Megjelent: 1 éve

Ezért éri meg karrierváltó anyukákat alkalmazni

Nagyon fókuszáltan dolgoznak, időmenedzsment területén verhetetlenek és nincs számukra lehetetlen. Ez a munkába visszatérő anyák szuperereje a Green Fox Academy által szervezett beszélgetésen megszólaló munkaadók szerint. Az Academy4MoMs meetup résztvevői a kisgyermekes, IT karrierre váltó anyák foglalkoztatása kapcsán szerzett tapasztalataikról beszélgettek.

images

Különleges mindset jellemzi a kisgyerekes szülőket: hozzá vannak szokva, hogy a feladatokat rövid idő alatt kell hatékonyan megoldani, egyszerre több igényt kell figyelembe venni és köztük konszenzust teremteni. Ezek olyan értékek, amelyeket a munkaadók óriási előnynek tartanak, még ha ez kezdetben az anyákban nem is feltétlenül tudatosodik. Azok számára, akik karrierváltóként térnek vissza a munkaerőpiacra, a tét egy új szakmában való sikeres elindulás, ami extra motivációval ruházza fel őket.

Ezekből a tapasztalatokból kiindulva térképezték fel a Green Fox Academy vendégei egy április 20-ai online eseményen, miért előnyös a cégeknek a kismamák alkalmazása. Az Academy4MoMs meetup vendége volt Farkas Eszter, a BlackRock EMEA HR Recruitment Partnere, Polocz Anett, a COSMO CONSULT Hungary ügyvezetője, az Academy4MoMs kurzus után diplomáciai pályáról sikeresen szoftverfejlesztésre váltó dr. Nagy Eszter és Szél Péter, a kisgyerekes anyáknak szervezett programozóképzés korábbi mentora és a Green Fox Academy technológiai vezetője.

Lojális és értékes munkavállalók a kisgyerekes szülők


A szülési szabadságról a munkába visszatérő nők átlagon felüli teljesítményt nyújtanak, és a vállalatok számára sok szempontból kincset érnek. A beszélgetés résztvevői abban is egyetértettek, hogy ők az időmenedzsment nagymeseterei, magas fokú koncentrációval látnak neki a feladataiknak és hatékonyan használják ki a munkaidejüket. Emellett rendkívüli kitartással dolgoznak, és akkor is a megoldásra fókuszálnak, amikor mások esetleg már feladnák. Farkas Eszter szerint a kismamák mindent megtesznek azért, amit el akarnak érni, számukra nincsen lehetetlen. Ráadásul azok, akik a gyerekvállalás után váltanak IT karrierre, képesek gyorsan és sokat tanulni, ezért a ténylegesen pályakezdőknél gyakran jobb teljesítményt nyújtanak, illetve az előző szakmájukból is hoznak értékes tudást és képességeket.

A sztereotípiákkal ellentétben a kisgyerekes szülők nagyon megbízhatóak. Polocz Anett rámutatott, hogy ha a cég jó munkakörnyezetet teremt számukra, azt lojalitással hálálják meg, és hosszabb ideig maradnak a vállalatnál. A munkaadó részéről ehhez rugalmasságra van szükség, de az utóbbi egy év azt igazolta, hogy nagyon jól működik, ha a munkavállalók szabadabban gazdálkodhatnak a munkaidejükkel, és egyáltalán nem kell félni a távmunkától sem.

A résztvevők számos bevált példát hoztak a családbarát intézkedések és a támogató vállalati kultúra területéről.

  • A szülők számára nagyon hasznos például, ha a szabadságokat nem napban, hanem órában mérik, így könnyebb megoldani, ha fogorvoshoz kell vinni a gyereket vagy az óvodában ünnepséget tartanak. De azt sem kell feltétlenül korlátozni, ki mennyi szabadságot kap, a gyakorlatban ezt a csapatok maguk is képesek szabályozni.
  • Nagyon jó támogató eszköz még az anyákéval azonos feltételek mellett nyújtott apasági szabadság, a bölcsődei vagy egészségügyi költségekhez való hozzájárulás, illetve a mentori segítség munkába lépéskor.
  • A lelki terheket enyhíti, ha a cég ösztönzi, hogy a hasonló helyzetben levő dolgozók közösséggé szerveződve segítsék egymást, vagy például fenntart egy olyan telefonvonalat, amelyet bármilyen problémával, akár személyes elakadások kapcsán is fel lehet hívni. Polocz Anett kiemelte: fontos, hogy az íratlan szabályokat is kimondjuk, mert ez is hozzájárul ahhoz, hogy mindenki nyugodtan tudjon dolgozni.

A karrierváltók helyzete a kisgyerekes szülők között is speciális. Nagy Eszter számára a programozás megtanulása többről szólt egy új szakma elsajátításánál, mielőtt belevágott az Academy4MoMs képzésbe, egy önismereti úton is végig kellett mennie. A képzésen folyamatosan nő a terhelés, ami számára megkönnyítette az átmenetet. Később nagyon hasznosnak bizonyult, hogy a konkrét technológiákhoz kapcsolódó ismereteken túl abban is gyakorlatot szerzett, hol nézzen utána, ha nem tud valamit, hogyan tudja gyorsan és könnyen megtanulni, ami egy aktuális probléma megoldásához szükséges. Szél Péter megerősítette, hogy ez az egyik célja a képzésnek. A Green Fox hallgatói elsősorban való életből vett programozói feladatokon keresztül, mentori támogatással sajátítják el a szoftverfejlesztést, a képzésnek csak tíz százalékát adják a hagyományos előadások. Ez a problémaalapú oktatás sokkal élvezetesebb a résztvevők számára, gyakran katartikus élményt is ad, fontos eleme viszont az önállóság, ami szintén a későbbi munkavégzésre készíti fel a hallgatókat. A kurzus teljesen kezdő szintről indulva ugyanazt a tudást adja, mint a szuperintenzív bootcamp, de az időbeosztás jobban illeszkedik a kisgyermekes anyukák lehetőségeihez, és a családok igényelhetik a 1,5-4 éves gyerekek elhelyezését is a képzéssel egy épületben levő élménybölcsődében.
Nagy Eszter kiemelte, hogy az iskola által biztosított személyes coaching lehetősége nagyon hatékonyan lendítette át a felmerülő nehézségeken, és az anyukák összetartó közösségétől szintén sok támogatást kapott a programozóvá válás 9 hónapja alatt. Mindezzel együtt ki kellett lépnie a komfortzónájából, de abszolút megérte, mert nagyon élvezi a munkáját és ezzel példát mutat a gyerekeinek is.

A meetup résztvevői útravalóként azt ajánlották a karrierváltást tervező kismamáknak, hogy merjenek egészségesen önzők lenni, amikor a jövőjüket tervezik, és bátran képviseljék az igényeiket, kérjék mind a családjuk, mind a leendő munkaadóik támogatását. Mindenkinek, aki még csak gondolkodik azon, hogy az IT felé fordul, Szél Péter azt javasolta, hogy tegye meg az első lépést és ismerje meg a kódolás alapjait például egy olyan ingyenes tanfolyamon, mint a #MyFirstApp Coding Camp. Az IT szakmának nemcsak szoftverfejlesztőkre van nagy szüksége, vannak olyan határterületei is, mint például a projektmenedzsment, ahol a programozói tudás a továbblépés lehetőségét biztosíthatja.
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mars-kutató, fizikus, programozó - soha nem érezte hátránynak a szakmájában, hogy nő

Pál Bernadett számára természetes volt, hogy fizikusnak tanul. Mára nemzetközi együttműködésekben kutat, jelenleg éppen disszertációt ír, a... Teljes cikk

Csendes kilépés - Mit is jelent az új trend és egyáltalán mennyire új?

Egyre nagyobb visszhangot kap az online térben a "csendes felmondás" vagy "csendes kilépés" jelensége, aminek lényege, hogy az emberek nem mondanak fel... Teljes cikk

Több mint 2500 fiatal szerzett kutatói tapasztalatot a Corvinus projektjében

A pályázat célja az volt, hogy fejlessze a felsőoktatási társadalomtudományi tehetséggondozási rendszert. Teljes cikk