Megjelent: 9 éve

Év végi hajrá: melyek a legstresszesebb munkakörök?

Fokozott megterhelést jelent a munkavállalóknak az év végi hajrá és a karácsonyi vásárlási láz. Az egészségügyben, az oktatásban, az ügyfélszolgálatokon és a kereskedelemben dolgozókat éri a legnagyobb stressz. A munkáltató törvényi kötelessége a stressz kezelése.

Az év utolsó hónapja a legtöbb foglalkoztatási ágazatban kiemelt pszichoszociális kockázatot jelent a munkavállalók, ezen belül is elsősorban a családos nők számára. Egy friss brit munkavédelmi felmérés szerint az egészségügy, a szociális és oktatási szféra alkalmazottjai, az adminisztratív és az ügyfélszolgálati területeken, valamint a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozók a leginkább kitettek a kóros mértékű munkahelyi stressz hatásainak. A téli betegségek, a balesetek számának növekedése, az év végi céges zárások, a szoros határidők és az elvárt kiemelkedő kereskedelmi forgalom fokozott terheléssel és munkahelyi stresszel járnak ezen ágazatok egyébként is leterhelt munkavállalói számára. Éppen ezért decemberben kiemelt fontossággal bír a munkahelyi stressz megfelelő kezelése, ami a munkáltató feladata, és amelynek tudatosítása érdekében az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) kétéves figyelemfelkeltő kampányt folytat - olvasható a HR Portálnak eljuttatott szakmai anyagban.


Hajtós év vége, stresszes december



A stressz szervezetünk általános védekezési reakciója, izgalmi-éberségi és motivációs állapota, amely összefügg tevékenységünk jellegével. A kismértékű, pozitív stressz (eustressz) kifejezetten előnyös, hiszen növeli a teljesítőképességünket, jobb eredmények elérésére ösztönözve segít a vészhelyzetek és a problémák megoldásában.A negatív stressz (distressz) ugyanakkor igen romboló és hosszú távon jelentős egészségi és pszichoszociális rizikófaktor. A tartós negatív stressz az életesemények, a konfliktusok és az egyéni adottságok miatt már olyan feszültséget okoz, amelyben a lelki folyamatok mentális károsító hatásai kerülnek az előtérbe.
Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) egy korábbi vizsgálata szerint hazánkban a munkavállalók 51 százaléka véli úgy, hogy munkahelyén általános a stressz, amely a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős és szakértői becslések szerint évente mintegy 440 milliárd forintnyi gazdasági kárt okoz.

Fokozottan aktuális ez a probléma az év utolsó hónapjában, amikor a munkahelyi stressz általános okai, úgy, mint a szakképzettségnek nem megfelelő munkakör, a túlzott elvárások, a nem megfelelő munkafeltételek, és a személyi konfliktusok mellett fokozott mértékű leterheltséget okoz a karácsonyi vásárlási láz által kiváltott megnövekedett munkaterhelés, az évzárás és az ezzel járó szoros határidők tömkelege.

Az Egyesült Királyság Munkavédelmi Hivatala által 2014-ben publikált "Stressz és pszichoszociális rendellenességek" c. felmérés szerint az alábbi foglalkoztatási területek bizonyultak a legstresszesebbnek:

- A munkahelyi stressz leginkább az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozókat érinti. A téli és az ünnepi időszak alatt jóval több baleset történik, mint az év más hónapjaiban, ezért az orvosoknak, a nővéreknek, a szociális munkásoknak, az ápolóknak és az idősgondozóknak decemberben jelentős munkaterhelés-növekedéssel kell megbirkózniuk, amely kiemelkedő pszichés terheléssel jár.

- Hasonló problémáktól szenvednek az oktatásban dolgozók is. Az általános iskoláktól a középiskolákon át az egyetemekig a december mindig a félév közeledtét jelenti. Dolgozatok, feleltetések, vizsgák, értekezletek és beszámolók érik egymást, ami nem csak a diákok, de az oktatók számára is igen stresszes időszak.

- Nincsenek jobb helyzetben az adminisztratív vagy ügyfélszolgálati feladatokat ellátó munkavállalók sem. Az év végi céges zárásoknak elszámolásoknak, nagyobb volumenű kiszállításoknak és teljesítéseknek köszönhetően ilyenkor szinte menetrendszerű túlórázásokra kényszerülnek az ezeken a területeken dolgozók. Ezzel párhuzamosan a pihenőidő csökkenése automatikusan magasabb stressz szintet eredményez.

