Megjelent: 7 éve

Cafeteriára drágább a BKK-bérlet

A Budapesti Közgyűlés nemrég úgy határozott, hogy csökkenti a budapesti helyi közlekedésben érvényes bérletek árát. Így a teljes árú havibérlet 10,5 ezer forint helyett januártól csak 9,5 ezer forintba kerül. Azonban ha cégnévre kérünk számlát a helyi bérletről, akkor marad a régi ár, azaz többe kerül, mintha magánszemélyként vásárolná meg a dolgozó – írja a Cafeteriatrend hírlevelében Fata László cafeteria-szakértő.

Hogyan lehet megoldani a helyzetet?

Ebből persze könnyen le lehetne vonni azt a következtetést, hogy akkor a munkáltatónak nem is kellene szerepeltetni a bérletet a cafeteria kínálatában, a dolgozónak nem éri meg ezt választani, hiszen ha mást kér helyette, és az arra szánt forintjait magánszemélyként bérletre költi, akkor jobban jár, írja a cikk.

Valójában azonban ez nincs mindig így. A cafeteria keret, a kínálati elemek és a dolgozói igények mind-mind befolyásolják, hogy havonta 10 ezer forint körüli értéket a dolgozók át tudnak-e csoportosítani másra, hasznosítani tudnak-e egyáltalán például ilyen értékű étkezési utalványt.

Magas cafeteria keret esetén még inkább fontos, hogy a dolgozók számára optimális elemek álljanak rendelkezésre, még ha kicsit drágábban is. Ezért sok munkáltató szerepeltet akár 51,17 százalékos közteherrel adható juttatásokat is a kínálatában.

Mindezt mérlegelve érdemes meghozni a munkáltatói döntést, vagy alapos tájékoztatás mellett egyszerűen a dolgozónkra bízni a választás lehetőségét a cafeteria kínálatban szereplő magasabb összegű bérlettel.

Mi lesz az átmenettel a sport- és kultúra utalványok terén?

Ha egy dolgozó kapott 2013-ban sporteseményre és kulturális szolgáltatásra szóló belépőt, akkor felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz ezzel jövőre.
Hiszen 2014-ben kettéválik az adótörvényben ez a juttatás. A sportrendezvényre szóló belépő - korlátlanul - és a kulturális szolgáltatásra szóló belépő évi 50 ezer forintig lesz adómentes.

Mivel a juttatás átadása idén történt ezért ennek az adózása az idei szabályok alapján kellett, hogy megtörténjen akkor is, ha csak 2014-ben használja fel a dolgozó. Így a szabály módosítása nem érinti a kapott utalványok felhasználását. Ráadásul a kibocsátók is megerősítették, hogy a lejárati határidőkig biztosítják a 2013-ban kiadott ilyen utalványok felhasználását – írja Fata László a hírlevélben.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter