Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Fizetéscsökkentést és elbocsátást hoz a rezsiharc

A közműszolgáltatók dolgozói kevésbé örülhetnek a kormány rezsicsökkentéseinek. A fővárosi cégeit az önkormányzat kárpótolta, de elbocsátást és fizetéscsökkentést talált a Napi.hu.

Az eddigi rezsicsökkentések mind ez idáig 230-240 milliárd forintot spóroltak meg a magyar háztartásoknak Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára szerint, pénteken pedig újabb hullámot fognak bejelenteni. A szolgáltatóknál ez az összeg értelemszerűen kiesésként jelentkezik, amit valahogyan ki kell gazdálkodniuk.

Budapest kompenzálta a Főtáv Zrt.-t és a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-t, a Napi.hu információi szerint a Főkétüsz Kft. Budapest önkormányzatától 540 millió, a Főtáv Zrt.-t 5 milliárd forintot kapott. A magánvállalatoknál csak a költségcsökkentés eszköze maradt.

Az E.On Hungária Zrt., a Főgáz Zrt. és az Elmű Nyrt. nem nyilatkozott a lapnak arról, hogy hogyan vészelték át a bevételcsökkentést.

Az Elmű féléves gyorsjelentéséből kiderült, hogy az évek óta veszteséges cég további mínusz halmozott fel a tavaly januári tízszázalékos rezsivágás után. Az alkalmazottak létszáma a 2012 januári 376 főről 2013 decemberére 352 főre csökkent. (Az E.On-nál és a Főgáznál egyelőre nem érhetőek el ilyen részletes adatok.)

A kompenzáció ellenére a Főtávnál is volt létszámleépítés: az állomány a 2010. szeptemberi 775 főről 2013 májusára 643 főre apadt, melynek részeként a vezetői szintek és a vezetők száma is csökkent. Jelenleg a Céginfo.hu adatai szerint 584-en dolgoznak a cégnél. 2014-ben nem lesz általános béremelés a cégnél, a cafeteria keretet bruttósítják, és felülvizsgálják a bérpótlékokat is.

Napi.hu
Follow hrportal_hu on Twitter