- A karácsonyi és szilveszteri időszak a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozók számára is nagyon megterhelő. A megnövekedett forgalom, a meghosszabbított nyitva tartások, a türelmetlenebb vevők és ügyfelek okozta feszültségek igen nagy fizikai és pszichés terhelést rónak az értékesítésben dolgozó munkavállalókra.

- Nem meglepő módon a munkahelyi stressz legjobban a nőket viseli meg, hiszen a legnagyobb arányban ők dolgoznak egészségügyi területen, a szociális-gondozó szakmákban, az oktatásban, a kereskedelemben és az adminisztratív területeken. Éppen ezért decemberben különösen aktuális és fontos kérdés a munkahelyi negatív stressz megfelelő kezelése, mert a nőknek e nem kívánatos jelenség mellett az ünnepi családi készülődés feladataival is meg kell birkózniuk - mondta Balogh Katalin, az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontjának vezetője.

- A munkahelyi stressz jellemző módon a nagyobb, 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál érzékelhető leginkább, de a mikro- és kisvállalatok esetében is gyakori probléma - mondta Dr. Bakos József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság főigazgató-helyettese. - A munkavállalók biztonsága és a stressz megfelelő kezelése nemcsak a munkáltató törvényi kötelessége, de egyben alapvető érdeke is, különösen a munka világában legforgalmasabb időszaknak számító decemberi időszakban - tette a szakember.


Egyszerű stresszkezelési tippek



Munkaadóknak: a stresszt okozó fizikai körülmények (például zaj, túl meleg vagy túl hideg, esetleg túlzsúfolt helyiségek, levegőtlenség) csökkentése vagy megszüntetése; gyakori, rövid pihenők bevezetése; relaxációs helyiség kialakítása; sportolási lehetőség biztosítása; hatékonyabb munkaszervezés; rugalmasabb munkabeosztás; a feladatkörök és a felelősség arányosabb felosztása.

Munkavállalóknak: a feladatok és a felelősség megosztása a munkahelyen és a családban is; a napi teendők áttekintése és rangsorolása; fontossági sorrend felállítása (a nap elején végezzük el a legsürgősebb feladatokat); hatékonyabb időbeosztás kialakítása; gyakori, rövid szünetek beiktatása; rövid séták a friss levegőn. Ne akarjunk mindent egy nap alatt megoldani, és szánjunk időt kikapcsolódásra is!

A munkahely stressz kezelése megtérülő befektetés


Magyarországon több mint 4 millió munkavállaló van. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség által megkérdezett dolgozók 51 százaléka rendszeresen és gyakran találkozik stresszel a munkahelyén, miközben 10-ből 4 munkavállaló úgy véli, hogy ezt a problémát és a vele járó pszichoszociális kockázatokat nem megfelelően kezeli munkaadója.

Éppen ezért a munkáltatóknak kiemelt figyelmet kellene fordítaniuk a munkahelyi stressz enyhítésére, már csak gazdasági megfontolásokból is. Az EU-OSHA honlapján elérhető adatok szerint, minden, az egészség megőrzésébe befektetett 1 euró akár 3 - 5 eurós megtérülést eredményez, csak a hiányzásokhoz kapcsolódó költségek csökkenése miatt. Ennek az eredménynek az eléréséhez azonban magas szakmai színvonalon kidolgozott és megfelelő módon bevezetett egészségfejlesztő programokra van szükség a munkahelyeken.


Figyelemfelhívással a stressz ellen



A negatív tendenciák ellensúlyozása érdekében az Ügynökség kétéves kampányt indított "Egészséges Munkahelyek - Kezeljük a stresszt!" címmel, amely az EU 28 tagállamában, így Magyarországon is a vállalatoknak kíván módszertani segítséget nyújtani a megfelelő stresszkezelési gyakorlatok kialakításában - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott anyagban.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) a kampány részeként egy elektronikus útmutatót dolgozott ki annak érdekében, hogy segítse a munkaadókat a munkahelyi stressz felismerésében és kezelésében. Az E-útmutató a stressz és a pszichoszociális kockázatok kezeléséhez angol nyelven érhető el itt.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk

A munkaköri alkalmassági vizsgálatról: a hiányának is hosszú lehet az árnyéka

Csak akkor vizsgálná orvos a munkakörre való alkalmasságot, ha ezt jogszabály írná elő, illetve, ha a munkáltató erről így döntene – erről... Teljes cikk