Megjelent: 4 hónapja

Hogyan mehetnék vissza dolgozni, ha újra babát várok?

Kórházban dolgoztam gyermekem születéséig, határozatlan idejű szerződésem van. Jelenleg 20 hónapos a gyermekem. A Főnővér nem akar visszavenni dolgozni mert 14 hetes terhes vagyok. Azzal indokolta, hogy csak pár hónapot tudnák dolgozni és terhesen nem dolgozhatok 12 órában. Tényleg van ilyen?

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Amennyiben a gyermek gondozása céljából vesz igénybe a munkavállaló fizetés nélküli szabadságot - azaz gyesen, gyeden van - akkor a fizetés nélküli szabadság a maximális 3 év elteltével, illetve ezt megelőzően a munkavállaló nyilatkozata alapján szűnik meg. Pontosabban, ha a fizetés nélküli szabadságáról Ön vissza akar térni munkába, akkor a munkáltató részére írásban nyilatkoznia szükséges, hogy a fizetés nélküli szabadságát megszünteti. A fizetés nélküli szabadság az Ön által megjelölt időpontban, de leghamarabb a nyilatkozat munkáltatóval való közlését követő 30. napon szűnik meg. Következésképpen a nyilatkozat közlését követő 31. naptól kezdve a munkáltatót foglalkoztatási kötelezettség terheli, sőt, az addig felgyűlt szabadságát 60 napon belül ki kell adnia.

Ez azt is jelenti, hogy a munkáltatónak nincs lehetősége Önt nem visszavenni, vagy más módon megakadályozni azt, hogy Ön visszatérjen a munkába. Alap esetben a fizetés nélküli szabadsága megszüntetésével a felmondási tilalom is megszűnik Önnel szemben, kivéve persze, ha Ön várandós.

Fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy amennyiben az első gyermeke a 3. életévét még nem töltötte be, akkor kérelmezheti a munkáltatótól a részmunkaidőben történő foglalkoztatást. Az Mt. 61. § (3) bekezdés alapján ilyen kérelem esetén a munkáltató köteles a gyermek 3 éves koráig Önt az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőben - azaz 8 órás teljes munkaidő esetében 4 órában, 6 órás részmunkaidő esetében 3 órában - foglalkoztatni (értelemszerűen arányosan csökkentett munkabérért).

Főszabály, hogy a munkavállalót kizárólag olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére, egészségi állapotára tekintettel rá hátrányos következményekkel nem jár. Annak eldöntése, hogy a munkaszerződésben foglaltak szerinti munkakörben foglalkoztatható-e a munkavállaló, az üzemorvos által elvégzendő vizsgálat eredményét rögzítő munkaköri alkalmassági orvosi vélemény alapján ítélhető meg.

Amennyiben egészségi állapotának megfelelő munkakörben nem tudják Önt foglalkoztatni, és emiatt a munkavégzés alól felmentik, a felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört Ön alapos ok nélkül nem fogadta el.

A fentiekből következik az is, hogy a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására (jelen esetben az Ön várandósságára) tekintettel köteles a munkafeltételeket, a munkaidő-beosztást megfelelően módosítani. Erre nézve vannak előírások, amelyeket a Munka Törvénykönyve meghatároz, és van, amikor a munkáltatónak kell mérlegelnie az adott körülmények és az egyéb általános magatartási követelmények (pl. méltányosság) alapján.

Amit külön is kiemelnék, az a Munka Törvénykönyve által a munkaidő és a pihenőidő tekintetében meghatározott speciális szabályok. A várandósság megállapításától a gyermek 3 éves koráig

a) egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható,

b) a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,

c) rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el,

d) éjszakai munka nem rendelhető el.

Az ellátásokat illetően két dolgot érdemes kiemelni. Az egyik, hogy a 20 hónapos gyermek után járó gyed mellett korlátlanul lehet keresőképes tevékenységet folytatni. A másik, hogy a születendő gyermek megszületését követően Ön két ellátásra is jogosult lehet, tehát míg a nagyobb gyermekére tekintettel gyedet kap, addig az újszülöttre tekintettel csedre lesz jogosult.

Munkajogi problémája van? Munkavállalóként használja ügyvédkeresőnket!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn

Dr. Antalóczy Adrienn LL.M., ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Kiemelt szakterülete a munkajog, valamint a munkajoggal összefüggő adatvédelmi kérdések.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Felmondhatok-e a táppénz alatt?

A munkáltató részéről munkaviszonyból származó jelentős kötelességszegésnek minősül-e, ha a táppénzen lévő alkalmazottjának több hónapon... Teljes cikk

Teljes munkaidős állásom mellé vállalhatok részmunkaidőset?

Teljes munkaidős állás mellett, lehet-e részmunkaidős munkát vállalni? Ha igen, akkor szabadság mennyi jár a részmunkaidősnél? Teljes cikk

Megteheti-e a munkáltató, hogy túlóra kifizetése helyett szabadidőt ad?

A rendes munkaidőm 6.40-15.00-ig tart, hétfőtől-péntekig, 1500 Ft/ órabérért. Korábban a rendes munkaidő után túlóráznom kellett 16.00-20.00-ig.... Teljes cikk