Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Egyre zöldebbek a fővárosi irodák

A most folyó irodaépítések befejezésével a több mint 3 millió négyzetméteres budapesti irodaterület egytizede rendelkezik majd valamilyen zöld minősítéssel - közölte az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó szerdán.

A nagy nyugat-európai és az amerikai cégek - nagyrészt az anyavállalat előírása miatt - csak zöld minősítésű irodát bérelnek. Annak ellenére, hogy az ilyen kínálat korlátozott, a bérleti díjban legfeljebb minimális többletet jelent a minősítés. Más a helyzet az üzemeltetési költséggel.

Például az idén nyáron elkészült - az Atenor Group által fejlesztett - Váci Greens irodakomplexum 6 szintes, bruttó 15 700 négyzetméteres "A" épülete megkapta a BREEAM "Excellent" minősítését. Amíg a Váci úti irodaházakban 4-4,5 euró havonta és négyzetméterenként az üzemeltetési költség, addig itt nem éri el a 3 eurót sem.

A már elindult, illetve a jövőben induló iroda beruházásoknál már - piaci - követelmény a zöld minősítés. Ez általában két lépcsőben történik, előbb minősíttetik a tervet, majd pedig a kész épületet.

A legismertebb minősítési rendszer az Egyesült Királyságból származó, 1990-ben kialakított BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method), valamint az Észak-Amerikából elterjedő, 2000 óta létező LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Mindkét rendszer minősítése igényelhető már létező, valamint újonnan fejlesztett ingatlanokra is.

A BREEAM rendszerben külön-külön minősíthető maga az épület, az üzemeltetés és a szervezeti működés 5 fokozatban. A LEED minősítés 4 fokozata az egész rendszert együttesen vizsgálja, így figyelembe veszi az épületet, mellette pedig párhuzamosan az üzemeltető és a bérlők fenntarthatósági erőfeszítéseit is.

Európában fontos szerephez juthat a jövőben a német DGNB által kifejlesztett rendszer, illetve az Európai Unió Green Building Programja is.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter