Megjelent: 3 éve

Hogyan lehet felkészülni az állásinterjús tesztekre?

Jelenleg álláskereső vagyok, nagyon sok cégnél találkozom tesztekkel. Kérem segítsen, hogyan tudok ezekre jól felkészülni, mert nem találtam erre megfelelő oldalakat az interneten.

images

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Azért nem talált megfelelő oldalt az interneten a "felkészülésre", mert a kiválasztási célú tesztekre, kérdőívekre vagy bármely más módszerekre nem lehet és nem is érdemes felkészülni. Számtalan teszt és kérdőív létezik, így eleve nehéz lenne mindre "kézikönyvet" készíteni. De hogyan is nézhetne ki egy ilyen "kézikönyv"? Hogy mi a "helyes" válasz az adott kérdésre? Sokszor nincsenek helyes válaszok - a legtöbb kérdőív egy úgynevezett "profilt", egy rövid összefoglalót készít arról, hogy a kérdésekre adott válaszok alapján a kitöltő milyen helyzetekben várhatóan hogyan szokott viselkedni. Azt, hogy ez az úgynevezett bejósolt viselkedés az adott munkahelyen, az adott munkakörben, az adott vezető számára ebben a kiválasztási folyamatban milyen megítélés alá esik, nem tudjuk előre megmondani. Az egyik pozícióban az adott csapatba lehet, hogy egy extrovertált, proaktív, energikus személyt keresnek, egy másik pozícióba egy másik munkahelyen ugyanezzel a teszttel szűrve a jelölteket lehet, hogy épp egy szabálykövető, megbízható, nyugodt személyiség lesz a kívánatos. Ha Ön fel is készülne a tesztből, honnan tudná eldönteni, milyen az "ideális" jelölt?

De ha ezt is tudná, akkor sem érné meg máshogyan válaszolnia a kérdőív kérdéseire. Ha ugyanis Önt nem a valós személyisége, viselkedése, képességei alapján választják ki egy munkakörre, hanem az alapján, amilyennek abban a pillanatban mások előtt látszani szeretne - nagyon valószínű, hogy a kiválasztás eredménye sem Önnek, sem a munkahelynek nem lesz megfelelő. Miért is akarna olyan helyen dolgozni, ahol nem Önt, vagy Önhöz hasonló munkatársat keresnek? Bátran menjen el az interjúkra, töltse ki a kérdőíveket, teszteket, és válaszoljon mindenütt úgy, ahogyan azt a legjobbnak látja. Így lesz a legvalószínűbb, hogy olyan munkahelyet talál, ami Önnek hosszú távon a legmegfelelőbb. Ha pedig szeretné elhelyezkedési esélyeit növelni, képezze, fejlessze magát - ne csak szakmailag, hanem készségei, képességei terén is. Akár "hivatalos" képzéseken, akár könyvek olvasásával, akár úgy, hogy munkatársaitól, környezetétől kér visszajelzést arról, hogyan látják Önt!

Aki válaszol:

HR szakértő - Sipos Sándor

HR szakember, tréner, munka- és szervezetpszichológus, a Onestep tulajdonosa. 12 évig dolgozott multinacionális környezetben HR szakemberként, illetve vezetőként. Eddigi pályája során a HR legkülönbözőbb területein teremtett értéket.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Miért veszik le az álláshirdetéseket, ha nincs még betöltve egy pozíció?

Érettségizett általános vegyész a végzettségem. 15 évet dolgoztam "Gyógyszeralapanyag gyártó" munkakörben fekete és tiszta térben az egyik nagy... Teljes cikk

Hol végezzek iskolát, hogy HR-es lehessek?

Gyógytornász vagyok, Budapesten élek de sajnos szakmán belül nem sikerül állást találnom. Szeretnék másképp érvényesülni, és a HR-esként... Teljes cikk

Hogyan tüntessem el a lyukakat az önéletrajzomból?

2016 végén ért véget a legutóbbi munkaviszonyom, és előreláthatólag 1 éves lyuk tátong majd az önéletrajzomban, míg nem volt munkám. A... Teljes cikk