Mészáros Etelka
Megjelent: 9 éve

Hogyan helyezkedjünk el hiányszakmában?

A Nemzetgazdasági Minisztérium évente közzéteszi a hiányszakmákat. Ilyen például az orvos, nővér, ács, CNC-gépkezelő, hegesztő, ipari gépész, szerszámkészítő. A helyzet évről évre változatlan, ráadásul egyre több szakember külföldön próbál munkát vállalni. A szakiskolák bezárásával csökkent ugyan a szakemberképzés, de aki tényleg ezeket a szakmákat szeretné tanulni, számtalan egyéb oktatási intézmény áll a rendelkezésére. Cikkünkben három szakképző intézményt kérdeztünk a hiányszakmákról.

Az orvos és nővérhiány Magyarországon napi téma. Az orvosok legtöbbje a magasabb fizetésért vállal külföldön munkát és a szakmunkások esetében is hasonló a helyzet. Egy szakmunkás a 80-90 ezer forintos fizetéséből nem tudja eltartani a családját, éppen, hogy a rezsit ki tudja fizetni.

A Progressio Bt. 1992 óta képez CNC-gépkezelő és forgácsoló szakembereket, tudtuk meg Pótáné Lázár Mária ügyvezetőtől. Eddig általános iskolai végzettséget kértek a felvételihez, 2013-tól azonban az új OKJ rendelet szerint fémipari előképzettség is szükséges a tanfolyami belépéshez.

A jelentkezők különféle szakmai múlttal, még gépészmérnöki végzettséggel is jelentkeznek a 960 órás képzésekre. A hallgatók 70 százaléka azt tervezi, hogy a végzés után külföldre megy dolgozni, azonban a nyelvtudás hiánya akadályt jelent.

A képzés és a vizsga kulcsát a gyakorlati tapasztalatban látja az ügyvezető. A CNC-gépkezelő Németországban, Ausztriában és Hollandiában nagyon keresett, azonban oda is csak a nyelvet tudó, jó szakembereket veszik fel. Két területen tudnak elhelyezkedni a végzettek, sorozatgyártásban vagy egyedi gyártásban. Azok, akik csak "zöld és piros gomb nyomogatók", vagyis szalagnál dolgoznak, kevesebbet keresnek, de az igazán jó szakembereket nagyon megbecsülik. Példaként említi, hogy ha Hollandiában egy hajóhoz egy darab egytonnás csavart kell elkészíteni, az alapanyag drágasága miatt sem lehet tévedni. Aki ilyen minőségben dolgozik, annak a fizetése vetekszik a kezdő mérnökök fizetésével. Másik igény a gyorsaság. Az elvárás az, hogy ha délelőtt valaki kap egy műszaki rajzot, nagyon rövid időn belül el tudja készíteni a programot és az alkatrészt.

Az NCT Akadémia igazgatója, Dranka Róbert szerint is csak a speciális tudással rendelkezőket várják külföldön. A náluk tanuló szakemberek 20 százaléka tervezi, hogy külföldre megy dolgozni.

A Vincotte Akadémia végzősei igen jó eséllyel helyezkednek el Magyarországon is, mivel a képzésük találkozik a gyakorlati igényekkel, illetve a vállalati kapcsolatokat kihasználva segítik a szakemberek elhelyezkedését - mondta Farkas László, a többek között CAD-CAM képzéssel is foglalkozó Vincotte Akadémia igazgatója

A résztvevőik 20-25 százaléka próbál szerencsét külföldön, de ez szakmánként igen eltérő lehet. Van olyan képzés és vizsga is a kínálatukban, amely a Benelux államokban kötelezően előírt VCA személytanúsítás megszerzését segíti, itt az alkalmazási arány akár 80-90 százalék is lehet. Sokféle visszajelzést kapnak a külföldön dolgozó résztvevőktől, vannak pozitív és persze negatív tapasztalatok egyaránt.

A külföldi munkakörülmények, technológiai fejlettség és a bérezés magasabb színvonalú, mint Magyarországon, gondok a beilleszkedésnél jelentkeznek, sokszor a nyelvismeret hiánya, valamint a kulturális különbségek jelentenek problémát.

Akik a képzésen jól szerepeltek, lelkiismeretesen tanultak igazán megbecsülik az ismereteiket - mondta az igazgató. Amennyiben valaki mégis állás nélkül marad, annak vagy a gyakorlati tudása hiányos, vagy a hozzáállása nem megfelelő a munkaadó szempontjából.

Az jó dolog, hogy van hiányszakma, hiszen egyértelmű üzenet a dolgozni akaróknak, hogy milyen szakmát érdemes tanulni - mondta Pótáné Lázár Mária. A cégek oldaláról a hiányszakma azt jelenti, hogy a több tízmilliós gépeket felelősséggel, azonnal kezelni és munkába állni tudó szakembereket akarnak alkalmazni. A képző felelőssége pedig az, hogy a két oldal igényeit összehangolja. Tehát nem mindegy, hogy bizonyítványt szerez valaki, vagy iparban eltöltött megfelelő szakmai gyakorlattal is rendelkezik már rögtön a képzés után. Az, hogy mindenki hibátlan alkatrészt szeretne például a kocsijába, nem kétséges. Ebből az is következik, hogy a CNC-gépkezelő egy igen kvalifikált szakma, nem való mindenkinek. A hiányszakma azt is jelenti, hogy más cégnél is hiány van belőle, tehát érdemes elgondolkodni, hogyan lehet megtartani a cégnél a legjobbakat.

Mégis mit lehetne tenni, a hiányszakmák kiküszöbölésére? Pótáné Lázár Mária szerint több embert kéne ezekre a szakmákra képezni, mégpedig úgy, hogy már az üzemekben is megállják a helyüket, amikor vizsgára bocsátják őket. Azonban a korábbi, esetleg elavult szakmáról történő átképzést megnehezítette az új OKJ, úgy néz ki, még nagyobb hiány elé nézünk.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek