Megjelent: 8 éve

Érvek a zöld irodaházak mellett

A World Green Building Council átfogó felmérést készített a zöldiroda-fejlesztésekről. A tanulmány a zöld épületek költségeit, megtérülését és hozzáadott értékeit vizsgálja, miközben feltárja azokat a hatásokat is, amelyeket a zöld épületek okoznak a tágabb makrokörnyezetükre, számol be az iroda.hu.

Mi is többször írtunk már arról, hogy miért is előnyös a zöld iroda kialakítása és hogyan kaphat egy vállalat Zöld Iroda Minősítést.

Az utóbbi években egyre több tanulmány, felmérés született a zöld épületekre vonatkozóan, a World Green Building Council tanulmánya az első kísérlet arra, hogy átfogóan és globálisan szintetizálja az eddig dokumentált és összesített anyagokat, eredményeket, statisztikákat.

Az első zöld épületek az energiahatékonyság és a forrás-megtakarítások felmerülő igényeire született válaszreakciók voltak. Azóta azonban eltelt némi idő, és a szakemberek felismerték, hogy ezek a házak nem csak az energia-megtakarítás miatt előnyösek, hanem hatékonysági, egészségtudatossági szempontból is. Vagyis nem csak a rossz levegő, a szegényes belső környezet vagy a vízfogyasztás határozza meg az igényeket, hanem az épített környezetre, a lokális társadalmi viszonyokra gyakorolt hatásait is átfogóan kell szemlélnünk.

A kutatás tehát több szempont köré csoportosult. Az első szempontot jelentik a tervezési-építési költségek, amelyek azt mutatják, hogy a zöld épületek nem szükségszerűen kerülnek többe, mint konvencionális társaik. Különösen akkor nem, ha a költségstratégiák, a projektmenedzsment és a környezetvédelmi stratégiák egyetlen fejlesztési projektbe integrálódnak a kezdetektől fogva. Bár valóban felmerülhetnek járulékos költségek a zöld épületekkel kapcsolatban, ezek azonban nem képviselnek akkora volument, mint amekkorát jeleznek az építőipar egyes szakemberei, akik néha egyéb érdekek miatt másként számolhatnak.

A befektetők és a bérlők számára egyre értékesebbek tehát a zöld épületek, amelyek környezeti és társadalmi hatása jelentős az épített környezetre és az ott élő helyi közösségekre, ezeknek a házaknak a magasabb fenntarthatósági értékei pedig növelik a piacképességüket.

A zöld épületek pénzt takarítanak meg a csökkentett energiafelhasználás és vízfogyasztás terén, és hosszú távon is alacsonyabb működési és fenntartási költségekkel számolhatnak. A zöld épületekben jelentkező energiaköltségek egy ésszerű perióduson belül behozzák a tervezés és építés során esetlegesen felmerülő többletköltségeket.

A felmérések azt is mutatják, hogy a zöld épületek hozzáadott értékei és a belső környezet igényessége növeli a dolgozók produktivitását, valamint jobban megőrzi az egészséget és a komfortosság-érzetet, amely végső soron az adott cég profitját és üzleti előmenetelét növeli. E hatások ellenére, a tervezéskor és építéskor nem prioritás a belső környezet minősége, hanem a pénzügyi döntéshozók mérlegelési jogkörébe tartozik. Pedig a szakmai anyagok is mutatják, hogy egyre nagyobb igény van arra, hogy a belsőépítészeti környezetbe többet invesztáljanak, vagyis már nem csak a megtakarítás elve érvényesül, hanem előtérbe kerülnek a komfortigények is. A zöld irodaházak evolúciója tehát töretlen.

iroda.hu
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A pályakezdők számára a kellemes munkahelyi légkör a legfontosabb

A kérdőív kitöltőinek jelentős része el tudja képzelni, hogy 5 évnél tovább dolgozik egy munkahelyen. Teljes cikk

Nem a járvány, hanem a pénzhiány tartja vissza a magyarokat a nyaralástól

A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négyéjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb... Teljes cikk

A humán élmény mindent visz - a munka világa a Covid után

A pandémiás helyzet az utolsó jel volt a vállalatoknak, hogy itt az idő a digitalizációra. A HR szerepe felértékelődött, stratégiaivá vált, a... Teljes cikk