kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Csökkent a reálkereset

A reálkereset 4,7 százalékkal csökkent, nőttek viszont a bérek az építőipar, az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás a vendéglátás területén. A teljes munkaidőben bruttó 182 700 forintot, a vállalkozásoknál dolgozók 174 800 forintot kerestek. Csökkent a létszám a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben.

A tavalyi év első 11 hónapjában a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,3 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 9,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007. január-novemberben átlagosan 2 millió 765 ezer volt.

Tavaly az első tíz hónapban a bruttó átlagkeresetek 8, 2, a nettó átlagkeresetek 2, 5 százalékkal haladták meg a 2006 január-októberit, a reálkereset 5, 2 százalékkal csökkent.

A nemzetgazdaságban 2006 január-októberben a bruttó átlagkereset 7, 9 százalékkal, a nettó 7, 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a reálkereset 4, 3 százalékkal nőtt.

A bruttó átlagkeresetek összességében 8, 3, a nettó átlagkeresetek 2, 9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A január-novemberi reálkereset 4, 7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év első tizenegy hónapjában a költségvetési szférában 752 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 935 ezren dolgoztak.

A költségvetési intézményekben összességében közel 4, 9 százalékkal csökkent a létszám. Az ide tartozó fő gazdasági ágak mindegyikében (a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben) kevesebben dolgoztak, ha az oktatás és a közigazgatás gazdasági ágak közötti szakfeladati átsorolás hatását kiszűrjük. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 182 700 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 174 800 forintot kerestek.

A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 204 700 forint volt.
Az átlagot meghaladó mértékben nőttek a keresetek az építőipar, az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a kereskedelem gazdasági ágban. A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése, amit az is jelez, hogy a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedési üteme alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

Az év első tizenegy hónapjában a nettó keresetek átlagosan 2,9 százalékkal emelkedtek; ezen belül a versenyszférában 3,8 százalékos, a költségvetési szervezeteknél pedig 1,4 százalékos volt a növekedés.

A nemzetgazdasági átlagos nettó kereset az év első 11 hónapjában így 113 000 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 84 600 forint, a szellemi foglalkozásúaké 145 100 forint.

A nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 192 800 forintra emelkedett, 8, 5 százalékkal haladva meg az előző év január-novemberi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5, 2 százalékot tett ki.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk