Megjelent: 15 éve

Divat-e még az évközi jutalom?

A céges jutalmazás fő szezonja a karácsony, de éveken keresztül nagy hagyománya volt az évközi plusz elismerésnek, a húsvéti sonkapénznek. Ezek az egyszeri premizálási alkalmak komoly motiváló erővel bírtak az alkalmazottak felé, melyek formája gyakran az utalvány volt. A béren kívüli juttatások jelentősége egyre növekszik a javadalmazási rendszerben, de elmondható ugyanez az évközi jutalmakról is?

A béren kívüli juttatások hatékony formája az utalvány, amellyel év közben is motiválhatóak a dolgozók. Sok éven keresztül megoldást jelentett erre a célra az ajándék utalvány, amit azonban tavaly közel 100 százalék adóval sújtottak. Idén újra visszatérhet ez az elismerési forma, hiszen az adó mértéke 51,07 százalékra csökkent. Emellett más juttatási formák, mint a mindennapi élethez leginkább kötődő melegétel utalvány adózása is kedvezőbbé vált, így most már ez is jelenthet alternatívát a dolgozók teljesítménynek növeléséhez.

Az év folyamán jellemzően két premizálási időszak van. Az egyik a március-április, a másik a november-december. Az ajándék utalvány esetében a termék éves forgalmának közel 60 százalékát ekkor realizáltuk - hangsúlyozta Bukolyi Tamás, a Sodexo Motivációs Rendszerek kereskedelmi igazgatója. Ez a piaci trend nem változott 2010-ben sem, a jelentős adózás következtében azonban az addigi forgalom kevesebb, mint a negyedére esett vissza.

Idén valamivel kedvezőbb a helyzet, az ajándék utalvány a kedvezőbb adózás mellett évente háromszor 7 800 értékben adható munkavállalónként és azok közeli hozzátartozóiként, valamint a melegétel utalvány akár visszamenőlegesen is kiadható havonta 18 000 forint értékben. Idén egyébként a vállalatok 20 százaléka tette be újra az ajándék utalványt a cafeteria rendszerébe, a melegétel utalvány pedig továbbra is legnépszerűbb elemnek számít.
  • 2026.01.09Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció a jegyek menüpont alatt.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.28Vezetés- és szervezetfejlesztés szakmai konferencia Bokor Attila Aranykalitkában című kutatásának harmadik fejezetéhez érkeztünk, amely ötven vezetői életúton keresztül három évtized szervezeti és vezetői tapasztalatát mutatja be. Az OD Partner is mérföldkőhöz érkezett: 30 évesek lettünk. Kinyitjuk szakmai műhelyünket és megosztjuk, hogyan gondolkodunk vezetésről, szervezetről, és aktuálisan milyen témákban mélyedünk el.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Cafeteria kisokos 2026

A munkabér kifizetése 2026-ban is közel 70 százalékos teherrel adózik, így nem versenyezhet a kedvezményesen adózó vagy adómentes béren kívüli... Teljes cikk

Hatalmas könnyítés jön: ilyen élelmiszereket vehetünk újra SZÉP-kártyával

December 1-jétől újra hideg élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban a SZÉP-kártyával, a friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint... Teljes cikk

Hideg élelmiszer is vásárolható a SZÉP-kártyával

Négy hónapig lesz lehetőség hideg élelmiszereket vásárolni a SZÉP-kártyával. Teljes cikk