Megjelent: 11 éve

Fürge Diák összeállította a diákmunkások 12 pontját

images

Mai napig sok problémát vet fel a fiatalok munkavállalása. Továbbra is gyakran előfordulnak olyan esetek, hogy a munka világában szerencsét próbáló diákokat hányan, hányféle módszerrel szedik rá, használják ki. A szóban forgó "munkáltatók" megbüntetése a hatóságok feladata, akik a maguk eszközeikkel és forrásaikkal a legjobb szándékuk és tudásuk szerint teszik a dolgukat. A hírek alapján azonban ez nem elég. A Fürge Diák Iskolaszövetkezet munkatársai úgy érezték ők is tehetnek valamit a helyzet javításáért, hiszen olyan tapasztalattal rendelkeznek, ami csak hasznára válhat azoknak a fiataloknak, akik pénzkeresésre adták fejüket - áll a lapunknak eljuttatott sajtóanyagban.

Az 1994-ben alapított, második legnagyobb, országos hálózattal rendelkező Fürge Diák Iskolaszövetkezet több mint 30.000 tagot számlál és évente 20.000 diák munkavállaló számára szervez munkalehetőségeket. Tizennyolc irodából álló országos hálózatában évente több mint 1.000.000.000 forint munkabért fizet ki a diákoknak.

Mit tudnak tenni a munkát kereső diákok? Milyen eszközeik vannak arra, hogy megkapják járandóságukat? A Fürge Diák összeállította a "diákmunkás 12 pontját", ami segítségére lehet minden munkát vállaló diáknak.

A legfontosabb szabályok, amire érdemes figyelniük a diákoknak:

1. Munkát vállalni 15 éves kortól, iskolai szünetben szülői engedéllyel, 16 éves kortól engedély nélkül és szorgalmi időszakban is lehet. Ha még nem érted el ezt a kort, várj! A gyermekmunkát bünteti legszigorúbban a törvény.

2. Kötelező az írásos munkaszerződés megkötése a munka megkezdése előtt. Ha nem adnak, kérd!

3. A szerződésnek tartalmaznia kell a munkavégzés helyét, a munkakört és a munkabért. Ha ezek nincsenek beírva, tedd szóvá, és ne írd alá, amíg munkaadóid nem pótolták!

4. Bruttó 411 Ft/óra (ez teljes hónapra 71.500 Ft-ot jelent) összeg alatti kifizetés biztosan jogszerűtlen. Ne fogadd el!

5. A munkáltató köteles téged írásban tájékoztatni (amennyiben a szerződésben nem szerepel) a bérfizetés napjáról, a munkaidőről, a munkaköri feladataidról, és egyéb feltételekről. Ha nem kapsz ezekről írásos tájékoztatást, kérd!

6. A munkába állással kapcsolatos összes költség a munkáltatót terheli (orvosi vizsgálat, munkába járás vidékre, stb.). Abban az esetben, ha előre kell pénzt befizetned, legyél sokkal körültekintőbb, gyanakodj! Ha körüljártad, és
úgy döntesz, hogy fizetsz, akkor tudd meg, hogy miért teszed ezt (pl. eszköz, termék vagy ruha, ami a munka végén a tied lesz, tanfolyam, stb.), és legyen írásos nyoma, hogy mennyit és mire fizettél ki!

7. A munkakörbe tartozó feladatokat a munkáltató nem változtathatja meg egyoldalúan. Ha a foglalkoztató beltéri könnyű fizikai munkára vett fel, és arra utasít, hogy kültéren végezz nehéz fizikai munkát, jelezd felé, hogy nem erre alkalmazott!

8. 18 év alatti munkavállaló hetente maximum 40 órát dolgozhat, és nem robotolhat este 22 és reggel 6 óra között. Biztosan szeretnél már fiatalon minél több pénzt keresni, mégis azt javasoljuk, ne siettesd! Tartsd be e szabályokat, és jelezd szüleidnek, ha a munkáltató nem tartja be ezeket a szabályokat!

9. Ha műszakos munkarendben délután, vagy ha elmúltál 18 éves és éjszaka (22-06 óráig) dolgozol, esetleg túlórázol, a szerződésben szereplő béreden felül pótlékok illetnek meg. A pótlékoknak szerepelnie kell az 5. pontban leírt tájékoztatásban. Ha nem szerepel benne, kérdezz rá, és írasd le a munkáltatóval!

10. A munkabérről írásos elszámolást kell kapnod, és ennek tartalmaznia kell, hogyan alakult bruttó béred, abból milyen levonásokat eszközölt a munkaadód, azaz
hogyan jött ki a nettó béred. Ha nem kapsz ilyet, kérd!

11. A munkabérből csak olyan összegeket vonhat le a munkáltató, amelyet törvény ír elő (pl. adóelőleg, járulékok), vagy aminek a levonásához a szerződés megkötésekor írásban hozzájárultál. Ha tehát a munka végeztével az étkezésedre, szállásodra, utaztatásodra, vagy bármi másra hivatkozva le
akarnak vonni a fizetésedből, és ehhez te nem járultál hozzá írásban, reklamálj, és kérd a teljes összeget!

12. Ne mondj le a jogaidról! Ha a fenti javaslataink szerint jársz el, és a munkáltató visszautasítja kérésed, akkor biztosan jogszabályt sért. Jogorvoslatért ezekben az esetekben az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőséghez, vagy munkaügyi bírósághoz fordulhatsz. És tedd is ezt!
Ha minden munkavállaló ragaszkodna a jogaihoz, nem tudna a munkáltató visszaélni a tudatlansággal vagy a kiszolgáltatottsággal, mert nem lenne kivel megtenni. Tegyél Te is azért, hogy ez megvalósulhasson!

Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy továbbra is legfontosabb feladatuknak tekintik a diákmunka presztízsének emelését, a fiatalok minél szélesebb körű tájékoztatását. "Szomorúan tapasztaljuk, hogy még mindig sok diákmunkavállalót nem "tisztán" alkalmaznak, kihasználják őket, esetleg nem jutnak a pénzükhöz. A saját munkavállalóink jogszerű alkalmazásáért tűzbe tesszük a kezünket, de a többi esetben is szeretnénk támogatni a diákokat. A Karriercsomag beindításával úgy érezzük, hogy sokat tehetünk a tudatos diákmunkavállalókért, a 12 pont összeállításával pedig reméljük segíteni tudunk minden egyes fiatalnak, aki munkát szeretne vállalni,. Mindent meg fogunk tenni, hogy a 12 pont minél több fiatalhoz eljusson." - mondta el Simon Balázs.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A cégeknek és a fiataloknak is megéri: egyre több gyakornokot foglalkoztatnak diákszövetkezeten keresztül

A gyakornoki programban dolgozók 15-20%-kal többet kereshetnek, és a vírushelyzet is kevésbé érinti őket. Teljes cikk

Karantén után: több ezer diákot várnak nyári munkára

A bruttó órabérek átalagosan 1300-1500 forint körül alakulnak, de egy-egy kiemelt szaktudást igénylő pozícióban akár bruttó 2000 forint feletti... Teljes cikk

Rekordot dönthet idén a diákhitelt igénylők száma

A Diákhitel 1-et ebben az évben már mintegy 60 százalékkal igényelték többen, mint tavaly ilyenkor. A Diákhitel Központ mind az új igénylők... Teljes cikk