Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 8 éve

Erősítenék a szakmai szövetséget a coachok

- Mi a fordulat oka és várható eredménye a közösségük vonatkozásában, mi a nagyközönség nyeresége ennek kapcsán?

- A Coachszövetség pártoló és tiszteletbeli tagsága ugrásszerűen felduzzadt 2011-re. Ez a coaching fokozott népszerűségét és az ebben tevékenykedők szakmai igényességét jelzi. Közösségünk erre a külső nyomásra is válaszolva egyre több feladatot vállal fel, ehhez igazodóan mind több és több programot valósít meg. A megnövekedett feladatokhoz összeszokott, kiváló szakmai kompetenciákkal és referenciákkal bíró csapattagokra van szükség, ezért frissítettük a szakmai csoportunkat, bővítettük a kuratóriumot, erősítettük meg a vezetést.

- Milyen célokat támogat a Coachszövetség?

- Az életen át tartó tanulás keretében egyre több coach szerzi meg és mélyíti a tudását akkreditált, gyakorlatorientált képzéseken. Ezt az igényt kívánja kielégíteni a Magyar Coachszövetség azáltal, hogy képzési programokat készített elő akkreditációra a life coaching, a business coaching és az interim menedzsment területére fókuszálva. Ezek az egyenként 120 órás, 12 képzési napon megvalósuló modulok már 2011. márciusától elérhetők.

Azokra a coachokra is gondoltunk, akik korábban részt vettek felkészítő programokon, esetleg külföldön folytattak tanulmányokat és ezúttal a tudásukat kívánják megmérettetni, egy aktív szakmai közösséghez szeretnének csatlakozni. Nekik fejlesztettük ki az coach akkreditációs vizsgát, ahol 3 minősítési fokozatra lehet jelentkezni.

- Képzéseken kívül egyéb programot is szerveznek?

- A szövetség egyre több szakmai és nyílt, bemutatkozó programon mutatja meg magát. A Nemzetközi Coaching Hét alkalmából 2011. február 11-én performance-jellegű előadást tartunk, ahol a vendégeinkkel közösen teremtjük meg a mindenkit magával ragadó coaching feelinget. Szintén az ünnepi hét keretében ezt megelőzően részt veszünk a 3. Magyarországi Coaching Konferencián előadóként és kerekasztal-résztvevőkként.

- A Coachszövetség melyik coaching-irányzatot támogatja?

- Ernyőszervezetként kívánunk működni, ezért továbbra is integratív szerep megtartására törekszünk. Bár a vezetőség több tagja az ontológiai coaching mellett köteleződött el, az ontológai coaching filozófiájából következően kifejezetten nyitottak vagyunk minden új információ, módszer, irányzat megismerésére és megmérettetésének támogatására. A cél: szakmai szövetség és érdekképviselet életre hívása. Kutatási eredmények szerint (Granovetter) ugyanis kapcsolathálónk szerkezete határozza meg azt, hogy mennyi erőforráshoz juthatunk. Az a társadalom, szervezet, szakmai csoport, amely híján van a gyenge kötéseknek, önkörükben forgolódó, zárt klikkekként, megújulni képtelen "hiánykultúrává", ebből adódóan a válságban még inkább sebezhetővé válik.

Egy olyan hatalmas gyűjtőportált kívánunk hamarosan létrehozni, ahol minden coaching-iskola képviselteti magát. Terveink szerint erre alkalmas online felületet biztosítunk mindenkinek, hogy részletesen kifejthessék az iskolájukra, a képviselt szakmai irányra vonatkozó jellegzetességeket, bemutassák az alkalmazott módszereket meghatározó elgondolásokat és technikákat. A portál célja nem szabályozni, de átláthatóvá tenni a hazai coaching piacot, a fogyasztók, a szolgáltatást igénybe vevők számára minden igényt kielégítő információs bázist biztosítani.

- Nem tartanak attól, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben ez a nyílt verseny bármiképpen hátráltatja majd az összefogást?

- Osztjuk Friedman azon elképzelését, mely szerint a gazdaság akkor működik jól, ha a piaci szereplők önkéntes együttműködésén kívül más nem szabályozza. A gazdasági ügyletek abban az esetben virágoznak, ha a piac ágenseinek önkéntes, oldalirányú (tehát feudalisztikus módon nem alá és fölé rendelt) együttműködésén, valamint az információk szabad áramlásán alapul. Egy egészségesen működő piac megakadályozza, hogy bárki egy másik személy szabadságát erőszakkal korlátozza abban, hogy azt gondolja és tegye a gazdaság logikai terében, amit ésszerűnek, önmaga számára vonzó alternatívának lát. Ahhoz hasonlóan, ahogy a fogyasztókat más eladók jelenléte védi az eladók önkényétől, az eladókat a fogyatók zsarnokságától a többi szabad fogyasztó piaci aktivitása óvja.

A piac működését szabályozó bármiféle változás akkor tekinthető racionálisnak, ha a szereplők nagyobb biztonságát eredményezi: azaz kiterjedtebb versenyt hoz a vásárlók kegyeiért, akik a pénzükkel szavaznak.

Szükségesnek tartom tehát a szakmai szövetségek, egyesületek, alapítványok működését, amelyek ernyőszervezetként (és nem valamiféle kvázifeudalisztikus szisztémaként) érdekképviseletet, továbbképzést, minősítési rendszert, stb. biztosítanak a képzők, oktatók részére. Az információs társadalomban csak a folytonos változás állandó. Aki ma vagy, az holnap már nem lehetsz, egyik identitás-variánst követi a másik. Olyan tudásra van szükség, amely eszközként szolgál (a jelen hallgatólagos tudásában már benne rejlő) jövőbeli tudás létrehozására. Olyan kompetenciák birtokába kell jutni ugyanis, amely képessé tesz annak előrejelzésére, hogy milyen új tudásra lesz szükség. Fő feladat a tervszerű innovációra használható tudás áramoltatására való képesség kifejlesztése.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A MÁV-Start vezérigazgatója is távozik

Felmentették tisztségéből Csépke Andrást, a MÁV-Start Zrt vezérigazgatóját. Az Index úgy értesült, hogy az új vezérigazgató Kerékgyártó... Teljes cikk

A kecskeméti Mercedes egykori vezetője távozik a Daimlertől

Frank Klein búcsút int a luxusautó gyártónak, nyártól a Magna Steyr igazgatóságába igazol. Nyugdíjba vonul Karl-Friedrich Stracke, aki korábban az... Teljes cikk

Rabszolgaként dolgoztatja az észak-koreaiakat Kim Dzsong-un

Jogvédők és észak-koreai menekültek szerint az észak-koreaiakat nem érdekli már a párttagság, vagy a kitüntetések. Tudják, hogy üzleteléssel... Teljes cikk

Gerald Grace az Invitech új vezérigazgatója

Az Invitech bejelenti, hogy a mai naptól Gerald Grace tölti be a társaság vezérigazgatói pozícióját. Gerald a cégvezetői poszton David Blunck-ot... Teljes cikk

Traktorokkal vonulnak az utcákra a szlovák gazdák

Az országos tiltakozási akción azt szeretnék elérni, hogy hívjanak össze egy parlamenti ülést, amelynek egyedüli témája a szlovák mezőgazdaság... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár