ki Csépai Martin.

A Hewitt szakembere szerint meg kell fontolni, hogy adjunk-e béren kívülit, mivel ez is csak egy lehetőség, amivel még ösztönözni sem lehet a teljesítményt. A törvény ugyanis tiltja, hogy teljesítményorientáltan adjunk cafeteriát. Csépai Martin kiemelte: nemcsak a felső szinteken, hanem az alsó szinteken is szükség van ösztönzésre.

Biztosíték a kulcsemberek megtartásához

Majorné Kelsánszky Mária elmesélte, hogy számos biztosító kereste meg cégüket, hogy a béren kívüli juttatást biztosításban fizessék dolgozóiknak, a feltételek azonban nem nyerték el tetszésüket. Látni kell ugyanis azt is, hogy nem azonnal és nem is teljesen adómentesen jutnak hozzá pénzükhöz a dolgozók.

Mochlár Orsolya is óvatosságra intette a cégeket és a HR-eseket: ezek sem "csoda ajánlatok". Ezzel Csépai Martin is egyetértett.

A TEVA HR igazgatója szerint ez a konstrukció a kulcsemberek megtartására alkalmas, azonban ehhez a cégnek pontosan be kell azonosítania a tehetségeket.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehetünk a válság miatt fel nem használt cafetériával?

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben nehézségekbe ütközik egyes cafetéria elemek - az óvodai, bölcsődei költségek vagy éppen a... Teljes cikk

Ügyeljen a 2018-ban feltöltött SZÉP kártya keretre!

Ha valaki 2020. május 31-ig nem használja fel a 2018-ban feltöltött SZÉp kártya egyenlegét, az összeg ezután is rendelkezésére áll majd, de maximum... Teljes cikk

Hogyan csökkentsük a munkába járás kockázatát?

A jelenlegi veszélyhelyzetben több munkáltató keresi a megoldást arra, hogy miként tudja a munkavállalóinál a fertőzés kockázatát csökkenteni. Az... Teljes cikk