Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

Elvárások az építőiparban külföldön

Teljesíthetők vagy teljesíthetetlenek a külföldi építőipari munkák elvárásai a magyar munkavállalók részéről?

A Tjobs.hu platformon megvizsgáltak közel 500 álláshirdetést az építőiparban az elvárások feltüntetése szerint-tudjuk meg Csatlós Orsolyától az álláskeresői platform sajtószóvivőjétől. Az alábbi eredmény született:

Ausztria

Az osztrák építőipari szakmunkák elvárásai a következők: társalgási szintű német nyelvtudás szükséges, szakmunkás bizonyítvány, lehetőleg hivatalos német fordítása. Általában német nyelvű önéletrajzot kérnek a munkáltatók. Továbbá 2-3 év friss szakmai tapasztalattal rendelkező pályázók előnyt élvezhetnek. Tanulmányok szempontjából elegendő a szakközépiskolai végzettséget igazoló okirat.

Festő, mázoló pozíciók betöltéséhez társalgási szintű német nyelvtudás, szintén legalább 2-3 év friss szakmai tapasztalat és több esetben saját autó is szükséges a kiutazáshoz és munkába járáshoz. Kiegészítő elvárásként sok munkáltató kéri, hogy a pályázó rendelkezzen egy külön bankszámlaszámmal amelyre a fizetést utalhatják.

Szervíztechnikusoktól elvárják a középfokú épületgépész technikusi végzettséget vagy középfokú műszaki végzettséget. Továbbá épületüzemeltetési, épületgépészeti területeken szerzett tapasztalat is szükséges, kifejezetten a méréstechnika, irányítástechnika, hűtés- szellőzés-klímatechnika terén. Ami az idegennyelv ismeretet illeti, szükséges a német nyelvtudás írásban és szóban (minimum B2) és az angol nyelvtudás előnynek számít.

Németország

Azok a szakmunkások, akik Németország területén szeretnének elhelyezkedni a következő feltételeket kell teljesíteniük: szükséges az igazolványt (VCA, SCC, TÜV minősítések), útlevél, lakcímkártya, és referencia.

A hegesztők nagyon könnyen elhelyezkedhetnek Németországban. Csupán végzettséget, képesítést igazoló dokumentumot és német nyelvtudást kérnek. A nyelvterületen szerzett gyakorlat viszont előnyt jelent. Amennyiben a pályázó nem beszéli az idegen nyelvet, ajánlhat maga mellé munkatársat is, aki megfelelő szinten teljesít ezen a területen.

Segédmunkásokat szakképzettség nélkül is alkalmaznak német munkákra. Német munkavállalási szerződést, tarifa szerinti fizetést (IGZ/DGB) és hosszú-távú munkalehetőséget ajánlanak a számukra.

Hollandia

Hollandia területén a zsaluzó, csőszerelő és szigetelő szakemberek helyezkedhetnek el a legkönnyebben. A szigeteléshez értő szakemberektől a következő feltételek teljesítését várják el: Armaflex, Rockwool szigetelő anyag ismeret, több éves szakmai tapasztalat, VCA vagy SCC oklevél, alap angol vagy német vagy holland nyelvtudás. Előnyt jelent ha a pályázó rendelkezik holland adószámmal (SOFI nr.) és jogosítvánnyal.

Amint látható, az elvárások teljesíthetők és nagyon sok olyan álláskínálat érhető el, amelyeknél több opcíót kínálnak a munkavállalók számára. Természetesen az erősebb szakmunkák esetében az erős szakmai tapasztalat nélkülözhetetlen és az idegennyelv ismerete.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megtartották Münchenben az első magyar építőipari hazatérő börzét

Megtartották csütörtök este Münchenben az első úgynevezett építőipari hazatérő börzét, amelyen új munkatársakat kereső magyar vállalkozások... Teljes cikk

Kivándorló ország lettünk

Még nem tartunk másfél milliónál, de sok százezernél már igen. Az elvándorlás ma az egyik legaggasztóbb társadalmi probléma. Magyarország... Teljes cikk

Sok magyar munkavállaló ingázik naponta Ausztria és Magyarország között

Negyvenezer magyar melós naponta kétszer lépi át az osztrák határt, mert Ausztriában az itthoni bérének a háromszorosát keresi meg - írja az Index. Teljes cikk