Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 hónapja

DigiHR: több és jobb minőségű jelölt - kevesebb HR-es ?

Amikor a vezetők, HR szakemberek úgy érzik, sehogyan sem jutnak egyről a kettőre a létszámépítésben vagy szakember-fejlesztésben, annak sokféle oka lehet. Az utóbbi években az álláskeresők és a cégek közötti erőegyensúly felborult, és többnyire már nem a jelöltek küzdenek egy-egy jó hely betöltéséért, hanem épp fordítva. Az okokat boncolgatja a People Solutions blog a HR Blogon.

images

Mivel mind az álláskeresőket, mind a munkavállalókat folyamatos impulzusok érik az online felületeken, médiacsatornákon, ezért az a cég, amelyik kimarad a digitális világból vagy épp a modern HR stratégiákból könnyen alulmaradhat a szakemberekért folytatott harcban.

Gondoljunk csak bele. Van egy jó minőségű internetet, telefont, applikációkat használó álláskereső, aki ébredés után minden reggel átpörgeti a híreket, megnéz egy-két videót, reggeli közben webshopon rendeli a kedvenc cipőmárkája legújabb darabját, applikáción keresztül ismerkedik, majd szintén applikáció segítségével autójával a legrövidebb úton a dugókat kikerülve jut el a kedvenc kávézójába, ahol érintőképernyőn egy mozdulattal értékelheti a kiszolgálás vagy a kávé minőségét.

Majd a kávézóban elkezd állást keresni. Rákattint a szimpatikus álláshirdetésre, ami vonzó környezetet és munkafeltételeket kínál, és úgy dönt, megpályázza az állást.Az első oldal kitöltése után a tovább gombra kattint, majd lefagy az oldal, és elvesznek az információk. Sokan már itt feladják a küzdelmet, mert három másik állásra tudnak jelentkezni az idő alatt, amíg egy folyamatosan lefagyós oldalon egyszer sikerül. Ha a pályázó kitartó, egy idő után sikerül a teljes jelentkezést regisztrálnia, ám a szokásos visszajelző e-mail már nem érkezik meg. Ilyenkor érezheti úgy is a pályázó, hogy adatai elvesztek vagy épp egy nagy Fekete lyukban landoltak, ahonnan semmi nem áramlik visszafelé.

Aztán hamarosan kiderül, nem veszett oda a jelentkezés, megérkezett és behívják jelöltünket interjúra. Az irodaház szép, a környezet barátságos, de a recruiter egy láthatóan sok százszor fénymásolt papír-ceruza tesztet rak a jelölt elé, az interjú-jegyzeteket pedig a kinyomtatott önéletrajz üres helyeire írja. A kérdés adott, ezek a jegyzetek hova kerülnek, kinek a kezébe, egyáltalán regisztrálva lesznek valahol vagy egy irattartó mappában végzik?

Folytatás a HR Blogon.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
5 tévhit a HR-szoftverekkel kapcsolatban

A HR Master a HR Blogon felsorol 5 előítéletet a HR-szoftverekkel kapcsolatban, és összegyűjtötték miért fontosak ezek a programok még a legkisebb... Teljes cikk

Milyen lesz a HR 2025-ben?

Lesz, ahol 2025-re megszűnik a HR? Legalábbis a mai formájában? A Tech Mahindra az elkövetkező hat évben újragondolja a HR funkciókat. A cég... Teljes cikk

Automatizálás a kiválasztási folyamatban: hatékonyság vs. személyesség?

Az emberierőforrás-gazdálkodás területén is fontos kérdés a digitalizáció, a folyamatok fejlesztése, automatizálása. Az elmúlt évek során a... Teljes cikk