Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Folytatódik a diákszövetkezetek megerősítése

A diákszövetkezeti rendszer megerősítésének újabb lépéseként értékelte Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselője azt a törvénymódosítási javaslatot, amely alapján az iskolaszövetkezeti munkára vonatkozó szabályozás a munka törvénykönyve helyett a szövetkezeti törvénybe kerül.

images

images

A kormánypárti politikus, az indítvány egyik előterjesztője a javaslat szerdai parlamenti vitája utáni sajtótájékoztatóján jelezte, a mostani már a sokadik lépés a diákszövetkezetek megerősítése érdekében.

Két éve döntöttek a fordított áfa bevezetéséről a rendszerben, tavaly elősegítették a passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok szövetkezeti munkavégzését, és bevezették a minimális szolgáltatási díjat. Emellett a közelmúltban elfogadták azt a javaslatot, amely a diákszövetkezetek keretében végzett szakmai gyakorlatot tette lehetővé - sorolta az intézkedéseket.

A parlamentben most megvitatott rendszerszintű átalakítási javaslat pedig "helyére teszi" a diákszövetkezeti munkát. Eddig ugyanis a munka törvénykönyve szabályozta, ezentúl azonban a szövetkezeti törvény rendelkezhet erről a jogviszonyról - ismertette Szatmáry Kristóf, hangsúlyozva, hogy megőrzik az Európai Unióban atipikus foglalkoztatási formának számító magyar diákszövetkezetek rugalmasságát.

Szerinte az iskolaszövetkezeteknek is köszönhető, hogy Magyarországon nincs olyan kifejezett probléma a fiatalok munkába állásával, mint sok más európai országban.

Az EU azonban nem segíti ezt az atipikus foglalkoztatást, sőt próbálja ellehetetleníteni a diákszövetkezeteket, ezért meg kell védeni őket. Erre tesz kísérletet a Ház előtt fekvő törvénymódosítás is - mondta a Fidesz politikusa.

A sajtótájékoztatón részt vett Kott Zoltán, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) alelnöke, aki üdvözölte az eddigi jogszabály-módosításokat, ahogyan a most tervezett törvényi változtatást is. Kiemelte, hogy akik diákként dolgoztak, azok sokkal nagyobb eséllyel helyezkednek el később.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hat dolog, amivel a gyakornokoskodás segítheti karriered

Manapság már nem meglepő, ha valaki az egyetemi tanulmányai mellett dolgozik, és egyre többen vágynak olyan tapasztalatra is, amely a későbbiekben... Teljes cikk

Apám, anyám ebbe rokkant bele, köszönöm, nem kérem - zavarba ejtő Z generáció

Egész ágazatok működését ingathatja meg a közeljövőben a Z generáció, ha nem lesz megfelelő számára a munkakörnyezet. Tömeges munkába... Teljes cikk

Lehetséges elnyerni egy pozíciót 1,5 perc alatt?

Öt tanács életük első állásinterjújára készülő fiataloknak, hogy felkeltsék a munkáltató érdeklődését. Teljes cikk