Megjelent: 5 hónapja

Értékesítési csapatok mentális egészsége 2022-ben

A covid, a háború, a gazdasági válság és az ebből következő áremelkedés negatív hatásait mindenki saját bőrén érzi és megküzdési stratégiájának, tudatossági szintjének és önismeretének megfelelően próbálja kezelni a helyzetet. Munkavállalói szinten még nagyobb teher hárul azokra, akik emberekkel állnak kapcsolatban, legyen az vezető vagy az értékesítésben dolgozók.

áluk hatványozottabban érzékelhető ez a feszült helyzet, mert nem csak a saját, de a velük nap mint nap kapcsolatban álló beosztottak és ügyfelek hangulatingadozásait, feszültségeit, frusztrációit is kezelniük kell, sokszor úgy, hogy ehhez nem rendelkeznek kellő háttértudással a mentális egészségük fenntartásával kapcsolatban. 

A szakirodalom szerint a hosszabb időn keresztül, tartósan fennálló stresszállapot, vagyis a kiégés is azokat fenyegeti jobban, akik folyamatosan emberekkel állnak kapcsolatban, a problémáik megoldásában nyújtanak támogatást. 

Kezdetben ez a segítő szakmákban dolgozókat érintette leginkább, de ma már az élet más területein is megjelenik.

Munkahelyi mentálhigiénés szakemberként és értékesítési tanácsadóként partnereimnél látom, hogy egy nagyon jól teljesítő értékesítőt is komoly kihívások elé állít a mostani helyzet. A jó értékesítő, kiváló kapcsolatteremtő képességgel rendelkezik, empatikus, nagyon jó problémamegoldó, de amikor az árak folyamatosan emelkednek, alapanyag hiány miatt gyártási problémák merülnek fel, a keresletet nem tudjuk kielégíteni, mert nem tudjuk megmondani mikor fog beérkezni a termék és azt sem, hogy milyen áron fogjuk tudni majd eladni, az nagyfokú bizonytalanságot teremt. Ilyet tapasztalunk most például a gépjárműiparban, de egyre inkább begyűrűzni látszik más iparágakba is. Ezt a helyzetet nagyon nehéz egy tapasztalt értékesítési kollégának is a partnerei felé kommunikálni, a jó kapcsolatot fenntartani, majd sikeres üzletet kötni. 

Empátia és érzelmi intelligencia

Másik aspektus, amikor a jelen helyzet lelkileg mozgat be bennünket, a belső bizonytalanságunkat, a változástól való félelmünket szólítja meg, melyet szintén nehezen tudunk kezelni.

A vezetők sokszor tehetetlenül állnak az értékesítési csapat motiválatlansága és a helyzetből fakadó ellenséges magatartással szemben. 
Ilyenkor a dolgok mögé érdemes nézni, és kellő érzelmi intelligenciával felismerni, milyen szükségletek és valós érzések húzódnak meg az ellenséges viselkedések mögött.

Lehetnek az értékesítési kollégának magánéleti, anyagi és egészségügyi problémái, vagy éppen életközépi válságba került, amit nehezen oszt meg a főnökével. A helyzet kapcsán elbizonytalanodhat, megkérdőjelezve érzheti képességeit, ezáltal hiteltelennek, megbízhatatlannak gondolja magát az ügyfelekkel szemben is, mely negatívan hat az önbecsülésére és önértékelésére, amiről szintén nehezen beszélünk munkahelyi környezetben.

Az ügyfelek oldaláról is hasonló a helyzet, amig a problémáikkal vannak elfoglalva és nem találnak megértésre vagy meghallgatásra, addig nehezen tudják befogadni az új lehetőségeket, ajánlatokat a cégek részéről. Tapasztalt értékesítő kollégák, mindig megpróbálnak empátiával közelíteni az ügyfél felé, felismerik a problémáit, szükségleteit és lehetőség szerint megoldást kínálnak azokra. A jelen helyzet rugalmatlansága és kiszámíthatatlansága limitálja a lehetőségek eszköztárát.

Egészségfejlesztés és soft skillek

Hosszabb távon olyan feltételek mellet dolgozni, amikor irreálisak az elvárások a vezetés és az ügyfelek részéről, hiányzik az empatikus vezetői hozzáállás, a nyílt, asszertív kommunikáció a cégen belül, széthúzáshoz, alulteljesítéshez, betegszabadságok számának növekedéséhez és fluktuációhoz vezethet.

Fontos, tudatosítani mindenkiben, hogy a cégen belül egy hajóban evezünk, nagyon sok olyan külső tényező van a jelen helyzetben amire nincs ráhatásunk, ezeket az egyén szintjén érzelmileg meg kell tanulnunk kezelni. Amire pedig van ráhatásunk ott a problémamegoldás módszertanát érdemes alkalmazni. 

Nyíltan, empatikusan, megértő „emberként” kell kommunikálnunk egymással, a lehetőségekhez képest kihozni a helyzetből a maximumot és ápolni az emberi kapcsolatainkat. Ezek sokszor triviálisnak tűnnek, de a tapasztalat mégsem ezt mutatja.

Segíteni, támogatni kell a kollégákat, felkarolni azokat is, akik nem tudnak segítséget kérni és sokszor pont az ellenkezőjét mutatják, például ellenségesen viselkednek miközben mélyen belül támogatásra szorulnak, de ezt nem tudják megfelelően kifejezni, vagy éppen ellenkezőleg, nem tudnak nemet mondani, meghúzni a saját határaikat, ezáltal túlterhelté válnak és ez okoz stresszt náluk.

Mindezekből látszik, hogy a mentális egészségfejlesztés és a különböző soft skill-ek fejlesztésére még nagyobb hangsúlyt érdemes helyezni a cégek részéről a jelen helyzetben. Beláthatjuk, hogy a korábban jól teljesítő értékesítési kollégák nem elfelejtették az értékesítési technikákat, hanem nehezen tudják kezelni a megváltozott helyzetet. Abban kell segítenünk, hogy az önismeretük, a megküzdési stratégiájuk, a rugalmas ellenálló képeségük fejlesztésével felismerjék erőforrásaikat és mozgósítani tudják azokat, ezáltal jobban kezelhetik a kihívásokat, így továbbra is motiváltak maradnak, mely pozitívan hat a cég eredményeire is.

Laczkó Erika - arthelpsyou

Munkahelyi mentálhigiénés szakember, kompetenciafejlesztő tréner, értékesítési tanácsadó

  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Még mindig nem az 50 az új 30: jelen van az életkor alapú előítélet az álláspiacon

Az életkor alapú előítélet – az úgy nevezett ageism - különösen a középkorú munkavállalókat sújtja. A nyugdíjasok foglalkoztatását az... Teljes cikk

Száz cég utasította el, de miután kiállt egy táblával az utcára, a JPMorgan egyik igazgatója is megkereste

Mohammad Arham Shahzadot üzleti menedzsment diplomájával a zsebében 95 cég utasította el. Amikor azonban kiállt az utcára egy táblával London... Teljes cikk

Az érzelmileg intelligens munkavégzés ereje

A vezetők manapság - a Covid óta fokozottan - az érzelmi intelligenciát, más néven EQ-t keresik. A magas szintű érzelmi öntudattal és... Teljes cikk