Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 5 éve

Elvárások az építőiparban külföldön

Teljesíthetők vagy teljesíthetetlenek a külföldi építőipari munkák elvárásai a magyar munkavállalók részéről?

A Tjobs.hu platformon megvizsgáltak közel 500 álláshirdetést az építőiparban az elvárások feltüntetése szerint-tudjuk meg Csatlós Orsolyától az álláskeresői platform sajtószóvivőjétől. Az alábbi eredmény született:

Ausztria

Az osztrák építőipari szakmunkák elvárásai a következők: társalgási szintű német nyelvtudás szükséges, szakmunkás bizonyítvány, lehetőleg hivatalos német fordítása. Általában német nyelvű önéletrajzot kérnek a munkáltatók. Továbbá 2-3 év friss szakmai tapasztalattal rendelkező pályázók előnyt élvezhetnek. Tanulmányok szempontjából elegendő a szakközépiskolai végzettséget igazoló okirat.

Festő, mázoló pozíciók betöltéséhez társalgási szintű német nyelvtudás, szintén legalább 2-3 év friss szakmai tapasztalat és több esetben saját autó is szükséges a kiutazáshoz és munkába járáshoz. Kiegészítő elvárásként sok munkáltató kéri, hogy a pályázó rendelkezzen egy külön bankszámlaszámmal amelyre a fizetést utalhatják.

Szervíztechnikusoktól elvárják a középfokú épületgépész technikusi végzettséget vagy középfokú műszaki végzettséget. Továbbá épületüzemeltetési, épületgépészeti területeken szerzett tapasztalat is szükséges, kifejezetten a méréstechnika, irányítástechnika, hűtés- szellőzés-klímatechnika terén. Ami az idegennyelv ismeretet illeti, szükséges a német nyelvtudás írásban és szóban (minimum B2) és az angol nyelvtudás előnynek számít.

Németország

Azok a szakmunkások, akik Németország területén szeretnének elhelyezkedni a következő feltételeket kell teljesíteniük: szükséges az igazolványt (VCA, SCC, TÜV minősítések), útlevél, lakcímkártya, és referencia.

A hegesztők nagyon könnyen elhelyezkedhetnek Németországban. Csupán végzettséget, képesítést igazoló dokumentumot és német nyelvtudást kérnek. A nyelvterületen szerzett gyakorlat viszont előnyt jelent. Amennyiben a pályázó nem beszéli az idegen nyelvet, ajánlhat maga mellé munkatársat is, aki megfelelő szinten teljesít ezen a területen.

Segédmunkásokat szakképzettség nélkül is alkalmaznak német munkákra. Német munkavállalási szerződést, tarifa szerinti fizetést (IGZ/DGB) és hosszú-távú munkalehetőséget ajánlanak a számukra.

Hollandia

Hollandia területén a zsaluzó, csőszerelő és szigetelő szakemberek helyezkedhetnek el a legkönnyebben. A szigeteléshez értő szakemberektől a következő feltételek teljesítését várják el: Armaflex, Rockwool szigetelő anyag ismeret, több éves szakmai tapasztalat, VCA vagy SCC oklevél, alap angol vagy német vagy holland nyelvtudás. Előnyt jelent ha a pályázó rendelkezik holland adószámmal (SOFI nr.) és jogosítvánnyal.

Amint látható, az elvárások teljesíthetők és nagyon sok olyan álláskínálat érhető el, amelyeknél több opcíót kínálnak a munkavállalók számára. Természetesen az erősebb szakmunkák esetében az erős szakmai tapasztalat nélkülözhetetlen és az idegennyelv ismerete.
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár