Megjelent: 6 éve

Fizetéscsökkentést és elbocsátást hoz a rezsiharc

A közműszolgáltatók dolgozói kevésbé örülhetnek a kormány rezsicsökkentéseinek. A fővárosi cégeit az önkormányzat kárpótolta, de elbocsátást és fizetéscsökkentést talált a Napi.hu.

Az eddigi rezsicsökkentések mind ez idáig 230-240 milliárd forintot spóroltak meg a magyar háztartásoknak Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára szerint, pénteken pedig újabb hullámot fognak bejelenteni. A szolgáltatóknál ez az összeg értelemszerűen kiesésként jelentkezik, amit valahogyan ki kell gazdálkodniuk.

Budapest kompenzálta a Főtáv Zrt.-t és a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-t, a Napi.hu információi szerint a Főkétüsz Kft. Budapest önkormányzatától 540 millió, a Főtáv Zrt.-t 5 milliárd forintot kapott. A magánvállalatoknál csak a költségcsökkentés eszköze maradt.

Az E.On Hungária Zrt., a Főgáz Zrt. és az Elmű Nyrt. nem nyilatkozott a lapnak arról, hogy hogyan vészelték át a bevételcsökkentést.

Az Elmű féléves gyorsjelentéséből kiderült, hogy az évek óta veszteséges cég további mínusz halmozott fel a tavaly januári tízszázalékos rezsivágás után. Az alkalmazottak létszáma a 2012 januári 376 főről 2013 decemberére 352 főre csökkent. (Az E.On-nál és a Főgáznál egyelőre nem érhetőek el ilyen részletes adatok.)

A kompenzáció ellenére a Főtávnál is volt létszámleépítés: az állomány a 2010. szeptemberi 775 főről 2013 májusára 643 főre apadt, melynek részeként a vezetői szintek és a vezetők száma is csökkent. Jelenleg a Céginfo.hu adatai szerint 584-en dolgoznak a cégnél. 2014-ben nem lesz általános béremelés a cégnél, a cafeteria keretet bruttósítják, és felülvizsgálják a bérpótlékokat is.

Napi.hu
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter