Megjelent: 3 éve

Four Generations Property SE – új ingatlanbefektetési konstrukció a magyar piacon: életjáradékos ingatlanok

Az utóbbi közel másfél év olyan módon írta át az életünket, hogy azt el sem tudtuk volna képzelni.

Az „apróságok” mellett, mint a kötelező maszkhasználat és a home office (a cikk megírásának a pillanatában úgy tűnik, hamarosan mindkettő nagy részben a múlt egy-egy emléke lesz csak), azoknak az élete is alapjaiban változott meg, akik személyesen nem fertőződtek meg a vírussal vagy tünetmentesen vagy komolyabb tünetek nélkül átvészelték a fertőzést. Többek között a nemzetközi turizmus gyakorlatilag eltűnt Magyarországról (nagy kérdés, hogy visszatér-e valaha is a 2019-es szintre és milyen ütemben nőnek majd az érkező és induló turisták száma), amely az ingatlanpiacot is nagyon komolyan érintette. Amellett, hogy több százezer, hazánkban élő fizetőképes bérlő esett ki hirtelen a keresleti oldalról, aki (részben) a nemzetközi turizmusban és ahhoz kapcsolódó vendéglátásban dolgozott, az AirBnB-n és más, hasonló platformokon rövid- vagy extra rövid távra bérelhető ingatlanok visszatértek a hosszú távú kiadás piacára (sokszor olyan apró betűs résszel a [nem hivatalos / nem létező] bérleti szerződésben, hogy amint az AirBnB visszatér, a bérlőknek is távozniuk kell), amely a bérleti díjak csökkenését hozták el.

Megéri lakást vásárolni és bérbe adni most is?

A 2013 óta felívelő lakástrend sokak szerint már nem volt elégséges és már 2019 utolsó negyedévében voltak korrigálásra utaló jelek. 2020 tavasza óta a lakáskiadás sok szempontból megváltozott és ahogy az élet is jóval bizonytalanabb lett általánosságban, különösen igaz ez a bérelhető ingatlanok piacára.

Fontos tudni, hogy a lakbér nem egy tiszta, 100%-os profit, hanem a befektetett több tízmillió forint egy apró része, mint hozam, így könnyen 15-20 év is lehet, mire a teljes befektetett pénzünket visszakapjuk: azonban ekkor a „kezünkben” lesz egy lakás is, amely lehetséges, hogy a jelenlegi ár többszörösét éri majd, még úgy is, hogy a növekvő inflációt is figyelembe vesszük.

A bérbeadás a legjobb megoldás?

Míg maga az ingatlanvásárlás a legtöbb szakértő szerint egy jó döntés 2021-ben is (sőt, egyesek szerint ez az egyik legjobb befektetés, hiszen valós érték is van mögötte), a bérbeadás során már több kérdőjel is létezik. Hiszen egy 150.000 Ft-ért kiadott lakás (ez a jelenlegi budapesti átlagnál valamivel magasabb) az alábbi költségeket és munkaórákat is magában hordozza:

- 15%-os adó fizetése (ennek hiánya esetén esetleges „rossz alvás”, igaz, ez leírható a személyi jövedelemadóból, ha van rá megfelelő alap),

- a bérlő(k) napi problémáinak menedzselése (az elromló zártól kezdve a háztartási gépekig, fűtésrendszerig, apróbb felújításokig stb.),

- új bérlők keresése, szerződés(ek) aláírása (vagy ha ezt ingatlanközvetítőre bízzuk, ennek a költsége),

- a koronavírus járvány során sokan lakbért csökkentettek, míg nagyon sokan elvesztették addig „biztosnak hitt”, hosszútávra tervező bérlőiket.

Van más megoldás is?

A Four Generations Property SE az alábbi problémákat kiküszöbölve az életjáradékos ingatlanok piacán talált egy nem éppen szokványos megoldást: egy szolgálatást amelynek mikéntjére kevesen gondoltak volna eddig. Nézzük, hogyan is néz ez ki.

Ahelyett, hogy piaci áron vásárolnánk egy ingatlant, megtehetjük ezt életjáradékos ingatlanként a piaci árnál 40, 50, akár 60%-kal alacsonyabban is. Ez persze nincsen ingyen, az ára egy életjáradéki szerződés aláírása.

Ez nem egyenlő a tartási szerződéssel (köznyelvben eltartási szerződéssel), a legnagyobb különbség az, hogy az életjáradéki szerződés nem jár semmilyen gondozási kötelezettséggel, ugyanis ez utóbbit kiváltja egy egyszeri vagy egy rendszeresen fizetett összeg, amelyben a tulajdonos és a befektető előre megállapodik.

Mik az előnyei az életjáradéki szerződésnek a befektetői oldalról?

Leginkább az ár: egy 50 millió forintos ingatlan ára 25, de akár 10 millió forint is lehet (havi járadék vállalása mellett). Ehhez jön még hozzá, hogy nem kell a hasznosítási / kiadási kényszer számolni, és a befektetett pénz sokkal hamarabb megtérül, az 50%-os illetékkedvezmény és az adóoptimalizálási potenciál már csak hab a tortán.

Hogyan lehet egy ilyen vételt „kifogni”?

A Four Generations Property SE már évek óta dolgozik az életjáradékos ingatlanok piacán és a cég fő feladata az, hogy a megfelelő ingatlanok tulajdonosait összekösse a komolyan érdeklődő befektetőkkel, így előnyöket hozva létre mindkét fél számára.

 

 

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter