Megjelent: 6 éve

Egészségromlás: mikor perelhet a dolgozó?

Bár sokan tudják, hogy egy rossz felmondásból több milliós kára keletkezhet a cégnek, azzal mégis kevesen számolnak, hogy egyre nagyobb divat egészségromlás miatt beperelni a munkáltatót. Elég, ha azt bizonyítja a dolgozó, hogy a munka időtartama alatt romlott a szeme, vagy magasabb lett a vérnyomása.

Az általános szabályok szerint a munkáltató a munkavállalónak munkaviszonyával összefüggésben okozott kárért vétkességére tekintet nélkül, teljes mértékében felel. Az egészségkárosodást azonban sokszor nagyon nehéz összefüggésbe hozni a munkavégzéssel, ezért nehéz a konkrét kártérítésig eljutni.

Az egészségromlás veszélye olyan munkahelyeken is fennáll, ahol kevesen gondolnak rá. Tévhit például, hogy egy irodában ne történne munkahelyi baleset.


Miért felelős a munkáltató?A munkáltató anyagi felelőssége a dolgozó olyan egészségromlásáért is fennáll, amely nem közvetlenül az üzemi balesettel függ össze, hanem a baleseti sérülés folytán kialakult egészségi állapotának a következménye. Részleges összefüggésről akkor beszélhetünk, ha csak részben a munkavégzésre vezethető vissza a betegség, ha mondjuk a tüdőbetegséget a dolgozó erős dohányzása is súlyosbította.

Egy perben általában a leglényegesebb kérdés a munkavégzés és a betegség közötti kapcsolat, ami közvetlen vagy közvetett is lehet. Közvetlen lehet például a munkahelyen belélegzett mérgező anyag hatására kialakult tüdőbetegség. Közvetettre pedig egy életből kiragadott példa: a munkavállalót áramütés érte, amellyel összefüggésben viszonylag rövid ideig táppénzen volt. Nem sokkal később idegi panaszokkal ideg- és elmegyógyászati klinikán kezelték.

Egyre gyakoribb, hogy a munkavállalók a munkahelyi konfliktusból eredő megbetegedésre hivatkozva terjesztenek elő kártérítési igényt. Ha a munkavállalónak a felmondást követően felismert betegségei (magas vérnyomás stb.) és a munkáltató jogellenesnek bizonyult felmondása között az okozati összefüggés megállapítható, a munkavállaló nem vagyoni kártérítés iránti igénye jogos. A munkavégzéssel szükségszerűen együtt járó konfliktusok – egyéb körülmények nélkül – önmagukban nem minősülnek a munkavállaló egészségromlását okozó (vétkes) munkáltatói magatartásnak.


Ki bizonyít?Alapvetően a munkavállalónak kell bizonyítania, hogy az egészségkárosodása a munkavégzéssel összefüggésben történt – ez pedig nem könnyű, ami a munkáltató számára jó hír lehet. Ugyanakkor amennyiben a munkáltató nem biztosította a törvény szerint már egy munkavállaló esetén is kötelező üzemorvosi vizsgálat elvégzését, akkor megszegte törvényi kötelezettségét és ezzel hibássá válik. Ez azt jelenti, hogy a bizonyítási teher megfordul, és a munkáltatóra hárul.

Megfordulhat a bizonyítási teher, azaz a munkáltatónak kell például bebizonyítania azt is, hogy a munkavállalónak nem a munkahelytől romlott a szeme. Ami ugyanolyan nehéz, mint azt bizonyítani, hogy attól romlott, de mivel már van egy törvényi mulasztása a munkáltatónak, ezért nagyon könnyen elveszítheti a pert, és végleges egészség károsodás esetén kifejezetten drága mulatság lehet.

Ezért fontos, hogy legyen foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásra szerződése és törvényes időközönként végeztesse el a vizsgálatokat. Ezek a vizsgálatok védhetik meg a céget ezekben a perekben.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elektronikus írásbeliség a munkajogban

A munkáltatók, különösen a multinacionális cégek részéről egyre nagyobb az igény arra, hogy a munkajogi relevanciájú irataikat - munkaszerződés,... Teljes cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése

Az egyszerűsített foglalkoztatás tényét, a munkaviszony létesítését a munkáltatónak be kell jelentenie. Ezt lehetősége van megtenni elektronikusan... Teljes cikk

Rákérdezhetnek-e a Covid-oltásra állásinterjún?

A leendő munkáltató nem kérdezhet rá az állásinterjún, hogy a jelentkező beoltotta-e már magát koronavírus ellen, vagy tervezi-e ezt. Az oltás... Teljes cikk