Megjelent: 6 hónapja

Egyre több fiatal támogatja a szakszervezeteket az USA-ban

Bár a tagság csökken, a szakszervezetek támogatottsága nő az amerikai munkavállalók körében. A Z-generáció tagjai nem csak rossz munkaerőpiaci tapasztalataiktól hajtva, hanem azért is támogatják az érdekképviseleteket, mert az individualista hozzáállással szemben hajlamosak kollektíven gondolkodni.

generációk kommunikáció szakszervezet usa-

Az 1980-as évek óta jelentősen csökken az Egyesült Államokban a szakszervezetek taglétszáma. Míg 1983-ban még a munkavállalók több mint 20%-a tartozott valamilyen szakszervezethez, ez a szám 2022-re a felére csökkent - írja a BBC.

Ezzel mára az Egyesült Államok vált a vezető gazdaságok közül az egyik legalacsonyabb szakszervezeti tagsággal rendelkező országává.

Bár a tagság csökken, a szakszervezetek támogatottsága nő a munkavállalók körében, főként ami a Z-generációt illeti. A Gallup 2022 augusztusában az 1960-as évek óta a legmagasabb szakszervezeti támogatottságot regisztrálta.

Az amerikaiak 71%-a helyesli erőfeszítéseiket, és minden tizedik nem szakszervezetben dolgozó munkavállaló azt mondta, hogy “rendkívüli módon érdeklődik” az érdekképviseletekhez való csatlakozás iránt.

Kate Bronfenbrenner, az amerikai Cornell Egyetem Ipari és Munkaügyi Kapcsolatok Iskolájának vezető oktatója szerint ez a trend tökéletesen érthető, ha elemezzük a Z-generáció eddigi munkaerőpiaci tapasztalatait.

Miközben úgy nőttek fel, hogy azt mondták nekik, sokkal jobb soruk lesz, mint a szüleiknek, valójában nehezen találtak munkát, és az állások sem voltak olyan jók, mint felmenőiék. Tanulmányaik ára gyakran tetemes adósság lett, de a világjárvány idején bevezetett rossz munkáltatói gyakorlatok is növelték a Z-k szakszervezetek iránti lelkesedését. Akkor az alacsony jövedelmű munkavállalók, a szolgáltatási területen dolgozók és a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező eleinte nehezen jutottak hozzá a védőfelszerelésekhez, és hátrányos helyzetben voltak, ami az egészségügyi ellátáshoz vagy a fizetett betegszabadsághoz való hozzájutást illeti. 

Bronfenbrenner szerint annak idején a baby boomerek generációját sok minden összekovácsolta: politikailag rendkívül elkötelezettek voltak a polgárjogok kiterjesztése iránt, felívelt a nőmozgalmak népszerűsége és a háborúellenesség is. Az 1970-es évek végén azonban mindez drámaian megváltozott, és az emberek hozzáállása eltolódott az öngondoskodás és a pénzkeresés irányába.

Míg a kutatások szerint az X generáció lényegesen függetlenebb és önállóbb, mint elődeik, az ezredfordulósok pedig tipikusan individualista, a Z kollektív generációnak tűnik.

Fotó: unsplash.com

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kétnapos sztrájk jön a Volánnál

A Volánbusz továbbra is vitatja "az indokolatlan munkabeszüntetés" jogszerűségét . Teljes cikk

Ennyi pedagógus mondott fel az év eleje óta

A szakszervezeti vezető szerint a státusztörvény mellett sok más körülmény is közrejátszik abban, hogy sokan hagyják ott a tanári pályát. Teljes cikk

Mennyi a minimális fizetés Ausztriában?

Ausztriában nincs törvényileg meghatározott minimálbér, a minimális javadalmazást az ágazati kollektív szerződések tartalmazzák. Azokban az... Teljes cikk