kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Erősítenék a szakmai szövetséget a coachok

Újjászerveződött a Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány, ebből az apropóból beszélgett dr. Hermánné Fogarassy Éva coach a frissen megválasztott kuratóriumi tagokkal, Dénes Gyopár gazdasági igazgatóval és Fazekas Márta tanácsadóval a szövetség céljairól, terveiről.

- Mi a fordulat oka és várható eredménye a közösségük vonatkozásában, mi a nagyközönség nyeresége ennek kapcsán?

- A Coachszövetség pártoló és tiszteletbeli tagsága ugrásszerűen felduzzadt 2011-re. Ez a coaching fokozott népszerűségét és az ebben tevékenykedők szakmai igényességét jelzi. Közösségünk erre a külső nyomásra is válaszolva egyre több feladatot vállal fel, ehhez igazodóan mind több és több programot valósít meg. A megnövekedett feladatokhoz összeszokott, kiváló szakmai kompetenciákkal és referenciákkal bíró csapattagokra van szükség, ezért frissítettük a szakmai csoportunkat, bővítettük a kuratóriumot, erősítettük meg a vezetést.

- Milyen célokat támogat a Coachszövetség?

- Az életen át tartó tanulás keretében egyre több coach szerzi meg és mélyíti a tudását akkreditált, gyakorlatorientált képzéseken. Ezt az igényt kívánja kielégíteni a Magyar Coachszövetség azáltal, hogy képzési programokat készített elő akkreditációra a life coaching, a business coaching és az interim menedzsment területére fókuszálva. Ezek az egyenként 120 órás, 12 képzési napon megvalósuló modulok már 2011. márciusától elérhetők.

Azokra a coachokra is gondoltunk, akik korábban részt vettek felkészítő programokon, esetleg külföldön folytattak tanulmányokat és ezúttal a tudásukat kívánják megmérettetni, egy aktív szakmai közösséghez szeretnének csatlakozni. Nekik fejlesztettük ki az coach akkreditációs vizsgát, ahol 3 minősítési fokozatra lehet jelentkezni.

- Képzéseken kívül egyéb programot is szerveznek?

- A szövetség egyre több szakmai és nyílt, bemutatkozó programon mutatja meg magát. A Nemzetközi Coaching Hét alkalmából 2011. február 11-én performance-jellegű előadást tartunk, ahol a vendégeinkkel közösen teremtjük meg a mindenkit magával ragadó coaching feelinget. Szintén az ünnepi hét keretében ezt megelőzően részt veszünk a 3. Magyarországi Coaching Konferencián előadóként és kerekasztal-résztvevőkként.

- A Coachszövetség melyik coaching-irányzatot támogatja?

- Ernyőszervezetként kívánunk működni, ezért továbbra is integratív szerep megtartására törekszünk. Bár a vezetőség több tagja az ontológiai coaching mellett köteleződött el, az ontológai coaching filozófiájából következően kifejezetten nyitottak vagyunk minden új információ, módszer, irányzat megismerésére és megmérettetésének támogatására. A cél: szakmai szövetség és érdekképviselet életre hívása. Kutatási eredmények szerint (Granovetter) ugyanis kapcsolathálónk szerkezete határozza meg azt, hogy mennyi erőforráshoz juthatunk. Az a társadalom, szervezet, szakmai csoport, amely híján van a gyenge kötéseknek, önkörükben forgolódó, zárt klikkekként, megújulni képtelen "hiánykultúrává", ebből adódóan a válságban még inkább sebezhetővé válik.

Egy olyan hatalmas gyűjtőportált kívánunk hamarosan létrehozni, ahol minden coaching-iskola képviselteti magát. Terveink szerint erre alkalmas online felületet biztosítunk mindenkinek, hogy részletesen kifejthessék az iskolájukra, a képviselt szakmai irányra vonatkozó jellegzetességeket, bemutassák az alkalmazott módszereket meghatározó elgondolásokat és technikákat. A portál célja nem szabályozni, de átláthatóvá tenni a hazai coaching piacot, a fogyasztók, a szolgáltatást igénybe vevők számára minden igényt kielégítő információs bázist biztosítani.

- Nem tartanak attól, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben ez a nyílt verseny bármiképpen hátráltatja majd az összefogást?

- Osztjuk Friedman azon elképzelését, mely szerint a gazdaság akkor működik jól, ha a piaci szereplők önkéntes együttműködésén kívül más nem szabályozza. A gazdasági ügyletek abban az esetben virágoznak, ha a piac ágenseinek önkéntes, oldalirányú (tehát feudalisztikus módon nem alá és fölé rendelt) együttműködésén, valamint az információk szabad áramlásán alapul. Egy egészségesen működő piac megakadályozza, hogy bárki egy másik személy szabadságát erőszakkal korlátozza abban, hogy azt gondolja és tegye a gazdaság logikai terében, amit ésszerűnek, önmaga számára vonzó alternatívának lát. Ahhoz hasonlóan, ahogy a fogyasztókat más eladók jelenléte védi az eladók önkényétől, az eladókat a fogyatók zsarnokságától a többi szabad fogyasztó piaci aktivitása óvja.

A piac működését szabályozó bármiféle változás akkor tekinthető racionálisnak, ha a szereplők nagyobb biztonságát eredményezi: azaz kiterjedtebb versenyt hoz a vásárlók kegyeiért, akik a pénzükkel szavaznak.

Szükségesnek tartom tehát a szakmai szövetségek, egyesületek, alapítványok működését, amelyek ernyőszervezetként (és nem valamiféle kvázifeudalisztikus szisztémaként) érdekképviseletet, továbbképzést, minősítési rendszert, stb. biztosítanak a képzők, oktatók részére. Az információs társadalomban csak a folytonos változás állandó. Aki ma vagy, az holnap már nem lehetsz, egyik identitás-variánst követi a másik. Olyan tudásra van szükség, amely eszközként szolgál (a jelen hallgatólagos tudásában már benne rejlő) jövőbeli tudás létrehozására. Olyan kompetenciák birtokába kell jutni ugyanis, amely képessé tesz annak előrejelzésére, hogy milyen új tudásra lesz szükség. Fő feladat a tervszerű innovációra használható tudás áramoltatására való képesség kifejlesztése.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk