Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Csak a régi Mt.-t érinti a vasárnapi pótlék vita?

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezet (KASZ) szerint továbbra is jár a vasárnapi pótlék a bevásárlóközpontokban dolgozó munkavállalóknak, mert a Kúria vonatkozó döntése az érdekképviselet szerint a korábbi Munka törvénykönyvére (Mt.) alapul, időközben azonban megváltoztak a jogszabályok.

A Magyar Nemzet szombati számában arról írt, hogy precedensértékű döntést hozott a Kúria a boltok vasárnapi nyitva tartása ügyében. Eddig vitatéma volt, hogy a hét végén is nyitva tartó plázák üzletei milyen megítélés alá esnek egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során.

A KASZ keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: "nagy riadalmat váltott ki" a Kúria döntése, amely egy 2010-ben kezdődött jogvitára vonatkozik. A KASZ szerint a hírt kommentálók a kúriai határozat magyarázatából téves következtetéseket vontak le. A jogszabályok időközben megváltoztak, így ami alkalmazható volt egy 2010-es perben, az ma már nem érvényes. A Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi törvény pedig pontosan meghatározza a vasárnapi pótlék megfizetésére vonatkozó eljárásrendet - hívja fel a figyelmet a KASZ.

A szakszervezet felidézi, hogy a perben a bíróság egy kereskedőnek adott igazat, akit a munkaügyi hatóság azért bírságolt meg, mert egy budapesti bevásárlóközpontban lévő üzletében a munkavállalóknak nem fizette meg a vasárnapi munkavégzésért a Munka törvénykönyve által előírt pótlékot. Döntését a Kúria azzal indokolta, hogy az adott üzlet egy forgalmas helyen lévő bevásárlóközpontban található, valamint az elmúlt évek során a vásárlási szokások átalakultak, a társadalmi igények jelentősen megváltoztak. Így a Kúria a fővárosi bevásárlóközpontban lévő üzletet rendeltetésénél fogva vasárnap is működő munkáltatónak minősítette.

A korábbi törvény - az 1992. évi XXII. törvény, vagyis a régi Munka törvénykönyve - értelmében valóban nem járt a vasárnapi pótlék a vasárnap rendeltetése folytán is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak, de a kereskedelem korábban nem tartozott ebbe a kategóriába.

Mivel a Kúria - szakítva a korábbi gyakorlattal - a fővárosi bevásárlóközpontban található, a perben szereplő üzletet a vásárlási szokások és a társadalmi igények átalakulása miatt rendeltetése folytán vasárnap is működőnek minősítette, ezért a pótlék a korábbi szabály alapján valóban nem illetné meg a munkavállalót - írja a KASZ.

A szakszervezet kiemeli, hogy az ügyben még a régi Munka törvénykönyve szabályait kellett alkalmazni, a jelenlegi szabályozásra azonban nem "húzható rá" ez a határozat, hiszen 2012. július 1. óta új Mt. van., amely egészen más filozófia szerint szabályozza a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot.

A Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény pontosan meghatározza a vasárnapi pótlék megfizetésére vonatkozó eljárásrendet, és konkrétan kiemeli, hogy vasárnap rendes munkaidő a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be, egy másik szakaszban pedig kimondja, hogy ezen munkavállalókat a vasárnapi rendes munkavégzésükért ötven százalék bérpótlék illeti meg.

A szakszervezet úgy ítéli meg, hogy addig, amíg az új szabály világosan és egyértelműen a kereskedelmi törvény hatálya alá tartozó munkáltatók munkavállalóit jelöli meg vasárnapi pótlék jogosultjaiként, addig ez vonatkozik a plázákban működő kereskedelmi egységekre is.

A KASZ arra kéri a plázákban dolgozó munkavállalókat, hogy amennyiben munkáltatójuk nem fizeti meg számukra a vasárnapi rendes munkavégzésükért járó pótlékot jelentkezzenek a (06-1)428-80-13-as telefonszámon, e-mailben, vagy a KASZ Facebook-oldalán - olvasható a közleményben.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ennyit kereshet önkéntes tartalékos katonaként

Az önkéntes tartalékos rendszerben a tartalékosok a szolgálatot civil foglalkozásuk vagy tanulmányaik mellett látják el, évente maximum 60 napot,... Teljes cikk

Valójában pályázni kell a pedagógusoknak az egyszeri juttatásként bejelentett félmillióra

Nem egyszeri juttatás a pedagógusoknak szánt, Kásler Miklós által bejelentett bruttó 500 ezer forint, hanem feladathoz kötött - európai uniós... Teljes cikk

Emelkedik a csecsemőgondozási díj összege 2021-ben

Összességében több mint egyhavi fizetésnek megfelelő összeggel emelkedik 2021 júliusától a hat hónapon át járó csecsemőgondozási díj (csed) -... Teljes cikk