Megjelent: 2 éve

Chipet ültet a munkavállalókba egy svéd cég

Egy svéd startupnál a rutin része, hogy az alkalmazott hüvelyk és a mutatóujja közé apró tűszúrással egy mikrochipet ültetnek be. A dolog nem kötelező, de a rizsszemnyi chip mágneskártyaként működik, vagyis nyithatók az ajtók, működtethetők a nyomtatók egy kézmozdulattal, számol be a Világgazdasági Fórum oldala.

Az Epicenter nevű startupnál olyan népszerű lett a beültetés, hogy kis ünnepségeket tartanak a jelentkezőknek, akik elsősorban kényelemből választják a módszert. A chip a belépőkártyát, sőt a céges étkezdében a bankkártyát és a kulcsot is kiváltja.

Maga a technológia nem új, hiszen a házi kedvencek megjelölésére is hasonló chipeket használnak, de munkavállalók esetében csak egy maroknyi cég kezdte szélesebb körben használni, írj a weforum.org.

Persze ebben az esetben is felmerülnek biztonsági és személyiségi jogi kérdések, hiszen a személy nem tudja egykönnyen függetleníteni magát a chiptől, ahogy mondjuk egy kártyát vagy kulcsot le tud tenni. A chip egy érintős bankkártyához hasonlóan kommunikál a "vevő" terminálokkal.

Az Epicenter 2015 januárja óta ülteti be ezeket a chipeket, eddig nagyjából 150 alkalmazott adta "megjelöltségre" a fejét. (A startup100 cégnek és 2000 munkavállalónak ad otthont.) Ezek a chipek minél szofisztikáltabbak lesznek, annál komolyabb etikai kérdéseket vetnek fel, hiszen akár rengeteg érzékeny információt gyűjthetnek össze a viselőjükről, amelyekhez akár illetéktelenek is hozzájuthatnak.

weforum.org
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter