Megjelent: 7 éve

Érvek a zöld irodaházak mellett

A World Green Building Council átfogó felmérést készített a zöldiroda-fejlesztésekről. A tanulmány a zöld épületek költségeit, megtérülését és hozzáadott értékeit vizsgálja, miközben feltárja azokat a hatásokat is, amelyeket a zöld épületek okoznak a tágabb makrokörnyezetükre, számol be az iroda.hu.

Mi is többször írtunk már arról, hogy miért is előnyös a zöld iroda kialakítása és hogyan kaphat egy vállalat Zöld Iroda Minősítést.

Az utóbbi években egyre több tanulmány, felmérés született a zöld épületekre vonatkozóan, a World Green Building Council tanulmánya az első kísérlet arra, hogy átfogóan és globálisan szintetizálja az eddig dokumentált és összesített anyagokat, eredményeket, statisztikákat.

Az első zöld épületek az energiahatékonyság és a forrás-megtakarítások felmerülő igényeire született válaszreakciók voltak. Azóta azonban eltelt némi idő, és a szakemberek felismerték, hogy ezek a házak nem csak az energia-megtakarítás miatt előnyösek, hanem hatékonysági, egészségtudatossági szempontból is. Vagyis nem csak a rossz levegő, a szegényes belső környezet vagy a vízfogyasztás határozza meg az igényeket, hanem az épített környezetre, a lokális társadalmi viszonyokra gyakorolt hatásait is átfogóan kell szemlélnünk.

A kutatás tehát több szempont köré csoportosult. Az első szempontot jelentik a tervezési-építési költségek, amelyek azt mutatják, hogy a zöld épületek nem szükségszerűen kerülnek többe, mint konvencionális társaik. Különösen akkor nem, ha a költségstratégiák, a projektmenedzsment és a környezetvédelmi stratégiák egyetlen fejlesztési projektbe integrálódnak a kezdetektől fogva. Bár valóban felmerülhetnek járulékos költségek a zöld épületekkel kapcsolatban, ezek azonban nem képviselnek akkora volument, mint amekkorát jeleznek az építőipar egyes szakemberei, akik néha egyéb érdekek miatt másként számolhatnak.

A befektetők és a bérlők számára egyre értékesebbek tehát a zöld épületek, amelyek környezeti és társadalmi hatása jelentős az épített környezetre és az ott élő helyi közösségekre, ezeknek a házaknak a magasabb fenntarthatósági értékei pedig növelik a piacképességüket.

A zöld épületek pénzt takarítanak meg a csökkentett energiafelhasználás és vízfogyasztás terén, és hosszú távon is alacsonyabb működési és fenntartási költségekkel számolhatnak. A zöld épületekben jelentkező energiaköltségek egy ésszerű perióduson belül behozzák a tervezés és építés során esetlegesen felmerülő többletköltségeket.

A felmérések azt is mutatják, hogy a zöld épületek hozzáadott értékei és a belső környezet igényessége növeli a dolgozók produktivitását, valamint jobban megőrzi az egészséget és a komfortosság-érzetet, amely végső soron az adott cég profitját és üzleti előmenetelét növeli. E hatások ellenére, a tervezéskor és építéskor nem prioritás a belső környezet minősége, hanem a pénzügyi döntéshozók mérlegelési jogkörébe tartozik. Pedig a szakmai anyagok is mutatják, hogy egyre nagyobb igény van arra, hogy a belsőépítészeti környezetbe többet invesztáljanak, vagyis már nem csak a megtakarítás elve érvényesül, hanem előtérbe kerülnek a komfortigények is. A zöld irodaházak evolúciója tehát töretlen.

iroda.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így készüljön a cég a járványokra - koronavírus, influenza

Influenzajárvány van, terjed koronavírus, utóbbi szerencsére Magyarországon egyelőre nincs jelen. A vállalatok is elővigyázatossági lépések... Teljes cikk

Designirodáktól az agilis irodaterekig - megvannak Az Év Irodája verseny shortlistesei

Hosszú út vezetett a designirodák koncepciójától a második otthont nyújtó terekig, majd az agilis irodákig. Egy évtized alatt a munkakultúra... Teljes cikk

A karrierváltás okai között vezet a kiégés, a nőknél pedig a pénz

A kutatásból kiderül, hogy a fiatalabb korosztályt is éppúgy fenyegeti a kiégés, mint az idősebbeket. Teljes cikk