Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Hétmilliárd forintból fejleszti üzemeit a Leier Hungária Kft.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette az osztrák Leier építőipari cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Leier Hungária Kft. 7 milliárd forintos beruházást hajt végre hat építőanyag-gyártó üzemében, a 101 új munkahelyet teremtő fejlesztéshez a kormány 1,28 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt - írja az MTI.

A miniszter ismertette: a külföldről érkező beruházások közül a negyedik legtöbb Ausztriából érkezett. Az új világgazdasági korszakban, amelyben korábban elképzelhetetlennek vélt modern technológiák a mindennapi ipari tevékenység részévé válnak, különösen fontos, hogy a magas hozzáadott értéket képviselő osztrák vállalatok Magyarországra továbbra is első számú befektetési helyszínként tekintsenek - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kitért arra is, hogy a Leier 1120 embernek ad munkát, és évente 2000 építőmérnök és építészmérnök számára szervez olyan képzéseket és tanfolyamokat, amelyek nyomán az építőipari szakemberek a legújabb építőipari technológiákkal ismerkedhetnek meg.

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője elmondta: a beruházás a cég kilenc magyarországi telephelyéből hatot érint, és világszínvonalú technológiai és logisztikai fejlesztéseket eredményez. A Jánossomorján, Mátraderecskén, Hajdúszoboszlón, Devecserben, Pécsett, valamint Győrben található üzemek közül ismertetése szerint a legnagyobb fejlesztés a jánossomorjai üzemben lesz, ahol előregyártott fal- és födémelemeket, valamint egy sor olyan betonelemet gyártanak, amelyeket az építkezésre kiszállítva könnyen be lehet építeni. Ezekkel az elemekkel hatékonyan kiválthatóak a mostanra elavulttá vált lassú és munkaerőigényes helyszíni építési technikák. Az új típusú Leier-építőelemekről folyamatosan képzéseket tartanak a tervezők, a kivitelezők és a diákok számára - tette hozzá.

Hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a jól képzett magyar munkaerő itthon is boldogulni tudna. Ehhez azonban az kell, hogy a gazdasági környezet hosszú távon kiszámítható és támogató legyen. Ennek érdekében azt javasolják, hogy az új lakások jelenlegi, 5 százalékos áfakulcsát 2020-tól még további legalább tíz évre hosszabbítsák meg. Az építőiparban dolgozó közel 300 ezer ember ugyanis nem két-három évre, hanem évtizedekre szeretne előre tervezni. Úgy vélekedett, emellett kívánatos lenne egy állami ellenőrző szervezet, amely akár a magánerős, de főleg az állami beruházásokon a beépített építőanyagok minőségét és megfelelőségét vizsgálná, és a szabályszegéseket szankcionálná. Ennek hiányában ugyanis az építőipari fejlődés könnyen visszafejlődéshez és a szakma degradáláshoz vezethet.

A tájékoztatón részt vett a cégalapító Michael Leier unokája, Matthias Ebner is, aki hangsúlyozta: a cégcsoport nem években, hanem generációkban gondolkodik.

Nagy István országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Leier 3,5 milliárd forintos beruházása 53 új munkahelyet teremt Jánossomorja térségében, és nagyon jelentős a Mosoni-sík gazdasága számára is. Azontúl, hogy a cég a legmodernebb technológiákat alkalmazza, az oktatásból, szakképzésből is kiveszi a részét - hangsúlyozta ő is.

Horváth László országgyűlési képviselő a mátraderecskei 1,8 milliárd forintos fejlesztés kapcsán elmondta, hogy Észak-Hevesben az átlagosnál jobban meg kell küzdeni minden fejlesztésért, ezért meg kell becsülni azokat a barátokat, akik nemcsak a jó időkben, hanem a rossz időkben is velük voltak.

A Leier cégcsoport hét magyarországi betonüzemével és két téglagyárával a magyar szerkezeti építőanyag-gyártás meghatározó szereplője, az elmúlt tíz évben több mint 30 milliárd forintot fordított magyarországi beruházásokra. A Leier Hungária Kft. 2016-ban 25,505 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett 3,879 milliárd forint adózott nyereséget ért el. A cégcsoport 40 üzemet és telephelyet irányít hét országban - Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és Ukrajnában -, a foglalkoztatottak száma a szezonális csúcsidőszakokban meghaladja a kétezret.

MTI
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter