Megjelent: 3 éve

Hogy szerezzünk versenyelőnyt diákfoglalkoztatással?

A HR területet kihívásait tekintve bizonyára sokakban felmerült már hasonló kérdés: Érdemes diákokat foglalkoztatni? Megbízhatunk-e az általuk végzett munkában? Valóban integrálhatóak-e a szervezetbe tanulmányi idejük alatt?

Csapjanak le a jövő szakembereire még a munkaerő piacra lépés előtt!

Ma már egyértelműen kijelenthető, hogy azok a cégek, akik a szakember utánpótlás tervezést és megvalósítást még tanulmányaikat folytató hallgatók beintegrálásával hajtják végre, egy lépéssel a többiek előtt járnak, így szerezve meg a jövő szakembereinek legjavát. - emelte ki Touré Fatime, a Pannondiák Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.
Napjainkban egyre erőteljesebb a probléma, miszerint a vállalatok - legyen az kicsi, közepes, vagy nagy - munkaerőhiánnyal küzdenek, az aktívan dolgozó Munkavállalók túlzottan leterheltek, a szakember utánpótlás nem megoldott. Ennek feloldására kínál lehetőség a diákfoglalkoztatás - hívta fel a figyelmet Touré Fatime, a Pannondiák Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja. Gyors, rugalmas és akár hosszú távú megoldást is jelenthet a Munkáltató számára.

Miért is előnyös? A Hallgatók nagy része a középiskolai, főiskolai tanulmányai mellett kifejezetten érdekelt a munkatapasztalat megszerzésében, hogy a későbbiek folyamán elhelyezkedését megkönnyítse. Az adott vállalati kultúrában nevelkedő hallgatók pedig nem vesznek fel máshonnan származó szokásokat, hanem kifejezetten a vállalat, valamint betöltött pozíciónak megfelelően koordinálhatóak és szívesen kezdik meg karrierjüket az adott vállalatnál. Ez a cél is motiválja őket a munkavégzés során, hogy minél jobb teljesítményükkel biztosíthassák helyüket a cégnél és ne kelljen egy számukra ismeretlen helyre, a munkaerőpiacra kilépni.

Mindemellett a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően egy cég életében mindenképpen új dinamizmust jelent egy fiatal, a technikai vívmányokkal, újdonságokkal naprakész Munkavállaló foglalkoztatása. Számos esetben felmerül, hogy akár multinacionális vállalatok olyan gyakornokokat alkalmaznak a marketing, vagy új toborzási, fejlesztési technikák bevezetése területén, akiknek referenciáik saját youtube csatornájuk, vagy blog oldaluk, ezzel bizonyítva kompetenciájukat a modern eszközök és kommunikációs csatornák tökéletes kihasználására.

Ötleteik, fejlesztő javaslataik nagy változásokat is hozhatnak, csak a lehetőségre várnak, hogy szárnyaikat próbálgassák.

Fontos azonban kiemelni, hogy a sikeres integráció egy fontos eleme egy jó mentor, aki mellett folyamatosan fejlődhetnek, mégis érzik, hogy fontos a cég számára végzett munkájuk - hangsúlyozta ki Touré Fatime, a Pannondiák Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

Ezzel egyenes arányban az elköteleződés tovább fokozható. Egy talpraesett, aktív és dinamikus diák új lendületet és változásokat hozva magával tökéletes tagja lehet egy már jól összeszokott csapatnak. Ezáltal a tehetséges és ambiciózus diákfoglalkoztatottak később a cég főállású munkavállalói lehetnek, erősítve az elköteleződést alkalmazójuk iránt. Adódik a lehetőség, hogy már a gyakornoki időszak alatt a cégek megszerezzék az általuk megfelelőnek vélt munkaerőt, a jövő kiváló szakembereit, még mielőtt kikerülnének a munkaerő piacra, ezzel versenyelőnybe helyezve saját magukat.

Mik a további pozitívumai a diákok alkalmazásának? Ezek a cég érdekeit figyelembe véve leginkább anyagi szinten mérhető előnyök, ugyanis a diákok foglalkoztatásának adózás és adminisztratív költségek terén is sokkal kedvezőbb anyagi vonzata van. Erről korábban Szuhai Zsuzsanna a PannonDiák Iskolaszövetkezet HR tanácsadója adott útmutatást a „Diákmunka - Tudatos karriertervezés - Gyakornoki programok” c. írásban. A cikkből részletesen kiderül, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha felmerül a diákmunka lehetősége, továbbá iránymutatást ad, miképpen fordítható mindez a Munkáltató és Munkavállaló kölcsönös előnyére.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rekordot dönthet idén a diákhitelt igénylők száma

A Diákhitel 1-et ebben az évben már mintegy 60 százalékkal igényelték többen, mint tavaly ilyenkor. A Diákhitel Központ mind az új igénylők... Teljes cikk

Adóazonosító jelre van szükség a diákmunkához is

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a Nemzeti... Teljes cikk

Erről nem szabad megfeledkezni diákmunkások alkalmazásakor

A diákok foglalkoztatásánál is írásban megkötött munkaszerződésre van szükség, amelyben meg kell határozni az alapbért és a munkakört. Ezen... Teljes cikk