Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 éve

Év végi hajrá: melyek a legstresszesebb munkakörök?

Az év utolsó hónapja a legtöbb foglalkoztatási ágazatban kiemelt pszichoszociális kockázatot jelent a munkavállalók, ezen belül is elsősorban a családos nők számára. Egy friss brit munkavédelmi felmérés szerint az egészségügy, a szociális és oktatási szféra alkalmazottjai, az adminisztratív és az ügyfélszolgálati területeken, valamint a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozók a leginkább kitettek a kóros mértékű munkahelyi stressz hatásainak. A téli betegségek, a balesetek számának növekedése, az év végi céges zárások, a szoros határidők és az elvárt kiemelkedő kereskedelmi forgalom fokozott terheléssel és munkahelyi stresszel járnak ezen ágazatok egyébként is leterhelt munkavállalói számára. Éppen ezért decemberben kiemelt fontossággal bír a munkahelyi stressz megfelelő kezelése, ami a munkáltató feladata, és amelynek tudatosítása érdekében az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) kétéves figyelemfelkeltő kampányt folytat - olvasható a HR Portálnak eljuttatott szakmai anyagban.

Hajtós év vége, stresszes december

A stressz szervezetünk általános védekezési reakciója, izgalmi-éberségi és motivációs állapota, amely összefügg tevékenységünk jellegével. A kismértékű, pozitív stressz (eustressz) kifejezetten előnyös, hiszen növeli a teljesítőképességünket, jobb eredmények elérésére ösztönözve segít a vészhelyzetek és a problémák megoldásában.A negatív stressz (distressz) ugyanakkor igen romboló és hosszú távon jelentős egészségi és pszichoszociális rizikófaktor. A tartós negatív stressz az életesemények, a konfliktusok és az egyéni adottságok miatt már olyan feszültséget okoz, amelyben a lelki folyamatok mentális károsító hatásai kerülnek az előtérbe.
Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) egy korábbi vizsgálata szerint hazánkban a munkavállalók 51 százaléka véli úgy, hogy munkahelyén általános a stressz, amely a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős és szakértői becslések szerint évente mintegy 440 milliárd forintnyi gazdasági kárt okoz.

Fokozottan aktuális ez a probléma az év utolsó hónapjában, amikor a munkahelyi stressz általános okai, úgy, mint a szakképzettségnek nem megfelelő munkakör, a túlzott elvárások, a nem megfelelő munkafeltételek, és a személyi konfliktusok mellett fokozott mértékű leterheltséget okoz a karácsonyi vásárlási láz által kiváltott megnövekedett munkaterhelés, az évzárás és az ezzel járó szoros határidők tömkelege.

Az Egyesült Királyság Munkavédelmi Hivatala által 2014-ben publikált "Stressz és pszichoszociális rendellenességek" c. felmérés szerint az alábbi foglalkoztatási területek bizonyultak a legstresszesebbnek:

- A munkahelyi stressz leginkább az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozókat érinti. A téli és az ünnepi időszak alatt jóval több baleset történik, mint az év más hónapjaiban, ezért az orvosoknak, a nővéreknek, a szociális munkásoknak, az ápolóknak és az idősgondozóknak decemberben jelentős munkaterhelés-növekedéssel kell megbirkózniuk, amely kiemelkedő pszichés terheléssel jár.

- Hasonló problémáktól szenvednek az oktatásban dolgozók is. Az általános iskoláktól a középiskolákon át az egyetemekig a december mindig a félév közeledtét jelenti. Dolgozatok, feleltetések, vizsgák, értekezletek és beszámolók érik egymást, ami nem csak a diákok, de az oktatók számára is igen stresszes időszak.

- Nincsenek jobb helyzetben az adminisztratív vagy ügyfélszolgálati feladatokat ellátó munkavállalók sem. Az év végi céges zárásoknak elszámolásoknak, nagyobb volumenű kiszállításoknak és teljesítéseknek köszönhetően ilyenkor szinte menetrendszerű túlórázásokra kényszerülnek az ezeken a területeken dolgozók. Ezzel párhuzamosan a pihenőidő csökkenése automatikusan magasabb stressz szintet eredményez.

- A karácsonyi és szilveszteri időszak a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozók számára is nagyon megterhelő. A megnövekedett forgalom, a meghosszabbított nyitva tartások, a türelmetlenebb vevők és ügyfelek okozta feszültségek igen nagy fizikai és pszichés terhelést rónak az értékesítésben dolgozó munkavállalókra.

- Nem meglepő módon a munkahelyi stressz legjobban a nőket viseli meg, hiszen a legnagyobb arányban ők dolgoznak egészségügyi területen, a szociális-gondozó szakmákban, az oktatásban, a kereskedelemben és az adminisztratív területeken. Éppen ezért decemberben különösen aktuális és fontos kérdés a munkahelyi negatív stressz megfelelő kezelése, mert a nőknek e nem kívánatos jelenség mellett az ünnepi családi készülődés feladataival is meg kell birkózniuk - mondta Balogh Katalin, az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontjának vezetője.

- A munkahelyi stressz jellemző módon a nagyobb, 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál érzékelhető leginkább, de a mikro- és kisvállalatok esetében is gyakori probléma - mondta Dr. Bakos József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság főigazgató-helyettese. - A munkavállalók biztonsága és a stressz megfelelő kezelése nemcsak a munkáltató törvényi kötelessége, de egyben alapvető érdeke is, különösen a munka világában legforgalmasabb időszaknak számító decemberi időszakban - tette a szakember.

Egyszerű stresszkezelési tippek

Munkaadóknak: a stresszt okozó fizikai körülmények (például zaj, túl meleg vagy túl hideg, esetleg túlzsúfolt helyiségek, levegőtlenség) csökkentése vagy megszüntetése; gyakori, rövid pihenők bevezetése; relaxációs helyiség kialakítása; sportolási lehetőség biztosítása; hatékonyabb munkaszervezés; rugalmasabb munkabeosztás; a feladatkörök és a felelősség arányosabb felosztása.

Munkavállalóknak: a feladatok és a felelősség megosztása a munkahelyen és a családban is; a napi teendők áttekintése és rangsorolása; fontossági sorrend felállítása (a nap elején végezzük el a legsürgősebb feladatokat); hatékonyabb időbeosztás kialakítása; gyakori, rövid szünetek beiktatása; rövid séták a friss levegőn. Ne akarjunk mindent egy nap alatt megoldani, és szánjunk időt kikapcsolódásra is!

A munkahely stressz kezelése megtérülő befektetés


Magyarországon több mint 4 millió munkavállaló van. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség által megkérdezett dolgozók 51 százaléka rendszeresen és gyakran találkozik stresszel a munkahelyén, miközben 10-ből 4 munkavállaló úgy véli, hogy ezt a problémát és a vele járó pszichoszociális kockázatokat nem megfelelően kezeli munkaadója.

Éppen ezért a munkáltatóknak kiemelt figyelmet kellene fordítaniuk a munkahelyi stressz enyhítésére, már csak gazdasági megfontolásokból is. Az EU-OSHA honlapján elérhető adatok szerint, minden, az egészség megőrzésébe befektetett 1 euró akár 3 - 5 eurós megtérülést eredményez, csak a hiányzásokhoz kapcsolódó költségek csökkenése miatt. Ennek az eredménynek az eléréséhez azonban magas szakmai színvonalon kidolgozott és megfelelő módon bevezetett egészségfejlesztő programokra van szükség a munkahelyeken.

Figyelemfelhívással a stressz ellen

A negatív tendenciák ellensúlyozása érdekében az Ügynökség kétéves kampányt indított "Egészséges Munkahelyek - Kezeljük a stresszt!" címmel, amely az EU 28 tagállamában, így Magyarországon is a vállalatoknak kíván módszertani segítséget nyújtani a megfelelő stresszkezelési gyakorlatok kialakításában - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott anyagban.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) a kampány részeként egy elektronikus útmutatót dolgozott ki annak érdekében, hogy segítse a munkaadókat a munkahelyi stressz felismerésében és kezelésében. Az E-útmutató a stressz és a pszichoszociális kockázatok kezeléséhez angol nyelven érhető el itt.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A foglalkoztatók 70 százalékánál találtak munkaügyi jogsértést

Munkaügyi szabálytalanságot találtak a vizsgált 13 316 munkáltató 70 százalékánál, az ellenőrzött több mint 54 ezer munkavállalónak pedig a 68... Teljes cikk

Figyelmeztető sztrájk az Audi gyárban

Két órás figyelmeztető sztrájkot hirdetett péntek délelőttre az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ), miután a csütörtöki... Teljes cikk

Készülhetnek az ellenőrzésre a pékek, cukrászok és vagyonvédők

Idén a sütő- és cukrászipari tevékenységet folytató vállalkozások körében tart majd célvizsgálatokat a munkaügyi hatóság, de sok... Teljes cikk

Komoly döntést kell hozniuk a Honvédkórház dolgozóinak

A Honvédkórház hét fővárosi és öt vidéki telephelyén több ezer civil alkalmazottnak, köztük orvosoknak, ápolóknak és más szakdolgozóknak öt... Teljes cikk

Két év alatt 20 százalékkal emelné dolgozói bérét az Audi Hungaria

Két év alatt húsz százalékkal növelné minden munkavállalója bérét az Audi Hungaria Zrt. Németh Sándor, az AHFSZ elnöke arról tájékoztatta az... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár