kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Feladat: a lift-beszélgetések erősítése

A közös szókincs megtalálása, célirányos kommunikáció, a vállalati utak rendjének megértése, a civil szempontok megfelelő érvényesítése – csak néhány nehézség a civil és vállalati együttműködések rendszeréből. Idén 7. alkalommal kerül megrendezésre a Civil Licit.

Az elmúlt hat évben több mint hatvan üzlet született a civil és vállalati szektor között a Civil Licit fenntarthatósági árverés keretében, s noha az együttműködésre való szándék közös, a szektorok működéséből eredő különbségek nehezíthetik a közös munkát. Vállalati szakértőink szerint az út rögös, de megéri, hiszen a várt eredmény és a siker a legtöbb esetben nem marad el. Tapasztalatok, lehetőségek és nehézségek üzleti szemmel a Civil Licit eddigi éveiből.

Az idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Civil Licit fenntarthatósági árverés, melynek célja, hogy együttműködésre, közös gondolkodásra és projektekre ösztönözze a non-profit és for-profit szektor képviselőit. A 2008-ban útjára indult programot a civilek megváltozott pénzügyi forráslehetőségei és az a trend ösztönözte, hogy a vállalatok egyre több figyelmet fordítanak a fenntarthatóbb működés kialakítására, az olyan programokra, melyek mind az élhetőbb környezet és a befogadóbb társadalom és ennek kicsiny mása, a befogadó vállalat kialakítását szolgálják.

„Hiszünk abban, hogy a civil szervezetek olyan tudás birtokosai, melyek ezekkel a törekvésekkel összhangban szükségesek lehetnek egy vállalat megfelelő működéséhez” – mondta el Kiss Gyöngyvér, a Civil Licit Alapítvány szóvivője. „A Civil Licit program során a civil szervezetek nem támogatást vagy adományokat kérnek az aukción résztvevő vállalatoktól, hanem olyan szolgáltatásokat kínálnak nekik, melyek képzések, tréningek, fenntarthatósági programok, családi napok keretében segítik a vállalat hatékonyabb működését, jobb légkör kialakítását” – tette hozzá a szóvivő.


Üzenet a civileknek: erősítsék a lift-beszélgetéseketAz elmúlt hat évben több mint hatvan civil szolgáltatás talált vállalati partnerre, s ezeknek jelentős része már meg is valósult. A Magyar Telekom a Civil Licit elindulása óta résztvevője és aktív licitálója a fenntarthatósági árverésnek. A tavalyi liciten két szolgáltatást vásárolt a vállalat, melyek közül kiemelkedő sikert aratott a Paradicsom Kulturális Turisztikai és Sport Egyesület Tandem Budapest elnevezésű programja.

A program során látássérültek hívták közös tandemtúrára a vállalat vezetőit érzékenyítési céllal. „Nagyon szeretnénk vállalatunkhoz több megváltozott munkaképességű kollegát felvenni, ehhez azonban az kell, hogy döntéshozóink lássák, hogy például a látássérültek milyen értéket képviselnek és gyakorlatilag bármit tudhatnak, amit mi is” – mondta el Kiss Katalin, a Magyar Telekom HR-specialistája. „Akik részt vettek a programban jobbára műszaki beállítottságú emberek, és nagy érdeklődéssel figyelték, hogy a látássérültek hogyan tudnak internetezni, appokat használni.

A program végére tapinthatóvá vált annak a megtapasztalása, hogy nem csak a látássérült emberek rendelkeznek akadályokkal, hanem bennünk, látókban is vannak gátak. Igazi sikertörténet volt HR-esként ez a projekt” – értékelt Kiss Katalin. A Magyar Telekom az elmúlt hat évben a Civil Liciten keresztül 12 civil szervezettel dolgozott együtt. „A legfőbb tapasztalatom és üzenetem a civilek felé az elmúlt évek tapasztalataiból, hogy erősítsék a célirányos kommunikációt és a lift-beszélgetéseket, ami a vállalatok meggyőzésében igen fontos tudást jelent. El kell tudni mondani a projektedet és meggyőzni a vezetőt annyi idő alatt, amíg a lift a másodikról a tízedik emeletre ér” – tette hozzá a HR-specialista.


Friss, kreatív erő a tréningpiaconÁllami szektorból érkező vállalatként a Szerencsejáték Zrt. először vett részt licitálóként az aukción. A vállalat egy különleges önismereti és együttműködési tréninget vásárolt meg nagy licitcsatában győzedelmeskedve, mely a munkatársakat a mindennapi stresszel való szembesülésre, a testi és mentális jelek felismerésére, valamint a stressz tüneteivel és okaival való megküzdésre, azok enyhítésére tanította meg.

„Friss, kreatív erő egy hagyományosan bevett területen – így tudnám jellemezni az ArtMan Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesülete tréningjét, mely nagy sikert aratott a munkatársak körében” – mondta el Tulik Ágnes a Szerencsejáték Zrt. szóvivője. „Az ArtMan nem egy tréninggyár és ettől volt jó a program. A civilek hitelesek, frissek és rugalmasak, igazán jó volt velük együtt dolgozni. Ami nehézséget jelentett számunkra az első alkalmakkor az a civil nyelvezet és a vállalati szókincs összehangolása, de úgy érezzük, hogy mindkét félnek sikerült megérteni a másik preferenciáit. Szeretnénk az idei Civil Liciten is sikeresen licitálni és hasonlóan jól működő kapcsolatokat kialakítani” – magyarázta a szóvivő.

A civil szervezetek pénzügyi, adózási és üzleti tervezési képzésében látja a non-profit szektor további fejlődési lehetőségét a PwC Magyarország. A cég ezeken a területeken felhalmozott tudását szeretné átadni a civil szféra képviselőinek. A szervezet a tavalyi évben először licitált sikeresen civil szolgáltatásra, azóta azonban számos non-profit szervezettel dolgozott és dolgozik együtt a legkülönbözőbb területeken.

„Az egyik fókusz terület cégünknél a vállalati önkéntesség támogatása civil programokon keresztül, az idei évben számos kezdeményezésünk erre irányul – ismertette Simon Katalin, a PwC Magyarország PR-menedzsere. „Eltérő a civil szervezetek felkészültsége egy-egy projekt végrehajtása kapcsán, illetve az is, hogy mennyire képesek a vállalati kultúrához simulva újragondolni a projektjüket. Ezek fontos sikerkritériumok lehetnek a non-profit és a for-profit oldal együttműködése során – tette hozzá a PwC munkatársa.

A Civil Licit fenntarthatósági árverésen az elmúlt két évben nem csak vállalatok, hanem állami intézmények is részt vettek licitálóként. A Miniszterelnökség a 2013-as árverésen a Salva Vita Alapítvány által felkínált szolgáltatást vásárolta meg. „Fontosnak tartottuk, hogy a pályázati lehetőségek mellett ebben a formában is segítsük az alapítvány munkáját. A támogatni kívánt szervezet kiválasztásakor döntő szempont volt, hogy olyan tréninget válasszunk a kollegák számára, amely segítségével nem csak a munkánk során, hanem a civil életünkben is hozzájárulhatunk a társadalmi összetartozás elősegítéséhez” – mondta el Földi Anna, a Fejlesztéspolitikai kommunikációs főosztály vezetője.

A Salva Vita Alapítvány munkatársai a hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci és társadalmi esélyeinek javításán dolgoznak. Az aukcióra felkínált szolgáltatás keretében, az alapítvány munkatársainak közreműködésével a kollégáknak lehetőségük volt fogyatékos emberekkel a mindennapjaikról, a munkájukról, a mindennapi élet nehézségiről beszélgetni egy úgynevezett érzékenyítő tréning keretében. „Egészen különleges alkalom volt ez számunkra, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni az alapítványnak” – tette hozzá a főosztályvezető.

Az idei évben támogatóként és szakmai partnerként segíti a Civil Licit csapatát az ERSTE Alapítvány, Közép és Kelet-Európa egy legmeghatározóbb non-profit szervezeteként. Az ERSTE Alapítvány úgy véli, hogy a Civil Licit egy olyan utat mutathat a Kárpát-medencében működő civil szervezetek számára, mely markánsan elindíthatja fundraising-rendszerük, működésük újragondolását.

Az idei, 7. Civil Licit 2014. november 12-én 11 órai kezdettel kerül megrendezésre, melyen ez alkalommal 12 civil szervezet 12 szolgáltatása kerül kalapács alá. Az üzleti esemény házigazdái Winkler Nóra és Novák Péter lesznek.
A Civil Licit szakmai támogatója az ERSTE Alapítvány és Magyarország Kormánya.
A Civil Licit szakmai partnere a Magyar Adományozói Fórum, a KÖVET Egyesület és a Civil Információs Centrum.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felsővezetők a Linkedinen: hogyan lehet jól csinálni?

OTP, Magyar Telekom, Continental. Három nagyvállalat, ahol a felsővezetők is használják a Linkedint. Nemcsak passzívan, hanem posztolnak is. A múlt... Teljes cikk

A dolgozók kétharmada heti 1-2 meetinget időpocsékolásnak tart

Magyarország első országos reprezentatív produktivitás kutatása egyebek közt arra keresett választ, hogy a hazai fehérgalléros dolgozók napi... Teljes cikk

Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk