Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Egyre zöldebbek a fővárosi irodák

A most folyó irodaépítések befejezésével a több mint 3 millió négyzetméteres budapesti irodaterület egytizede rendelkezik majd valamilyen zöld minősítéssel - közölte az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó szerdán.

A nagy nyugat-európai és az amerikai cégek - nagyrészt az anyavállalat előírása miatt - csak zöld minősítésű irodát bérelnek. Annak ellenére, hogy az ilyen kínálat korlátozott, a bérleti díjban legfeljebb minimális többletet jelent a minősítés. Más a helyzet az üzemeltetési költséggel.

Például az idén nyáron elkészült - az Atenor Group által fejlesztett - Váci Greens irodakomplexum 6 szintes, bruttó 15 700 négyzetméteres "A" épülete megkapta a BREEAM "Excellent" minősítését. Amíg a Váci úti irodaházakban 4-4,5 euró havonta és négyzetméterenként az üzemeltetési költség, addig itt nem éri el a 3 eurót sem.

A már elindult, illetve a jövőben induló iroda beruházásoknál már - piaci - követelmény a zöld minősítés. Ez általában két lépcsőben történik, előbb minősíttetik a tervet, majd pedig a kész épületet.

A legismertebb minősítési rendszer az Egyesült Királyságból származó, 1990-ben kialakított BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method), valamint az Észak-Amerikából elterjedő, 2000 óta létező LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Mindkét rendszer minősítése igényelhető már létező, valamint újonnan fejlesztett ingatlanokra is.

A BREEAM rendszerben külön-külön minősíthető maga az épület, az üzemeltetés és a szervezeti működés 5 fokozatban. A LEED minősítés 4 fokozata az egész rendszert együttesen vizsgálja, így figyelembe veszi az épületet, mellette pedig párhuzamosan az üzemeltető és a bérlők fenntarthatósági erőfeszítéseit is.

Európában fontos szerephez juthat a jövőben a német DGNB által kifejlesztett rendszer, illetve az Európai Unió Green Building Programja is.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így készüljön a cég a járványokra - koronavírus, influenza

Influenzajárvány van, terjed koronavírus, utóbbi szerencsére Magyarországon egyelőre nincs jelen. A vállalatok is elővigyázatossági lépések... Teljes cikk

Designirodáktól az agilis irodaterekig - megvannak Az Év Irodája verseny shortlistesei

Hosszú út vezetett a designirodák koncepciójától a második otthont nyújtó terekig, majd az agilis irodákig. Egy évtized alatt a munkakultúra... Teljes cikk

A karrierváltás okai között vezet a kiégés, a nőknél pedig a pénz

A kutatásból kiderül, hogy a fiatalabb korosztályt is éppúgy fenyegeti a kiégés, mint az idősebbeket. Teljes cikk