kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Hogyan kezeljünk egy fiatal beosztottat, aki rombolja a vezetői tekintélyünket?

Pár hónapja kerültem csoportvezetői pozícióba, jelenleg egy 4 fős csapatot vezetek, 26 évesen. Az egyik beosztottam - akit még nem én vettem fel - rendkívüli mértékben kirívóan viselkedik, ami feltűnik a többi beosztottamnak is. A felettes-beosztott kapcsolatunk során az utóbbi időben azt érzem, hogy rombolja a vezetői tekintélyem, mindez abban nyilvánul meg, hogy a viselkedése pökhendi, dacol a személyem és döntéseim ellen, többször grimaszol, vállat húzogat, szemeit forgatja, méreget… Feletteseként nagyon nehéz ezzel a viselkedéssel mit kezdenem, ehhez alkalmazkodnom és sajnos a dacos hozzáállása a munkateljesítményén is megjelenik. Egyszerűen azt érzem, hogy vezetőként nem ismer el és a személyiségem, pozícióm és a vezetői stílusommal sem feltétlenül szimpatizál vagy ért vele egyet. Tudna ezzel kapcsolatban tanácsot adni, hogy friss vezetőként az ebből fakadó konfliktus miképp oldható fel? Szeretném megoldani a helyzetet, de amennyiben nem változik a helyzet és a munkahelyi viselkedési normák, illetve a munkahelyi alá-fölérendeltségi viszonyt nem képes/hajlandó elfogadni, kénytelen leszek megszüntetni végső soron a munkaviszonyát. Az érintett kollégám 3 évvel fiatalabb nálam - mindezt azért írom le, mert lehetséges, hogy az információ relevanciával bír.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Három megközelítésből lehet megnézni ezt a kérdést:

  • Hogyan érinti a vezetői tekintélyt és egót? A vezető számára önreflexiós folyamat.
  • Milyen szerződésben lefektetett munkaköri kötelessége van a munkavállalónak, amit jelen viselkedésével megszeg? A teljesítményében mi tükröződik?
  • Mit ront, vagy mit vesz el a leírt munkatársi viselkedés a csapat együttműködésből, vagy a munkahelyi környezetétől?

A vezető számára elengedhetetlen leülni a munkatárssal egy hosszabb, tisztázó beszélgetésre.

Lépni kell, ki kell tenni az érzéseinket, gondolatainkat.

  • Ha egy munkavállaló nem látja el a feladatát, teljesítménye nem éri el az elvártat.
  • Ha egy munkavállalónak a magatartása sérti az egymás iránt elvárt kölcsönös tisztelet szabta működési módot.

Amikor új vezető kerül egy csapat élére világosan kommunikálni kell, hogy az új vezetőnek mik az elvárásai, mik a játékszabályok a közös célok érdekében.

Nem elég, az, hogy „ahogy mi itt a dolgokat csinálni szoktuk”, és folytatódjon minden, ahogy volt a régi vezető kialakította játékszabályok mentén, hanem az új vezetőnek ki kell alakítania, megértetni és elfogadtatni a saját szabályait, elvárásait, együttműködési elveket lefektetni - lehetőleg közösen kialakítva a csapattal -, amiben hisz és szeretné, ha csapata is aszerint működne. Az így kialakított szabályok mindenkire érvényesek.

Külön téma hogyan készüljünk a nehéz beszélgetésre a problematikus munkatárssal.

Kellemetlen az ilyen, ezért ameddig csak lehet halogatjuk, leginkább kerüljük. Pedig nem lehet megúszni, vezetőként bele kell állni. Nemcsak azt kell tudatosan megtervezni, hogy mit mondjunk, hanem hogyan mondjuk azt, hogy az indulatok ne szabaduljanak el, a megoldásról, az együttműködés javításáról szóljon a beszélgetés és ne a vezetői egóról. Javaslom a célt szem előtt tartva átgondolni és lehetőség szerint egy coach-csal vagy mentorral átbeszélni, hogy úgy sikerüljön ahogy szeretnénk.

 

Aki válaszol:

Coaching szakértő - Ábri Judit, MA, MCC, ACTC Coaching szakértő - Ábri Judit, MA, MCC, ACTC

Executive coach, team coach, mentor coach, coach tanár. A CHN Nemzetközi Coach Iskola alapítója, az ICF coach vizsgáztatója.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kifutott emberi erőforrások felsőoktatási szakképzés helyett várható-e másik szakképzés?

Kb. 9 éve dolgozom HR-esként, főként adminisztratív teendőkkel foglalkozom (be-kiléptetés, bérszámfejtés előkészítés,stb). Sajnos a... Teljes cikk

Miért veszik le az álláshirdetéseket, ha nincs még betöltve egy pozíció?

Érettségizett általános vegyész a végzettségem. 15 évet dolgoztam "Gyógyszeralapanyag gyártó" munkakörben fekete és tiszta térben az egyik nagy... Teljes cikk

Hol végezzek iskolát, hogy HR-es lehessek?

Gyógytornász vagyok, Budapesten élek de sajnos szakmán belül nem sikerül állást találnom. Szeretnék másképp érvényesülni, és a HR-esként... Teljes cikk