Hogyan használjuk okosan a hűtőszekrényt?
A hűtőszekrény manapság az egyik legfontosabb háztartási eszközzé vált, hiszen a legtöbb étel sokkal hosszabb ideig eltartható benne, mint szobahőmérsékleten. Viszont mint mindent, ezt is meg kell tanulni jól használni - a legtöbbünknek már volt szerencséje borzalmas, “hűtőízű” ételekhez.

Szerencsére egy kis odafigyeléssel az ehhez hasonló kellemetlenségeket egyszerűen ki lehet küszöbölni. Nézzük is meg, hogy mire érdemes odafigyelni!
Szagmentesítés
Ugye ismerős az a helyzet, amikor hagymát, halat, tojáskrémet vagy más, erőteljes aromájú ételt teszünk a hűtőbe, és pár óra múlva már mindent átjár benne a szag? Ez pedig abból a szempontból is problémás, hogy a benne lévő többi élelmiszer is átveheti; aki kóstolt már például fokhagymaízű almás pitét, az tudja, miről beszélünk.
Ennek a kiküszöbölése érdekében ajánlott körülbelül félévente cserélni a hűtőszekrény levegő- és vízszűrőjét, ami többek között pont az ehhez hasonló “balesetek” ellen hasznos.
Házi szagmentesítő praktikák
Amennyiben a szűrők cseréje nem kivitelezhető, vagy régebbi típusú készülékünk van, akkor maradjunk a jól bevált trükknél: szódabikarbóna és citrom. Mindkettő remek szagtalanító, csak tegyünk belőle egy kis tálkába, és hagyjuk a hűtőben egész éjszakára. Másnapra a szagoknak nyoma sem lesz!
Rendezett tárolás
A hűtőben is rend a lelke mindennek, hiszen így nemcsak átláthatóbb a tartalma, hanem higiénikusabb is. Legyen külön polc fenntartva a nyers húsoknak, a zöldségeknek és gyümölcsöknek, a főtt ételmaradékoknak, illetve a csomagolt élelmiszereknek (tej, vaj, felvágottak, joghurt, stb.)
Minden ételt tartsunk jól záródó dobozban, így a szagok keveredését is megelőzhetjük. Az Interfoodtól rendelt ebéd például mindig szag- és szivárgásmentesen lezárt dobozban érkezik, ezt a fogyasztásig ne is bontsuk fel, az esetleges maradékot pedig tegyük át egy fedeles tárolóedénybe.
A “kényesebb” ételek megfelelő elhelyezése
A nyers húsok és a felbontott tejtermékek még hűtve is csak pár napig állnak el, ezért az esetükben különösen figyelni kell arra, hogy kellően alacsony hőmérsékleten tároljuk. A hűtő leghidegebb része általában az alsó polc hátsó része, ide tegyük a gyorsan romlandó, intenzívebb hűtést igénylő élelmiszereket. A szavatosságra természetesen még így is ügyelni kell.
No és mi a helyzet az ajtóval?
A hűtőszekrény ajtaja általában a legmelegebb pontja is egyben, hiszen a folyamatos nyitogatás miatt gyakran érintkezik a kinti meleg levegővel. Emiatt nem érdemes itt tárolni például a tojást, hiába van neki kialakítva külön tároló.
Viszont az olyan kevésbé kényes élelmiszerek, mint például a ketchup, mustár, üdítők, különféle szószok, nem érzékenyek annyira a hőingadozásra, így ezeket nyugodt szívvel tarthatjuk a hűtő ajtajában is.
Tisztítás
Évente legalább 1-2 alkalommal szánjuk rá magunkat, hogy mindent kipakolunk a hűtőből, és alaposan kitakarítjuk.
- 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.
Részletek
Jegyek
- 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Még tart az ajkai erőműben szombaton történt baleset vizsgálata - tájékoztatta a Veolia Energia Magyarország Zrt. hétfőn az MTI-t. Teljes cikk
A munka világa 2025-ben már nem a klasszikus irodai hierarchiáról szól: ma már fizetnek azért, ha valaki ölel, alszik vagy épp AI-személyiségeket... Teljes cikk
Üzemi baleset történt az ajkai erőműben, a helyszínről egy férfit súlyos sérülésekkel, életveszélyes állapotban, míg két másik férfit... Teljes cikk

Mi történne, ha egy napra minden nő szabadságra menne?